Περιοδεία και συναντήσεις με παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς της Π.Ε. Κοζάνης πραγματοποίησε την Πέμπτη 19 Ιουλίου ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής κ. Σπύρος Καρανικόλας.
Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού κ. Νίκο Κουτλιάμπα και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του συνεταιρισμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτογενής παραγωγή.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Σερβίων, όπου σε συνάντηση εργασίας με τον Διευθυντή κ. Λάζαρο Πάσχο ενημερώθηκε για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια περίθαλψη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. για να καλύψει υγειονομικά ένα γερασμένο πληθυσμό που κατοικεί σε μεγάλη και ορεινή έκταση.
Τέλος, επισκέφθηκε τη Σιάτιστα όπου συνάντησε εκπροσώπους των γουνοποιών μεταξύ των οποίων και τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας κ. Δημήτρη Κοσμίδη.
Οι γουνοποιοί παρουσίασαν τις προοπτικές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της γούνας εξαιτίας της υπερφορολόγησης και των κλειστών τραπεζών.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε Ανοιχτή Νομαρχιακή Συνέλευση των μελών και των φίλων του Κινήματος Αλλαγής στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης με τη συμμετοχή του κ. Σπύρου Καρανικόλα και του πρώην Υπουργού κ. Χάρη Καστανίδη.
Ο Σπύρος Καρανικόλας αναφέρθηκε κυρίως στο ζήτημα της «συμφωνίας των Πρεσπών». Ανέπτυξε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής «μια σωστή θέση σε λάθος συμφωνία» και τα προβλήματα που αυτή έχει κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εθνικότητας, της γλώσσας και της απουσίας αιρεσιμότητας στην αίτηση της γειτονικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, ερωτώμενος από μέλη του Κινήματος για τη στάση εν όψει πιθανόν μετεκλογικών συνεργασιών υποστήριξε ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν θα αποτελέσει ούτε χείρα βοηθείας του ΣΥΡΙΖΑ ούτε σανίδα σωτηρίας της ΝΔ. Διεκδικεί την τρίτη διερευνητική για να προτείνει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας».
Ο Χάρης Καστανίδης, που είχε την κεντρική πολιτική εισήγηση, αναφέρθηκε στην ευθύνη «να αποκαταστήσουμε την ηθική και ιστορική αδικία που υφίσταται η δημοκρατική παράταξη, να τιμωρείται επειδή έσωσε τη χώρα από άτακτη χρεοκοπία».
Συμπλήρωσε, ότι πρέπει και οι πολίτες να αναλογιστούν και τις δικές του ευθύνες για τους πολιτικούς σχηματισμούς που ψηφίζουν και το πολιτικό προσωπικό που επιλέγουν στις κάλπες των εθνικών εκλογών. Στη συνέχεια έθεσε ως στόχο του Κινήματος Αλλαγής να πείσει τους πολίτες ότι το ίδιο ως οργανισμός και τα στελέχη του είναι χρήσιμα για τον τόπο: «Όχι για ό,τι έκαναν στο παρελθόν – που δεν είναι λίγα – αλλά για το τί μπορούν να προσφέρουν στην ανοικοδόμηση της χώρας στο παρόν και το μέλλον».
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις ντροπιαστικές συμφωνίες που «διαπραγματεύτηκαν», υποθηκεύοντας τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και θέτοντας τη διαχείρισή της υπό ένα ελεγχόμενο από το εξωτερικό Ελεγκτικό Συμβούλιο.
Τέλος, αναφερόμενος στις «παιδικές ασθένειες» του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι «το εγχείρημα της επανίδρυσης είναι μια δύσκολη υπόθεση. Κατ’ αρχήν λόγω του ομοσπονδιακού χαρακτήρα της πρώτης φάσης – μέχρι τις επερχόμενες εθνικές εκλογές – αλλά και της διαφορετικής πολιτικής κουλτούρας που έχουν συμμετέχουσες δυνάμεις που δεν προέρχονται από την κοινή μήτρα του ΠΑΣΟΚ, όπως το Ποτάμι και η Δημοκρατική Αριστερά».
«Χρειάζεται», συμπλήρωσε, «περισσότερος διάλογος, κατανόηση και χρόνος μέχρι να ομογενοποιηθούν πρακτικές και λειτουργίες υπό τη νέα αιγίδα του Κινήματος Αλλαγής».
Η Ν.Ε. Κοζάνης