Μερικές φορές φαντάζει δύσκολο να διαχειριστούμε κάθε αρνητική συμπεριφορά που το παιδί μπορεί να εκδηλώνει, καθώς μπορεί να αισθανθούμε την υπομονή μας να εξαντλείται, αφού τα όριά μας δοκιμάζονται διαρκώς. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση το κλασικό time – out, όπου καλείται το παιδί να σταματήσει οτιδήποτε και αν κάνει για να μείνει για λίγα λεπτά μόνο του, να ηρεμήσει και να σκεφθεί ή ακόμη και η στέρηση προνομίων να μη λειτουργούν και το παιδί να εξακολουθεί να μην είναι υπάκουο. Ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να επιστρατεύσετε για να βοηθήσετε το παιδί να αφήσει πίσω του την αρνητική συμπεριφορά, διατηρώντας την υπομονή σας, περιλαμβάνουν:
1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας
Η σημαντικότερη πτυχή της παιδικής ανατροφής αφορά στην ψυχραιμία με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζετε κάθε σας βήμα. Προσπαθήστε να ελέγξετε τα αισθήματά σας, ειδικά αν νιώθετε έντονο θυμό ή εκνευρισμό, καθώς δεν θα μπορέσετε σε αυτήν την κατάσταση να τα βοηθήσετε να μάθουν από το λάθος τους. Δοκιμάστε να παραμείνετε σε ένα χώρο μόνοι σας για μερικά λεπτά ώστε να ηρεμήσετε και να εκτονώσετε την ένταση. Έπειτα δοκιμάστε να συζητήσετε με το παιδί αναφορικά με την συμπεριφορά του, διατηρώντας το τόνο σας ήπιο και ψύχραιμο ανεξάρτητα από τις απαντήσεις του.
2. Ακούστε προσεκτικά το παιδί
Είναι σημαντικό να μιλήσετε μαζί με το παιδί ακόμα και αν αισθάνεστε εξοργισμένοι. Αυτό διότι εσείς μπορεί να εκλαμβάνετε την συμπεριφορά τους ως λανθασμένη ή εκτός ορίων, μπορεί όμως στην πραγματικότητα να συμβαίνει κάτι άλλο που το κάνει να συμπεριφέρεται έτσι. Αφήστε το να σας εξηγήσει περί τίνος πρόκειται και ακούστε προσεκτικά κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και τις ασήμαντες, καθώς έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιλύσετε το πρόβλημα και να ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά εκ μέρους του παιδιού. Ως επί το πλείστον, ακόμη και αν είναι λάθος, τα παιδιά έχουν κάποιο λόγο για μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, για αυτό είναι σημαντικό να τα ακούσετε.
3. Προτείνετε διαφορετικούς τρόπους συμπεριφοράς
Είναι συνηθισμένο τα παιδιά να ενεργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο επειδή δεν ξέρουν τι να κάνουν, ή δεν τους αρέσουν οι εναλλακτικές επιλογές. Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί ότι αν κάποιο άλλο παιδάκι του φερθεί με τρόπο που θα το κάνει να νιώσει άβολα ή άσχημα, τότε μπορεί να φύγει από την παρέα και να έρθει σε εσάς ώστε να σας μιλήσει για αυτό. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνετε στο παιδί ότι ακόμα και αν δεν μπορούν να ελέγξουν τις ενέργειες των άλλων παιδιών, μπορούν να ελέγξουν τις δικές τους και να τις χρησιμοποιήσουν φυσικά προς όφελός τους.
Πηγή: imommy.gr