Αν θέλουμε να ζήσουμε μία μεγάλη και υγιή ζωή, πρέπει να φροντίζουμε τα νεφρά μας, αλλά αρκετές καθημερινές διατροφικές συνήθειες μας εμποδίζουν.
Απλές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να είναι σωτήριες για τα νεφρά και να αποτρέψουν άλλες συνήθειες, όπως ο διαβήτης. Για χάρη των νεφρών σας, σκεφτείτε να αλλάξετε κάποιες καθημερινές διατροφικές συνήθειες.
Καθημερινές διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν τα νεφρά
Χρησιμοποιήστε βότανα αντί για αλάτι
Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλατιού διαταράσσει την ισορροπία στο αίμα, γεγονός που κάνει τα νεφρά να δυσκολεύονται να διώξουν το νερό. Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Clinical Hypertension, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νεφρική νόσο.
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά στους ανθρώπους να περιορίζουν την πρόσληψη αλατιού σε ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα ή 2.300 mg.
Ο κίνδυνος των επεξεργασμένων τροφίμων
Για να παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο, τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά υψηλές ποσότητες νατρίου, το οποίο μπορεί να βλάψει τα νεφρά. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που βλάπτει τα νεφρά στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Άλλοι ένοχοι είναι το κάλιο και ο φώσφορος.
Ενώ τα νεφρά συνήθως φιλτράρουν τα επίπεδα καλίου, η υπερβολική ποσότητα καλίου μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά. Το ίδιο ισχύει και για τον φώσφορο. Τα άτομα με αδύναμα ή άρρωστα νεφρά πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα καλίου και φωσφόρου που καταναλώνουν. Εάν τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα με φειδώ, δεν θα έχετε αυτό το πρόβλημα.
Όχι στα αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά δεν έχουν θρεπτικά συστατικά εκτός από τη ζάχαρη. Ένα κλασικό αναψυκτικό έχει τόση ζάχαρη όσο τρεισήμισι ντόνατς. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών την ημέρα διπλασιάζει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου.
Και δεν είναι μόνο η ζάχαρη. Το 2007, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κόλα αυξάνει τον κίνδυνο των νεφρών λόγω του φωσφορικού οξέος που περιέχει.
Τσεκάρετε τα συμπληρώματά σας από πριν
Εάν παίρνετε καθημερινά συμπληρώματα ή βιταμίνες, προσέξτε. Υψηλές δόσεις ορισμένων συμπληρωμάτων έχουν αναφερθεί ότι βλάπτουν τα νεφρά σας. Μια ανασκόπηση από την Αμερικανική Εταιρεία Νεφρολογίας εντοπίζει τους κύριους ένοχους: κράνμπερι, φλοιός ιτιάς, λάδι αψιθιάς, γλυκόριζα, γεράνι και βιταμίνη C.
Συγκεκριμένα, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C και cranberry αυξάνουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. Εάν έχετε μια προϋπάρχουσα πάθηση, όπως ο διαβήτης ή μια αυτοάνοση διαταραχή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα. Ακόμη και φυσικά συμπληρώματα όπως ο κουρκουμάς θα βλάψουν τα νεφρά σας εάν συνδυαστούν με ορισμένα φάρμακα.
Περιορίστε τα ενεργειακά ποτά
Μια μελέτη στο Frontiers in Public Health συνδέει τη νεφρική νόσο με τα ενεργειακά ποτά, ειδικά στα παιδιά. Η υπερβολική καφεΐνη προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και στρες, τα οποία οδηγούν σε νεφρική βλάβη.
Μια άλλη ανησυχία περιστρέφεται γύρω από το αμινοξύ ταυρίνη. Συχνά που βρίσκεται σε ενεργειακά ποτά και αθλητικά συμπληρώματα, η ταυρίνη αντιμετωπίζει τα νεφρά κατά μέτωπο και είναι δυνητικά επικίνδυνη για άτομα με χρόνιες νεφρικές διαταραχές. Μέχρι να γίνει περισσότερη έρευνα, να είστε προσεκτικοί.
