Το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει εδώ και μέρες τα στατιστικά από τις βαθμολογίες. Παρασκευή 16/7 ανακοινώνονται οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων και Δευτέρα 19/7 η ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Σήμερα Παρασκευή αναμένεται η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας των αποτελεσμάτων των ειδικών μαθημάτων των Πανελληνίων και από Δευτέρα η ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά τμήμα, που πλέον θα δώσει στους φοιτητές την δυνατότητα να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους με τις σχολές προτίμησης τους.
Ελάχιστη βάση εισαγωγής όπως φαίνεται να διαμορφώνεται εως τώρα
To 8,82 φαίνεται να είναι ο μαγικός αριθμός εκείνος που δίνει το εισητήριο στους μαθητές για να μπουν σε κάποια σχολή σε ένα από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Tο όριο εισαγωγής στα πανεπιστήμια για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος όπως προκύπτει από την επεξεργασία των επιδόσεων στις Πανελλαδικές είναι:
στο 1ο επιστημονικό πεδίο το 8,89,
στο 2ο επιστημονικό πεδίο 9,40,
στο 3ο επιστημονικό πεδίο 9,61, και
στο 4ο επιστημονικό πεδίο το 8,82, που αποτελεί και το «κατώφλι» όπως είπαμε παραπάνω για να αποκτήσει ο υποψήφιος την πολυπόθητη φοιτητική ιδιότητα.
Η ελάχιστη βάση εισαγωγής που καθιερώθηκε και εφαρμόζεται πρώτη φορά φέτος, θα αφήσει εκτός 15.000 με 20.000 κενές θέσεις ενώ ένας αριθμός περί τα 8000 άτομα θα στραφεί προς τα ΙΕΚ, λόγω της κατάθεσης δεύτερου μηχανογραφικού δελτίου.
Βάσεις και δημοφιλείς σχολές
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στατιστικά των πανελληνίων αναμένεται άνοδος των βάσεων σε Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Νομικές σχολές.
Στο 1ο πεδίο αναμένονται αναμένονται αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής, ανάλογα με τη σχολή 50 έως και 100 μορίων.
Στο 2ο πεδίο κυριαρχούν ανοδικές τάσεις 300 με 400 μορίων κυρίως στις Πολυτεχνικές σχολές.
Στο 3ο πεδίο αναμένονται ισχυρές ανοδικές τάσεις με το «κατώφλι» της Ιατρικής να κυμαίνεται στα 18000 μόρια και την Ιατρική Αθηνών να αγγίζει τα 19000 μόρια.
Στο 4ο πεδίο αναμένεται έντονη άνοδος 500 με 600 μόρια λόγω καλών βαθμολογιών.
Αναλυτικότερα,
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πτωτική τάση στς βάσεις, με πιθανή εξαίρεση τις υψηλόβαθμες σχολές όπου μπορεί να καταγραφεί οριακή αυξητική μεταβολή.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, καταγράφηκαν καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά, αλλά και μικρή άνοδος των αριστούχων στη Φυσική, και τα δύο μαθήματα βαρύτητας, οι πολυτεχνικές σχολές και φέτος φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστημών Υγείας, οι υποψήφιοι πέτυχαν πολύ υψηλότερες επιδόσεις στη Χημεία, με το ποσοστό των αριστούχων να διπλασιάζεται. Η Ιατρική είναι πιθανόν να ανακτήσει κάποιες από τις απώλειες που είχε πέρσι, με μόλις δύο σχολές Ιατρικής, αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να παραμένουν πάνω από το κατώφλι των 18.000 μορίων.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο-Οικονομίας και Πληροφορικής, οι βάσεις εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία. To 27,12% των υποψηφίων έγραψε από 18 και πάνω στο μάθημα της Οικονομίας που έχει τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας, ενώ υψηλότερο ήταν το ποσοστό αριστούχων και στην Πληροφορική.
Πηγή: dikaiologitika.gr