«Παγώνουν» εκ νέου, έως το τέλος του 2021, οι ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δεν πληρώθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού και είχαν παραταθεί έως τις 30 Απριλίου 2021. Κατά δύο μήνες παρατείνεται και η αποπληρωμή των δόσεων από ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ για το 2022 μεταφέρεται και η εξόφληση των δόσεων από την εκκαθάριση του διαστήματος 2017-2019, εισφορών μη μισθωτών. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, προανήγγειλε την παράταση των πληρωμών, κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ εξήγγειλε και νέο ειδικό πλαίσιο για την αποπληρωμή των οφειλών σε έως 48 δόσεις. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον υπουργό, οι ασφαλιστικές εισφορές για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες αφορούσαν την πρώτη περίοδο της καραντίνας και είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, «παγώνουν» εκ νέου μέχρι και 31/12/2021.
Πρόκειται για ασφαλιστικές εισφορές:
• Επιχειρήσεων-εργοδοτών, που είχαν «παγώσει» για το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου 2020 και είχαν μεταφερθεί για πληρωμή από 30 Απριλίου 2021 και μετά.
• Αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020, για τις οποίες είχε χορηγηθεί δυνατότητα παράτασης καταβολής μέχρι την 30ή Απριλίου 2021.
• Τυχόν δόσεις οφειλής μη μισθωτών, από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, για τις οποίες η πρώτη δόση καταβολής είχε οριστεί εκ νέου στις 31 Μαρτίου 2021.
Για αυτές τις περιπτώσεις παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 η αποπληρωμή τους, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Παράλληλα, σχεδιάζεται το «πάγωμα» των δόσεων από ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, έως το τέλος του χρόνου. Η απόφαση για την παράταση των οφειλών Ιανουαρίου θα δημοσιευθεί άμεσα σε ΦΕΚ, ενώ αντίστοιχη απόφαση θα υπάρξει και για τον Φεβρουάριο με τους ίδιους πληττόμενους ΚΑΔ του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, θα οριστεί νέο ειδικό πλαίσιο αποπληρωμής αυτών των οφειλών με επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και έναρξη καταβολής των δόσεων από 1.1.2022.
«Με αυτό το σχήμα ευθυγραμμιζόμαστε και με τις ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών στις οποίες προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για επιχειρήσεις και φυσικά για τους εργαζομένους τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.
Επαγγελματική ασθένεια
Από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου προανήγγειλε τον χαρακτηρισμό της COVID-19 ως «επαγγελματικής νόσου». «Ηδη στη χώρα μας ο κορωνοϊός αναγνωρίζεται ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, για να συμπληρώσει ότι στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται την προοπτική τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος 41/2012 που περιέχει τον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών Ασθενειών, ώστε να καταχωριστεί σε αυτόν η ασθένεια με αίτιο τον ιό του SARS (κορωνοϊός)». Αντίθετα, απαντώντας σε ερώτηση για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε ότι τα ΒΑΕ είναι διακριτό ζήτημα από αυτό της αναγνώρισης της νόσου COVID-19 ως επαγγελματικής ασθένειας. «Τα αιτήματα ένταξης –ειδικά των υγειονομικών– είναι διαρκή και έρχονται τώρα στο προσκήνιο εξαιτίας της πανδημίας. Τα ΒΑΕ είναι ένα μόνιμο μέτρο, όμως η πανδημία είναι μια έκτακτη κατάσταση. Επιπρόσθετα, δεν είναι ίδια η έκθεση όλων των ειδικοτήτων υγειονομικού προσωπικού στον κίνδυνο ασθένειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή:kathimerini.gr