Aρκετό νερό
Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά προέρχονται από χρόνια αφυδάτωση. Όταν είστε αφυδατωμένοι, τα ούρα σας έχουν υψηλότερη συγκέντρωση μετάλλων. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να σχηματίσουν κρυστάλλους μέσα στο νεφρό σας που μεγαλώνουν σε πέτρες.
Το πολύ κόκκινο κρέας είναι πιθανώς τοξικό
Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα βλάψει τα νεφρά σας με την πάροδο του χρόνου. Το Journal of the American Society of Nephrology επιβεβαιώνει ότι το κόκκινο κρέας είναι «πιθανώς τοξικό για τα νεφρά». Ο λόγος είναι ακόμα ασαφής, αλλά οι ερευνητές προτείνουν ότι το κόκκινο κρέας μπορεί να παράγει πάρα πολύ διαιτητικό οξύ.
Ξεχάστε το βούτυρο
Το βούτυρο περιέχει κορεσμένα λίπη τα οποία, σε υψηλές ποσότητες, μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας. Αυτά τα λιπαρά αυξάνουν την LDL χοληστερόλη (το «κακό» είδος) που βλάπτει τα νεφρά.
Μην σκάτε στο φαγητό
Πολλοί άνθρωποι περιποιούνται τον εαυτό τους τρώγοντας πολύ. Αλλά η υπερκατανάλωση τροφής καταπονεί τα νεφρά σας. Όσο περισσότερο τρώτε, τόσο πιο σκληρά δουλεύουν τα νεφρά σας για να περάσουν όλα τα τρόφιμα.
Ο χειρότερος συνδυασμός υπερφαγίας περιλαμβάνει πολλές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Περιορίστε το μέγεθος της μερίδας σας και τρώτε μόνο όταν πεινάτε, δεν κουράζεστε ή βαριέστε.
Ζάχαρη και γλυκαντικά
Σε μέτριες ποσότητες, η ζάχαρη δεν είναι πρόβλημα για τα νεφρά σας. Το ζήτημα προκύπτει όταν το σάκχαρό σας αυξάνεται πολύ ψηλά. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και ο διαβήτης αναγκάζουν τα νεφρά να φιλτράρουν πάρα πολύ αίμα. Ο διαβήτης προκαλεί νεφρική νόσο και η νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει διαβήτη. Ελέγχετε τακτικά τη γλυκόζη στο αίμα σας για να αποτρέψετε την πιθανότητα και των δύο ασθενειών και να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης. Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είναι πολύ καλύτερα.
Πίνετε με μέτρο
Το ποτό αναγκάζει τα νεφρά σας να φιλτράρουν περισσότερες επιβλαβείς ουσίες. Εάν πίνετε συχνά, θα προκαλέσετε υπερβολική εργασία στα νεφρά σας. Το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού ορίζει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ως «περισσότερα από τέσσερα ποτά καθημερινά». Ένα ποτό ισούται με ένα μόνο ποτήρι, 340 γραμμ. ή σφηνάκι.
Λίγο καφέ ακόμα;
Η τακτική κατανάλωση καφέ δεν βλάπτει τα νεφρά σας. Ωστόσο, εάν καταναλώνετε πολλά φλιτζάνια την ημέρα, να ξέρετε ότι η καφεΐνη δημιουργεί απότομες αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση. Αν και η έρευνα δεν έχει ακόμη καταλήξει στο συμπέρασμα της επίδρασης που έχει αυτό στους νεφρούς, καλό είναι να είστε επιφυλακτικοί.
Περιορίστε τα οστρακοειδή στη διατροφή σας
Το να τρώτε πολλά θαλασσινά – ειδικά οστρακοειδή – θα επηρεάσει τα νεφρά σας με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές έχουν βρει μια τοξική χημική ουσία που ονομάζεται δομοϊκό οξύ και τραυματίζει τα νεφρά.
Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμα και οι χαμηλές ποσότητες δομοϊκού οξέος εξακολουθούν να κάνουν κακό.
Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Τα τρόφιμα που προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη στην καρδιά και γενικά στην υγεία είναι τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, τα αχλάδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα κίτρινα-πορτοκαλί λαχανικά. Με λίγα λόγια, οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό βοηθά.
Πηγή healthstories.gr