• Latest
ΒΟΤΑΝΑ

Πέντε αρωματικά βότανα και μπαχαρικά με αντιφλεγμονώδη δράση

18 Φεβρουαρίου 2021
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Κοζάνης: Όχι άλλες φιέστες – Η Δυτική Μακεδονία απαιτεί πράξεις

4 Σεπτεμβρίου 2025
ΚΚΕ

ΚΚΕ: «Πράσινη» και «ψηλά» στις προτεραιότητές της εμφανίζει η ΕΕ την καρκινογόνα καύση

4 Σεπτεμβρίου 2025
1η Τελετή Βράβευσης Διακριθέντων Αθλητών/Αθλητριών και των προπονητών τους. Βίντεο

1η Τελετή Βράβευσης Διακριθέντων Αθλητών/Αθλητριών και των προπονητών τους. Βίντεο

4 Σεπτεμβρίου 2025
Ν. Παπαϊωάννου από τη Δυτική Μακεδονία: “Κόσμημα το Πανεπιστήμιο για την περιοχή”

Ν. Παπαϊωάννου από τη Δυτική Μακεδονία: “Κόσμημα το Πανεπιστήμιο για την περιοχή”

4 Σεπτεμβρίου 2025

Βόιο: 9ο Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στον Πεντάλοφο

4 Σεπτεμβρίου 2025
ανεργια

Δυτική Μακεδονία: Πρώτη και με… διαφορά στην ανεργία

4 Σεπτεμβρίου 2025
Γουνοφόρα ζώα μίγκ

Σοκαριστικό περιστατικό στους Μανιάκους: Μινκ επιτέθηκε και ακρωτηρίασε το χέρι κατάκοιτης ηλικιωμένης

4 Σεπτεμβρίου 2025
Πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς 16χρονους στην Καστοριά – Η τρελή πορεία της λευκής BMW

-3- θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στη Δυτική Μακεδονία

4 Σεπτεμβρίου 2025
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης με υπολογιστή που διαπράχθηκε σε βάρος 65χρονου στην Κοζάνη

4 Σεπτεμβρίου 2025
Σύγχρονο, “πράσινο” και οικονομικό.  Ολοκληρώθηκε ταχύτατα το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Γρεβενών

Σύγχρονο, “πράσινο” και οικονομικό. Ολοκληρώθηκε ταχύτατα το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Γρεβενών

4 Σεπτεμβρίου 2025
Αντί για Ορυκτό Αέριο ένα πρόγραμμα «Απόλλων» με ενέργεια από Α.Π.Ε. για τις Τηλεθερμάνσεις

Λ. Ιωαννίδης: Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων «Ένα άλλο μοντέλο είναι εφικτό»

4 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων στις 13, 14 και 15 Νοεμβρίου 2024

Δήμος Κοζάνης: Άλλες 100 στειρώσεις αδέσποτων ζώων και δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 1, 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2025

4 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πέντε αρωματικά βότανα και μπαχαρικά με αντιφλεγμονώδη δράση

sierafm by sierafm
18 Φεβρουαρίου 2021
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΒΟΤΑΝΑ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αρωματικά βότανα και μπαχαρικά που φημίζονται όχι μόνο για τη γεύση που προσδίδουν στις συνταγές, αλλά και για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Δείτε τα πέντε πιο αρωματικά και βάλτε τα στην κουζίνα σας.

Η διατροφή παίζει σημαντικό, ίσως και καθοριστικό, ρόλο στην υγεία. Μάλιστα ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη ή την επιδείνωση της φλεγμονης είναι καίριος. Ολοένα και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν τη θετική σχέση που έχει η διατροφή με την μειώση της εμφάνισης νόσων, την καταπολέμηση της φλεγμονής, αλλά και την επιβράδυνση της εκδήλωσης χρόνιων νόσων.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τρόφιμα, μπαχαρικά και αρωματικά φυτά μπορούν, σε  συστηματική κατανάλωση, να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ακολουθούν πέντε βότανα και μπαχαρικά που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των αντιφλεγμονωδών εδεσμάτων.

Τζίντζερ ή πιπερόριζα
Το τζίντζερ είναι ένα φυτό με καυτερή αλλά ταυτόχρονα γλυκιά γεύση που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική για την θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως κρυολόγημα, ημικρανία, ναυτία, αρθρίτιδα και υπέρταση.

Περιέχει περισσότερες από 100 ενεργές ενώσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις επωφελείς επιδράσεις του στην υγεία, βασική εκ των οποίων θεωρείται η μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Σε μια ανάλυση 16 μελετών με 1.010 συμμετέχοντες βρέθηκε ότι η πρόσληψη 1.000-3.000 mg τζίντζερ ημερησίως για 4-12 εβδομάδες μείωσε σημαντικά κάποιους δείκτες της φλεγμονής, συγκριτικά με την λήψη εικονικού φαρμάκου. Άλλη έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις της πρόσληψης 500-1.000 mg τζίντζερ ημερησίως σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα και διαπίστωσε ότι μείωνε τον πόνο στις αρθρώσεις και αύξανε την κινητικότητά τους.

Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό της ινδικής κυρίως κουζίνας, το οποίο περιέχει περισσότερες από 300 ενεργές ενώσεις, με βασικότερη την κουρκουμίνη, ένα αντιοξειδωτικό με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να εμποδίσει την ενεργοποίηση του NF-κB, μόριο που ενεργοποιεί τα γονίδια που ενισχύουν την φλεγμονή. Ανάλυση 15 μελετών που παρακολούθησε 1.233 ανθρώπους που λάμβαναν 112–4.000 mg κουρκουμίνης ημερησίως για χρονικό διάστημα από τρεις ημέρες έως 35 εβδομάδες έδειξε ότι η κουρκουμίνη μείωσε σημαντικά τους δείκτες της φλεγμονής. Άλλες μελέτες σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα βρήκε ότι η κουρκουμίνη ανακούφιζε τον πόνο εξίσου με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Κάρδαμο
Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό που έρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Έρευνες υποδεικνύουν ότι η πρόσληψή του μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες CRP, IL-6, TNF-α, και MDA και να αυξήσει την αντιοξειδωτική κατάσταση κατά 90%.

Μια μελέτη οκτώ εβδομάδων σε 80 ανθρώπους με προδιαβήτη βρήκε ότι τα 3 γρ. καρδάμου ημερησίως μείωναν σημαντικά τους φλεγμονώδεις δείκτες, ενώ άλλη μελέτη 12 εβδομάδων παρατήρησε ότι η ίδια ποσότητα του μπαχαρικού ημερησίως σε 87 πάσχοντες από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος μείωσε, επίσης, τους δείκτες της φλεγμονής αλλά και τον βαθμό της ασθένειας.

Μαύρο πιπέρι
Το μαύρο πιπέρι θεωρείται ο βασιλιάς των μπαχαρικών και χρησιμοποιείται για την θεραπεία καταστάσεων όπως το άσθμα, η διάρροια και άλλα γαστρικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η βασική ενεργή ένωση του μαύρου πιπεριού είναι η πιπερίνη, η οποία μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Σε ζώα με αρθρίτιδα, η πιπερίνη συνέβαλε στη μείωση του οιδήματος στις αρθρώσεις και των δεικτών της φλεγμονής.

Επίσης, σε ποντίκια με άσθμα και εποχικές αλλεργίες, η πιπερίνη συνέβαλε στη μείωση της ερυθρότητας, της συχνότητας φταρνίσματος και διάφορων φλεγμονωδών δεικτών. Ωστόσο, οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους σχετικά με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μαύρου πιπεριού είναι περιορισμένες, επομένως οι επιστήμονες θα πρέπει να διερευνήσουν περαιτέρω τις επιδράσεις του.

Κανέλα
Η κανέλα έχει αναγνωριστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις επωφελείς επιδράσεις της στην υγεία. Σε μια ανάλυση 12 μελετών με περισσότερους από 690 συμμετέχοντες βρέθηκε ότι η λήψη 1.500–4.000 mg κανέλας ημερησίως για 10-110 ημέρες μείωσε σημαντικά τους δείκτες της φλεγμονής, ενώ αύξησε και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα.

Παρομοίως, ανάλυση έξι μελετών σε 285 ανθρώπους βρήκε ότι η πρόσληψη 1.200–3.000 mg κανέλας ημερησίως για 8–24 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τα επίπεδα CRP, με την επίδραση να είναι ιδιαίτερα εμφανής σε καταστάσεις όπου τα επίπεδα του συγκεκριμένου δείκτης φλεγμονής ήταν υψηλά, όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, ο διαβήτης τύπου 2 και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σημειώνεται, πάντως, ότι η κανέλα είναι καλό να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Πηγή:ygeiamou.gr

Tags: ΒΟΤΑΝΑ
Previous Post

Τριγλυκερίδια: Τι να τρώτε για να τα ρίξετε χαμηλά

Next Post

Γυναίκα και εμμηνόπαυση

Next Post
ηλικια, ομορφια

Γυναίκα και εμμηνόπαυση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Κοζάνης: Όχι άλλες φιέστες – Η Δυτική Μακεδονία απαιτεί πράξεις
  • ΚΚΕ: «Πράσινη» και «ψηλά» στις προτεραιότητές της εμφανίζει η ΕΕ την καρκινογόνα καύση
  • 1η Τελετή Βράβευσης Διακριθέντων Αθλητών/Αθλητριών και των προπονητών τους. Βίντεο
  • Ν. Παπαϊωάννου από τη Δυτική Μακεδονία: “Κόσμημα το Πανεπιστήμιο για την περιοχή”
  • Βόιο: 9ο Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στον Πεντάλοφο

Πρόσφατα σχόλια

  1. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  2. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  3. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. R-G στο Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr