Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για όσους μαθητές επιθυμούν να συμμετέχουν στις φετινές Πανελλήνιες, καθώς την Πέμπτη 29 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης.
Για «λελογισμένη αύξηση» του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σχέση με τον περυσινό αριθμό, έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ και ενημέρωσε ότι η επίσημη ανακοίνωση θα έχει γίνει έως την Τετάρτη.
Η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι φανερό ότι θα ανακατέψει και τις βάσεις στα ΑΕΙ του Λεκανοπεδίου, τα οποία ελκύουν και την πλειονότητα των υποψηφίων.
Μπέρδεμα στην κίνηση των βάσεων θα δημιουργήσουν, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» ιδιαίτερα τα τμήματα του νέου Πανεπιστημίου που μοιράζονται το ίδιο όνομα με το ΕΜΠ και τις περιφερειακές Πολυτεχνικές Σχολές.
Αν, μάλιστα, το υπουργείο επιλέξει να «κόψει» θέσεις από το ΕΜΠ ή τις περιφερειακές Πολυτεχνικές Σχολές, προκειμένου να τις μοιράσει σε σχολές του νέου Πανεπιστημίου, τότε θα έχουμε μεγάλες ανατροπές στη βάση πολλών σχολών.
Κινητικότητα στις βάσεις εισαγωγής θα έχουμε, φέτος, και στα Παιδαγωγικά Τμήματα. Τα τμήματα αυτά ανοίγουν για όλους τους υποψήφιους χωρίς την υποχρέωση εξέτασης των Μαθηματικών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας, που πέρυσι είναι αλήθεια ότι καταβαράθρωσαν, λόγω του αυξημένου βαθμού δυσκολίας των θεμάτων, τις επιδόσεις των υποψηφίων του συγκεκριμένου Επιστημονικού Πεδίου.
Ιατρική και Νομική Αθήνας ήταν τα δύο τμήματα που συγκέντρωσαν πέρυσι τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών.
Η επιμονή στις Νομικές Σχολές ακολουθεί μια παράδοση που θέλει τις Νομικές να σηκώνουν κεφάλι, όταν δεν υπάρχει στο πεδίο τους άλλη σχολή που να υπόσχεται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
Κι αυτό παρ’ όλο που στις ουρές της ανεργίας και της υποαπασχόλησης πτυχιούχων συνωστίζονται χιλιάδες πτυχιούχοι της Νομικής.
Η επιλογή της Ιατρικής στηρίζεται και αυτή σε μια παράδοση για το κύρος και το γόητρο της παραπάνω σχολής, που είναι σταθερά και έρχεται από το παρελθόν, ακόμη κι αν σήμερα η πρόσβαση των ιατρών στην αγορά εργασίας είναι προβληματική και τμήμα τους αναγκάζεται να καταφύγει στο εξωτερικό για ειδίκευση και εργασία.
Ωστόσο, αν ρίξει κανείς μια ματιά στις σχολές και τα τμήματα τα οποία οι υποψήφιοι δήλωσαν με μεγαλύτερη συχνότητα στα μηχανογραφικά δελτία τους θα διαπιστώσει με έκπληξη μια άλλη πραγματικότητα, που μένει αθέατη στις αναλύσεις για τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων:
Τα Τμήματα ΤΕΙ Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στην Καστοριά και το Αργοστόλι, το Τμήμα Φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας, τα Τμήματα ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα, τα πανεπιστημιακά Τμήματα Χημείας σε όλη τη χώρα, καθώς και τα Τμήματα Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνιολογίας στο Πάντειο, έπιασαν στασίδι στις πρώτες θέσεις των τμημάτων που δηλώθηκαν, ανεξαρτήτως σειράς, από τους υποψήφιους.
Χαρακτηριστικά, τα Τμήματα Ψηφιακών Μέσων στην Καστοριά και στο Αργοστόλι τα «σταύρωσαν» αντίστοιχα 13.330 και 12.209 νέοι/ες, 12.250 το Τμήμα Φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας, 11.110 το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στη Θεσσαλονίκη κ.λπ.
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 982 τ.Β΄/2018) η Υπουργική Απόφαση με την οποία εντάσσονται τα Τμήματα του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα τέσσερα (4) Επιστημονικά Πεδία για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ.
Οι μεγαλύτερες απώλειες στον αριθμό των τμημάτων υπάρχουν στο 3ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο διαγράφονται 16 τμήματα ΤΕΙ (πρώην Αθήνας και Πειραιά) και προστίθενται 10 Πανεπιστημιακά Τμήματα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας), ενώ αντίστοιχα στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο διαγράφονται 18 τμήματα ΤΕΙ και προστίθενται 9 Πανεπιστημιακά Τμήματα.
Πηγή:cnn.gr