Σαράντα συνολικά φοιτητές από Πανεπιστήμια όλης της χώρας έφτασαν σήμερα στον πετρόχτιστο παραδοσιακό οικισμό, τον Πεντάλοφο Βοΐου για να μυηθούν στην τέχνη της πέτρας από τους φημισμένους μαστόρους της περιοχής.
Από την Πέμπτη και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αρχιτέκτονες πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι θα παρακολουθήσουν από τους δυο εναπομείναντες Πρωτομάστορες του Πενταλόφου, τον Κώστα Ταρνανά και τον Κώστα Καραλόλιος την τεχνική, που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή δόμηση, με βασικά υλικά την πέτρα και το ξύλο.
Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης πλην των θεωρητικών μαθημάτων θα έχουν την δυνατότητα να εργαστούν λαξεύοντας την πέτρα, να γνωρίσουν τον τρόπο δόμησης σε κτίσματα και πέτρινα σοκάκια του χωριού, με πληροφορίες, που στο μέλλον θα χρησιμοποιήσουν μια τέχνη, η οποία φθίνει και αναζητούνται τρόποι για να μην χαθεί.
Μόλις 2 πρωτομάστορες της πέτρας απέμειναν στον Πεντάλοφο Κοζάνης, που αγωνιούν για το αύριο μιας παράδοσής, που χάνεται στον χρόνο.
Αισιοδοξία εκπέμπει το ενδιαφέρον των νέων επιστημόνων για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, που για ακόμη μία χρονιά έφτασαν στον Πεντάλοφο για να παρακολουθήσουν το εργαστήριο της τέχνης της πέτρας, με στόχο την δημιουργία μιας σχολής πετράδων στο Μαστοροχώρι, που η τέχνη της πέτρας έχει μια ιστορία αιώνων.
Η εναρκτήρια εκδήλωση υποδοχής των φοιτητών έγινε στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταλόφου, με το καλωσόρισμα από τον Αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Κατάκαλο, την Αντιπεριφερειάρχη, Κατερίνα Δαδαμόγια και του Αρχιτέκτονα Προέδρου του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, Πολυνείκη Αγγελή, ως εμπνευστής της ιδέας που ξεκίνησε το 2010.
Το εργαστήρι παραδοσιακής δόμησης τα δύο τελευταία χρόνια διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με το ΑΠΘ, ο Δήμος Βοίου και η τοπική Κοινότητα Πενταλόφου.
ΕΡΤ Κοζάνης – Σύνταξη: Δέσποινα Αμαραντίδου