Κάθε χρόνο τα βλέμματα των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων είναι στραμμένα παραδοσιακά στις πιο δημοφιλείς σχολές, καθώς θεωρούν πως αποτελούν το εισιτήριο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και τμήματα στα οποία η εισαγωγή είναι πιο εύκολη, καθώς απαιτούνται λίγα μόρια και προσφέρουν εξίσου πολλές ευκαιρίες και προοπτικές στην αγορά εργασίας.
Τέτοια τμήματα υπάρχουν πολλά αλλά οι μαθητές της Γ΄λυκείου , ούτε τα γνωρίζουν, ούτε είναι σε θέση να αξιολογήσουν το επιστημονικό τους αντικείμενο. Σήμερα το ethnos.gr, με τη βοήθεια της συμβούλου σταδιοδρομίας Κετερίνας Ζησιάδη παραθέτει δέκα έξυπνες επιλογές για τους υποψήφιους, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου.
Ασφαλώς και υπάρχουν αρκετά ακόμη τέτοια τμήματα, τα οποία οι υποψήφιοι θα πρέπει ένα-ένα να αναζητούν στο μηχανογραφικό δελτίο, μελετώντας -εκτός από τα μόρια που απαιτούν για τη εισαγωγή-και το επιστημονικό τους περιεχόμενο, τα μαθήματα, τις επιλογές στα μεταπτυχιακά και βέβαια τα επαγγελματικά δικαιώματα και τους τομείς απασχόλησης στην αγορά εργασίας.
Τμήματα Διαιτολογίας
- Διαιτολογίας και Διατροφολογίας Τρίκαλα (Θεσσαλίας): 12.820
- Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Καλαμάτα (Πελοποννήσου): 11.850
- Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας Σητεία (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.): 10.290
Οι φοιτητές των τμημάτων μέσα από τη μελέτη, τόσο της βιολογίας, της χημείας και της τεχνολογίας, όσο και των ευρύτερων παραγόντων που σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού και ποτού, κατανοούν επιστημονικά τη διατροφή και επιδιώκουν τη βελτίωση της υγείας, την πρόληψη διατροφικών διαταραχών, καθώς και την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με την διατροφή. Οι απόφοιτοι των τμημάτων αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Διαιτολόγου και μπορούν να ανοίξουν δικό τους διαιτολογικό κέντρο, να εργαστούν σε κλινικές και νοσοκομεία, αλλά και σε βιομηχανίες τροφίμων, αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια.
Εργοθεραπείας Προλεμαΐδα (Δυτικής Μακεδονίας): 13.094
Οι φοιτητές του τμήματος μαθαίνουν να αναπτύσσουν θεραπευτικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν άτομα με αναπηρίες, τραυματισμούς ή σωματικές και ψυχικές δυσλειτουργίες, να ανακτήσουν ή να διατηρήσουν τις δεξιότητες διαχείρισης των καθημερινών δραστηριοτήτων τους. Οι απόφοιτοι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να σχεδιάσουν ατομικά προγράμματα θεραπείας, ενώ παράλληλα καταρτίζονται, τόσο σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης των πασχόντων και των οικογενειών τους, όσο και σε θέματα σχετικά με την κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων διαβίωσης και εργασίας. Μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και σε δημόσιες δομές όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, σωφρονιστικά ιδρύματα κ.ά..
Τμήματα Λογοθεραπείας
- Πάτρα (Πατρών): 13.556
- Ιωάννινα (Ιωαννίνων): 12.910
- Καλαμάτα (Πελοποννήσου): 12.200
Οι φοιτητές των τμημάτων εφοδιάζονται με τις απαραίτητες γνώσεις και πρακτικές για να μπορούν να αξιολογούν την ανθρώπινη επικοινωνία και να εντοπίζουν διαταραχές της φωνής, της γλώσσας, της άρθρωσης και της κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες. Οι απόφοιτοι είναι ικανοί, μέσα από τη συνεργασία τους με τους πάσχοντες, να σχεδιάζουν θεραπευτικές παρεμβάσεις που βελτιστοποιούν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των λειτουργικών, αναπτυξιακών, κοινωνικών και ψυχολογικών προβλημάτων που συνδέονται με τις εν λόγω διαταραχές. Μπορούν να εργαστούν σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, λογοθεραπείας και ψυχικής υγείας και να ανοίξουν δικό τους λογοθεραπευτήριο ή να παρέχουν κατ΄οίκον θεραπεία σε ασθενείς.
Τμήματα Μαιευτικής
- Αθήνα (ΠΑ.Δ.Α.): 13.375
- Θεσσαλονίκη (ΔΙ.ΠΑ.Ε.): 12.583
- Πτολεμαΐδα (Δυτικής Μακεδονίας): 10.363
Τα τμήματα παρέχουν ολοκληρωμένη εκπαίδευση στους φοιτητές τους, προετοιμάζοντάς τους για την παροχή εξατομικευμένης φροντίδας στις γυναίκες σε όλα τα στάδια της τεκνοποίησης, από την στιγμή της σύλληψης, μέχρι το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, καθώς και στα νεογνά. Επιπλέον τους καθιστά ικανούς να προσφέρουν ουσιαστική ψυχολογική υποστήριξη, τόσο στις γυναίκες, όσο και στις οικογένειές τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Οι απόφοιτοι των τμημάτων έχουν την δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν σε νοσοκομεία, μαιευτικά τμήματα, γυναικολογικά τμήματα, κέντρα μαστού, κέντρα υγείας κ.ά.. Ακόμη, μετά την πάροδο δύο ετών από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, μπορούν να πάρουν άδεια από το Υπουργείο Υγείας και να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Αξίζει να σημειωθεί πως οι απόφοιτοι των τμημάτων έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις με δική τους σφραγίδα.
Πηγή: ethnos.gr