Η υγιεινή διατροφή του παιδιού ξεκινά από τη μήτρα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Αν όμως το παιδί σας δεν αγαπάει τα φρούτα και τα λαχανικά, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια, καταφεύγοντας στη λύση της μακαρονάδας και της πατάτας.
Η εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή είναι συνεχής και όσο επιμένετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν τα παιδιά σας όχι μόνο να την υιοθετήσουν αλλά και να την αγαπήσουν.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο μετά από μεγάλη ανασκόπηση μελετών.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από περισσότερες από 40 μελέτες που αφορούσαν το πώς τα βρέφη και τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν την προτίμησή τους για τις υγιεινές τροφές, ιδίως για τα λαχανικά και τα φρούτα.
«Οι γεύσεις που δοκιμάζει η μητέρα φθάνουν στο παιδί μέσα στη μήτρα. Ετσι αν η γυναίκα ακολουθεί υγιεινή διατροφή, το έμβρυο εκτίθεται σε αυτές τις γεύσεις και τις συνηθίζει» αναφέρει η δρ Στέφανι Αντζμαν-Φράσκα, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο.
Μετά τη γέννηση, αν η μητέρα θηλάζει, το μωρό ωφελείται από την έκθεση σε γεύσεις μέσω του μητρικού γάλακτος. Αυτή η έκθεση τόσο νωρίς στη ζωή εξοικειώνει το βρέφος με ποικιλία γεύσεων και ανοίγει τον δρόμο για την αποδοχή των γεύσεων των υγιεινών τροφών αργότερα στη ζωή του, όταν πλέον θα έχει μπει στις στερεές τροφές.
Η μέθοδος της επανάληψης
Ακόμη και μετά τη βρεφική ηλικία, η συνεχής έκθεση των παιδιών σε τροφές που προηγουμένως απέρριπταν μπορεί να τα βοηθήσει να τις αποδεχθούν και ίσως στο τέλος ακόμη και να τις αγαπήσουν. «Η μέθοδος επαναλαμβανόμενης έκθεσης του παιδιού σε υγιεινές τροφές έχει ισχυρή επιστημονική βάση» σημειώνει η επικεφαλής της ανασκόπησης.
«Υπάρχουν πολλές μελέτες με παιδιά προσχολικής ηλικίας τα οποία ξαφνικά αρχίζουν να μη θέλουν μια τροφή, όπως για παράδειγμα τις πιπεριές. Ωστόσο μετά από πέντε με έξι φορές που τους δίνουν οι γονείς τους αυτές τις τροφές αρχίζουν όχι απλώς να τις αποδέχονται αλλά και να τις αγαπούν» προσθέτει.
Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στα εξής συμεράσματα:
– Η περίοδος της εγκυμοσύνης, των αρχών του θηλασμού και της έναρξης της νηπιακής ηλικίας, είναι οι καλύτερες περίοδοι εισαγωγής πολλών νέων γεύσεων. Μάλιστα στις αρχές της νηπιακής ηλικίας τα παιδιά έχουν χαμηλή «νεοφοβία» (τάση απόρριψης νέων γεύσεων), γεγονός που καθιστά αυτή την περίοδο ιδανική για δοκιμές.
– Στρατηγικές που αφορούν την επιβράβευση των παιδιών μετά την κατανάλωση υγιεινών τροφών μπορεί να είναι αποδοτικές σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχει όμως ο κίνδυνος να μειώσουν την ισχύ της τακτικής της επαναλαμβανόμενης έκθεσης σε μια υγιεινή τροφή. Οι ερευνητές συνιστούν να ξεκινούν οι γονείς με απλές προσεγγίσεις όπως η επαναλαμβανόμενη έκθεση στην τροφή ή η τακτική τού να καταναλώνουν οι ίδιοι μπροστά στα παιδιά μια υγιεινή τροφή και να δείχνουν πως το απολαμβάνουν. Είναι καλύτερο να αφήνουν άλλες στρατηγικές σαν την ανταμοιβή, για πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπως η πρώτη φορά που δοκιμάζει το παιδί μια νέα γεύση.
– Μια άλλη αποδοτική τακτική είναι να φτιάχνουν οι γονείς υγιεινά συνοδευτικά πιάτα για το παιδί και να του τα δίνουν μαζί με ένα φαγητό που του αρέσει πολύ (την ίδια τακτική είναι καλό να ακολουθούν και στα εστιατόρια). Έτσι μπορούν να αυξήσουν την έκθεσή του στις υγιεινές τροφές και να το κάνουν να τις συνδέσει με κάτι γευστικό.
«Συνολικά, με βάση όλες τις έρευνες που μελετήσαμε, η σημαντικότερη σύστασή μας προς τους γονείς και τους άλλους φροντιστές των παιδιών είναι “Μην τα παρατάτε“» καταλήγει η δρ Αντζμαν-Φράσκα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Obesity Reviews».
Πηγή:onmed.gr