• Latest
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Πανελλαδικές: Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με τους νέους συντελεστές -Ο Στρατηγάκης εξηγεί.

2 Μαρτίου 2021
Τσοτύλι: Η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το Συνέδριο για την Ανάπτυξη στο Βόιο. Βίντεο

Τσοτύλι: Η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το Συνέδριο για την Ανάπτυξη στο Βόιο. Βίντεο

24 Αυγούστου 2025
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: «Το Βόιο και η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης με 3+1 απλά παραδείγματα»

24 Αυγούστου 2025
43α Λασσάνεια. Το πρόγραμμα

43α Λασσάνεια: «Αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα» την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2025 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης. (Βίντεο)

24 Αυγούστου 2025
πυροσβεστικη, φωτια, πυρκαγια

Φωτιά τώρα στο Μακροχώρι Καστοριάς

24 Αυγούστου 2025
Δυναμική παρουσία του Δημάρχου Γρεβενών, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο

Κυριάκος Ταταρίδης: «Δεν θα ακολουθήσουμε τον κατήφορο της παραπληροφόρησης»

24 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Έπιασαν τους κλέφτες στα πράσα

Κοζάνη: Έπιασαν τους κλέφτες στα πράσα

24 Αυγούστου 2025
ηλικια, ομορφια

Τα 4 παράξενα σημάδια ότι γερνάμε

24 Αυγούστου 2025
αστυνομια, συλληψη

Κανένα ίχνος μεταμέλειας από τον γυναικοκτόνο στον Βόλο: Τη σκότωσε, άλλαξε τα ρούχα του και κρύφτηκε σε οικόπεδο

24 Αυγούστου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

Μητέρα «κόπηκε» σε απαγορευμένο τεστ γονεϊκής επάρκειας και πήραν το μωρό της μία ώρα μετά τη γέννα

24 Αυγούστου 2025
Τραυματισμός 13χρονου σε θαλάσσια παιδική χαρά στη Θάσο

Τραυματισμός 9χρονου σε θαλάσσιο πάρκο – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης

24 Αυγούστου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφος στον Τύρναβο δήλωσε 4.000 πρόβατα και είχε 1.500

24 Αυγούστου 2025
καιρός

Πτώση θερμοκρασίας και τοπικές βροχές στα ορεινά

24 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πανελλαδικές: Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με τους νέους συντελεστές -Ο Στρατηγάκης εξηγεί.

sierafm by sierafm
2 Μαρτίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με ένα νέο σύστημα, αυτό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, θα διεξαχθούν φέτος οι Πανελλαδικές, με χιλιάδες υποψηφίους να ετοιμάζουν τα κομπιουτεράκια τους.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήταν ένα από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση -Προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας -Αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» που πέρασε από τη Βουλή. Την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα διαμορφώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Οπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας, «με αυτούς τους συντελεστές θα πολλαπλασιάζεται ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής». Τι σημαίνει αυτό;

«Ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων αφορά στα 4 μαθήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου. Αυτό θα γίνεται υπολογίζοντας τον μέσο όρο κάθε μαθήματος και μετά το μέσο όρο των τεσσάρων μαθημάτων κάθε Πεδίου. Αυτός ο μέσος όρος θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή» απαντά ο κ. Στρατηγάκης -που διατηρεί τον δικό του ιστότοπο με εκπαιδευτικά θέματα (stadiodromia.gr).
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Παραδείγματα για τους νέους συντελεστές

Βάσει των ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας στα μαθήματα των Επιστημονικών Πεδίων το εύρος του συντελεστή είναι από 0,8 έως 1,2 , ενώ στα Ειδικά Μαθήματα είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1. «Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι παίρνουμε το 80% του μέσου όρου των επιδόσεων και αν κάποιος είναι κάτω από αυτό δεν έχει δικαίωμα να δηλώσει τη σχολή» προσθέτει ο έμπειρος αναλυτής.

Ο Στράτος Στρατηγάκης ετοίμασε δυο πίνακες που δείχνουν πώς θα διαμορφωνόταν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, βάσει των περυσινών επιδόσεων των υποψηφίων:

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/inline-images/panelladikes-elaxisti-basi-eisagogis-stratigakis-1.jpg

Και για τα Ειδικά Μαθήματα:

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/inline-images/panelladikes-elaxisti-basi-eisagogis-stratigakis-2.jpg
Πώς θα επηρεάσει τις Πανελλαδικές το νέο σύστημα

Σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, «αυτό που μένει τώρα είναι να ορίσει κάθε τμήμα τον συντελεστή που επιθυμεί μέσα στο εύρος που ορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας. Αυτό που αναμένουμε είναι τα τμήματα που έχουν χαμηλές βάσεις να υιοθετήσουν όλα τον συντελεστή 0,8, ώστε να χάσουν όσο το δυνατόν λιγότερους φοιτητές. Την ίδια επιλογή εκτιμάται ότι θα κάνουν και τα τμήματα που βρίσκονται στο μέσον της κλίμακας. Δεν έχουν κανένα λόγο να επιλέξουν τον υψηλό συντελεστή και θα κινηθούν προς το χαμηλό όριο, δηλαδή το 0,8».
Σε ό,τι αφορά τα περιζήτητα τμήματα, ο κ. Στρατηγάκης επισημαίνει ότι «δεν τα επηρεάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, επομένως μπορούν να επιλέξουν τον υψηλότερο συντελεστή. Δεν έχει εν ολίγοις νόημα για ένα τμήμα Ιατρικής ο συντελεστής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής». Και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί;

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματα, δηλαδή το γινόμενο του μέσου όρου των επιδόσεων επί το συντελεστή που θα ορίσει κάθε τμήμα, θα συγκριθεί με το μέσο όρο των επιδόσεων του υποψηφίου, χωρίς να εφαρμόζονται οι συντελεστές βαρύτητας και αν ο υποψήφιος έχει μέσο όρο στα 4 μαθήματα του πεδίου του μεγαλύτερο ή ίσο από την ΕΒΕ του τμήματος μόνο τότε μπορεί να δηλώσει το τμήμα στο Μηχανογραφικό του» εξηγεί ο κ. Στρατηγάκης.
Στρατηγάκης: Μείωση συντελεστών λόγω των εκτάκτων συνθηκών

Κατά τον κ. Στρατηγάκη, «στα τμήματα που ανήκουν σε περισσότερα από ένα Πεδία παίρνουμε ως μέσο όρο των επιδόσεων το μικρότερο μέσο όρο. Για τα τμήματα Παιδαγωγικών, για παράδειγμα, που ανήκουν και στα 4 Πεδία θα πάρουμε ως μέσο όρο το 9,81, που θα μας δώσει ΕΒΕ 7,85, σύμφωνα πάντα με τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020».

Σε ό,τι αφορά τα τμήματα όπου υπάρχει επιλογή ειδικών μαθημάτων, όπως για παράδειγμα η ξένη γλώσσα σε τμήματα Τουρισμού, «ως μέσος όρος των επιδόσεων λαμβάνεται ο χαμηλότερος μέσος όρος. Στο παραπάνω παράδειγμά μας με τα στοιχεία του 2020 έχουμε τις χαμηλότερες επιδόσεις στα Αγγλικά, συνεπώς ο μέσος όρος αυτών θα μετρήσει για τον υπολογισμό της ΕΒΕ του Τμήματος» τονίζει.

Καταλήγοντας, ο Στράτος Στρατηγάκης εξηγεί ότι για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής όλα θα κριθούν στις 30 Ιουνίου, όταν -εκτός απροόπτου- «θα γνωρίζουμε τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από φέτος, ενδεχομένως, θα δημιουργήσει προβλήματα. Μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά που θα δώσουν φέτος Πανελλαδικές είναι σχεδόν δυο χρονιές με τηλεκπαίδευση. Από πέρυσι τον Μάρτιο, όταν ήταν στη Β’ Λυκείου, έως φέτος που έχουν κάνει μέχρι σήμερα μαθήματα μόλις 6 εβδομάδες. Θα μπορούσε να ληφθεί μέριμνα για το ζήτημα και να μειωθούν έστω οι συντελεστές. Δηλαδή να είναι στο 65% του μέσου όρου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, και όχι στο 80%».

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: Πανελλαδικές
Previous Post

Πλησιάζουν το 1 εκατ. οι εμβολιασμοί -Το εμβόλιο κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, τι έδειξε έρευνα της Pulse

Next Post

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Αιτήσεις, διαδικασία και προϋποθέσεις (ΦΕΚ)

Next Post
χρημα

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Αιτήσεις, διαδικασία και προϋποθέσεις (ΦΕΚ)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τσοτύλι: Η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το Συνέδριο για την Ανάπτυξη στο Βόιο. Βίντεο
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Το Βόιο και η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης με 3+1 απλά παραδείγματα»
  • 43α Λασσάνεια: «Αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα» την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2025 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης. (Βίντεο)
  • Φωτιά τώρα στο Μακροχώρι Καστοριάς
  • Κυριάκος Ταταρίδης: «Δεν θα ακολουθήσουμε τον κατήφορο της παραπληροφόρησης»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  3. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. R-G στο Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
  5. Ευδοκία στο Παπαθανάσης: Αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά στο Βόιο – Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση με προϋπολογισμό 7,95 εκατ. ευρώ
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr