Ένας εντυπωσιακός θησαυρός βάρους 3,7 κιλών ανακαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2025 στον λόφο Zvičina, κοντά στο χωριό Třebihošť-Mostek της Τσεχίας. Η εκτιμώμενη αξία του είναι 300.000 ευρώ.
Η ανακάλυψη έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2025, όταν δύο πεζοπόροι, εξερευνώντας τη νοτιοδυτική πλαγιά του λόφου Zvičina, κοντά στο χωριό Třebihošť-Mostek, εντόπισαν δύο μεταλλικά δοχεία προσεκτικά καλυμμένα με πέτρες τοποθετημένες με σαφή ανθρώπινη πρόθεση. Αντιλαμβανόμενοι τη σημασία του ευρήματος, οι πεζοπόροι ειδοποίησαν τις αρχές και παρέδωσαν άμεσα το περιεχόμενο στο Μουσείο Ανατολικής Βοημίας στο Χράντετς Κράλοβε.
Το περιεχόμενο του θησαυρού
Ο θησαυρός περιλαμβάνει συνολικά:
- 598 χρυσά νομίσματα, τυλιγμένα με προσοχή σε μαύρο ύφασμα
- Ένα περίτεχνο ασημένιο πορτοφόλι
- 10 βραχιόλια, πιθανόν επίχρυσα ή από κράμα χρυσού
- 16 θήκες τσιγάρων
- Ένα μεταλλικό κλειδί με αλυσίδα
- Ένα μεταλλικό κουτί πούδρας
Τα αντικείμενα αυτά βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση, υποδεικνύοντας ότι ανήκουν πιθανόν σε άτομο με σημαντική οικονομική επιφάνεια.
Χρονολόγηση και γεωπολιτικό υπόβαθρο
Η ηλικία των νομισμάτων εκτείνεται από το 1808 έως το 1915, με κάποια να φέρουν μεταγενέστερα σφραγίσματα, πιθανόν μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ορισμένα εξ αυτών κόπηκαν ακόμη και τη δεκαετία του 1920 ή και του 1930 στη Γιουγκοσλαβία, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο θησαυρός πιθανόν τοποθετήθηκε στο έδαφος, πολύ μετά το 1915.
Η πλειονότητα των νομισμάτων προέρχεται από τη Γαλλία, ενώ υπάρχουν και κομμάτια από την Αυστροουγγαρία, το Βέλγιο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αξιοσημείωτη είναι η πλήρης απουσία νομισμάτων από τη Γερμανία και την Τσεχοσλοβακία, δημιουργώντας υποθέσεις γύρω από την προέλευση, τα κίνητρα και την εθνικότητα του κατόχου.
Δηλώσεις από τους ειδικούς
Ο επικεφαλής του αρχαιολογικού τμήματος του μουσείου, Μίροσλαβ Νοβάκ, δήλωσε πως η ανακάλυψη αυτή είναι αξιοσημείωτη όχι μόνο για το βάρος και την υλική αξία του θησαυρού, αλλά και γιατί αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, μιας και προέρχεται από τον 20ό αιώνα και όχι από προγενέστερες ιστορικές περιόδους.
«Η ταφή θησαυρών είναι μια πρακτική που χρονολογείται από την προϊστορία — αρχικά για τελετουργικούς σκοπούς, αργότερα για την προστασία πλούτου σε περιόδους κρίσεων», εξηγεί ο Νοβάκ. «Πιο πρόσφατα, αντικείμενα τέτοιου τύπου συχνά κρύβονταν για να προστατευτούν από πολιτική αστάθεια, πολέμους ή κατάρρευση τραπεζικών ιδρυμάτων».
Ειδικά σε εποχές όπως ο Μεσοπόλεμος, η Κατοχή ή η περίοδος αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η κρυφή φύλαξη χρημάτων ή τιμαλφών ήταν συνήθης τακτική.
«Ορισμένα νομίσματα είχαν υποστεί νέα σφράγιση ή τροποποίηση, δείχνοντας ότι παρέμεναν σε χρήση ή είχαν περάσει από διαφορετικά νομισματικά καθεστώτα», προσθέτει ο Νοβάκ.
Ιστορική και μουσειακή σημασία
Ο θησαυρός αυτός θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της πρόσφατης εποχής στην Τσεχία, και ήδη σχεδιάζεται η δημόσια έκθεσή του στο Μουσείο Ανατολικής Βοημίας.