Παρά τις αντιδράσεις που εκφράζονται από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση της πΓΔΜ συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας ώστε να επικυρώσει το κείμενο για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως ορίζεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την έγκρισή του, το κείμενο θα διαβιβαστεί στη Βουλή της χώρας, πριν τελικώς ξεκινήσει η διαδικασία ψήφισής του.
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ προτείνει την συμπερίληψη του γεωγραφικού προσδιορισμού «Βόρεια» πριν από «Μακεδονία» σε κάθε σημείο του συντάγματος, όπου αναφέρεται η ονομασία της χώρας.
«Η νέα πρόταση θα προασπίζει την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών, ενισχύοντας έτσι τις εγγυήσεις γύρω από τα ήδη υπάρχοντα σύνορα και διακηρύσσοντας πως η ‘’Μακεδονία’’ δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Αυτό σημαίνει προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της ‘’Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’ και των γειτονικών της χωρών», σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μίλε Μποσνιακόφσκι, σύμφωνα με το MIA.
Ο ίδιος ανέφερε πως μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης η πΓΔΜ θα προασπίζει τα «πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα» όλων των απόδημων πολιτών της χώρας, «χωρίς, όμως, την ανάμειξη σε θέματα εσωτερικής κυριαρχίας άλλων χωρών και εσωτερικές τους υποθέσεις με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο».
Ο Μποσνιακόφσκι υπογράμμισε την ιστορική ευθύνη που έχουν οι πολιτικοί της χώρας. «Έχουν ιστορική ευθύνη και υποχρέωση απέναντι στους πολίτες, ώστε να ανοίξουν το δρόμο προς τη σταθερότητα, την οικονομική ευημερία και την ασφάλεια. Η συμφωνία μεταξύ της ‘’Μακεδονίας’’ και της Ελλάδας ανοίγει το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».
Υπογράμμισε πως το υπουργικό συμβούλιο έχει στόχο να κάνει τη «Μακεδονία», όπως είπε, ένα καλύτερο μέρος, ενώ ερωτώμενος για το εάν έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3 που απαιτούνται για την έγκριση της συνταγματικής αλλαγής, απάντησε πως η κυβέρνηση θα κινήσει τις διαδικασίες και ελπίζει πως οι βουλευτές θα σεβαστούν τη θέληση των πολιτών, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.
Πηγή:dikaiologitika.gr