Τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί 10 μέρες πριν το lockdown της πόλης ήταν 203, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο έχουν φτάσει στα 329.
Πιθανή προειδοποίηση για την αποτελεσματικότητα του δεύτερου lockdown και ενός ενδεχόμενου ανοίγματος σε επιβαρυμένες περιοχές, αποτελεί το “παράδοξο” της Κοζάνης, που μετά από 54 μέρες καραντίνας – σχεδόν 2 μήνες – εξακολουθεί να είναι “κόκκινη”. Παραδόξως, μάλιστα, η επίσημη καταγραφή κρουσμάτων 10 μέρες πριν την καραντίνα, σε σχέση με τις 10 τελευταίες μέρες, δίνει εικόνα αύξησης αντί για μείωση! Τι ρόλο παίζουν οι χαραμάδες της καραντίνας, τα προβλήματα ιχνηλάτησης και το πινγκ – πονγκ με γειτονικές περιοχές, σύμφωνα με τοπικούς υγειονομικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, που βλέπουν με σκεπτικισμό την αποτελεσματικότητα του φθινοπωρινού lockdown.
Στις 16 Οκτωβρίου, η Κοζάνη εισήλθε στην κατηγορία “4” της τότε κλίμακας επικινδυνότητας και έγινε η πρώτη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας στην οποία επιβλήθηκε lockdown στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Την ημέρα εκείνη, είχαν καταγραφεί 22 κρούσματα στο νομό, σε σύνολο 453 σε όλη τη χώρα. Ήταν ο τρίτος σε όλη την Ελλάδα σε αριθμό κρουσμάτων μετά από την Αττική (207) και τη Θεσσαλονίκη (56) και ο πρώτος σε διασπορά, σε αναλογία με τον πληθυσμό του.
Σήμερα, η επιδημιολογική εικόνα του νομού δεν έχει βελτιωθεί όσο θα περίμενε κανείς έπειτα από 54 συνεχόμενες μέρες “σκληρού” lockdown. Την τελευταία εβδομάδα τα καθημερινά κρούσματα κυμαίνονται από 27 ως και 44 (42 χθες).
Μιλώντας στο iatronet, αυτοδιοικητικοί και υγειονομικοί παράγοντες της περιοχής επιχειρούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, δίνοντας ο καθένας τις δικές του εξηγήσεις. Ένα επιδημιολογικό “πινγκ – πονγκ” μεταξύ Κοζάνης και Φλώρινας, η χαλαρότητα που επιδεικνύει μέρος του πληθυσμού της υπαίθρου στην τήρηση των μέτρων και κάποιες δυσλειτουργίες στο σύστημα ανάλυσης των δειγμάτων που οδηγούν σε καθυστερήσεις της ιχνηλάτησης είναι ορισμένες από τις αιτίες.
Του ανταποκριτή μας, Βασίλη Ιγνατιάδη