Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Κοζάνης σχετικά με την ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για την δίκαιη μετάβαση στην Πτολεμαίδα
Η λαϊκίστικη ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και στην χθεσινή ημερίδα του στην Πτολεμαιδα για την δίκαιη μετάβαση.
Με κεντρικό ομιλητή τον τομεάρχη ενέργειας και περιβάλλοντος κ. Φάμελλο αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και ο ειδικός ρόλος που πρέπει να έχει στην περιοχή.
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά επιλέγει να ξεχνά ότι είχε περάσει στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων την ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήτανε αυτός που εξαΰλωσε την αξία της εταιρία μέσα στα 5 αυτά χρόνια (από τα 2,5 δισ. το 2014, στα μόλις 300 εκ. ευρώ)”.
Επίσης με την στρατηγική του επιλογή να μην στηρίξει την Μικρή ΔΕΗ κατάφερε αντί να βάλει στα ταμεία της 2 δισ ευρώ, όσα υπολογιζόταν ότι θα εισέπραττε από το σχέδιο πώλησης της του 2014, μέχρι το 2019 είχε χάσει άλλα τόσα, δίχως να πάρει ούτε «σεντ» ως αντάλλαγμα.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που μίκρυναν την ΔΕΗ ως επιχείρηση. Οι λαϊκίστικες λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θέμα χρόνου να πέσουν στο κενό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήτανε κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια και μαζί με την Νέα Δημοκρατία είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την κατάσταση της ΔΕΗ. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είμαστε εδώ για να αναδείξουμε λύσεις και προτάσεις με πάνω από όλα πολιτικό ρεαλισμό και χωρίς δημοσιονομικό λαϊκισμό.
Για εμάς δίκαιη μετάβαση σημαίνει, η πράσινη ενέργεια να μην είναι παιχνίδι λίγων μεγάλων εταιρειών, αλλά να είναι η δυνατότητα κάθε αγρότη, κτηνοτρόφου και Έλληνα πολίτη να γίνει ο ίδιος παραγωγός ενέργειας ώστε να είναι θωρακισμένος.
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την δίκαιη μετάβαση είναι:
-Η δημιουργία νέου αναπτυξιακού νόμου με υψηλά ποσοστά επιδότησης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην επιχορήγηση νέων καινοτόμων επενδύσεων, όπως και επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα.
-Σαφές χρονοδιάγραμμα για την απόδοση των εδαφών για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση.
-Αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που επιβάλλεται να διασυνδεθεί με το νέο, αναπτυξιακό πρότυπο.
-Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία.
-Αναβάθμιση των δικτύων μέσω του ταμείου ανάκαμψης
-Αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας με περισσότερη συμμετοχή του λιγνίτη και ΑΠΕ και ώστε να αποφευχθεί η εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο
-Δημιουργία εργοστασίου με πάνελ φωτοβολταϊκων τρίτης γενιάς στη Δυτική Μακεδονία.
-Πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες