Σε ότι αφορά στην υλοποίηση έργων διασύνδεσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία και σε συνέχεια της παρουσίασης του θέματος κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς στις 29.01.2018, παρουσία του ΥΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη, ακολούθησε η δημοσιοποίηση απόψεων με αφορμή τις οποίες ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους:
Η κατασκευή του έργου των αγωγών φυσικού αερίου θα γίνει για το σύνολο της έκτασης των οικισμών Καστοριάς, Μανιάκων, Άργους Ορεστικού και Γρεβενών μήκους δικτύων 153,21 χιλιομέτρων και ύψους επένδυσης περίπου 22,00 εκατ. Ευρώ.
Η έναρξη εργασιών του παραπάνω δικτύου διανομής εκτιμάται ότι θα γίνει το 2019 με προοπτική το Α’ εξάμηνο 2019.
Στην πρώτη φάση κατασκευής, δηλαδή στο διάστημα 2019-2023, προγραμματίζεται η ολοκλήρωση του δικτύου διανομής όπως προαναφέρθηκε ενώ θα ξεκινήσει η τροφοδοσία του οικισμού των Γρεβενών με μεταφερόμενο φυσικό αέριο.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον 885 συνδέσεις καταναλωτών προκειμένου το έργο να είναι βιώσιμο, βάσει της συνταχθείσας μελέτης βιωσιμότητας. Οι 885 συνδέσεις είναι το ελάχιστο όριο συνδέσεων, που απαιτούνται για να θεωρηθεί ως βιώσιμο το έργο και δεν είναι περιορισμός. Οι επιπλέον αιτήσεις είναι ζητούμενο από την ΔΕΔΑ και όσες περισσότερες και αν υπάρξουν, τόσο το καλύτερο. Άρα προς αποφυγήν παρερμηνειών, ανακοινώνεται για άλλη μία φορά ότι οι περιοχές στις οποίες έχει καθοριστεί η έλευση του φυσικού αερίου θα καλυφθούν πλήρως.
Να σημειωθεί ότι στο παραπάνω ύψος επένδυσης περιλαμβάνονται το κόστος σύνδεσης των καταναλωτών μέχρι τις εγκαταστάσεις των μετρητών και πιθανά της μετατροπής των παραπάνω 885 συνδέσεων.
Με βάση τη διεθνή αλλά και την εμπειρία στη χώρα μας από αντίστοιχες περιπτώσεις, οι αιτήσεις σύνδεσης των καταναλωτών και επομένως η πρόσκτησή τους στο σύστημα διανομής δεν γίνεται άμεσα και από όλους, αν και θα ήταν ζητούμενο για το διαχειριστή του συστήματος, αλλά σε βάθος χρόνου.
Εκτιμούμε ότι θα είναι αντίστοιχος και ο ρυθμός ανάπτυξης – σύνδεσης των καταναλωτών και στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας.
Εφόσον όμως προκύψει, μέχρι το 2023 ή και στα επόμενα χρόνια, μεγαλύτερη ζήτηση – αιτήματα καταναλωτών στο ήδη ανεπτυγμένο δίκτυο πάνω από την εκτιμηθείσα όπως παραπάνω, κάτι που είναι άλλωστε ζητούμενο, τότε θα αντιμετωπιστεί εύκολα με νέο χρηματοδοτικό σχήμα.
Σε ότι αφορά στην Έγκριση, από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (15.01.2018) του Οδικού Χάρτη Αγοράς Φυσικού Αερίου 2017-2022, διευκρινίζονται τα παρακάτω :
Στην παραπάνω απόφαση περιλαμβάνοντα τα έργα σε περιοχές – Περιφέρειες της χώρας στις οποίες η ΔΕΔΑ είχε ήδη δίκτυο και καταναλωτές κατά τη σύστασή της δηλ. στις 01.01.2017.
Η Δυτική Μακεδονία, όπως και οι άλλες Περιφέρειες που αναφέρονται στην υπόψη Απόφαση οι οποίες είχαν ήδη λάβει έγκριση τιμολογίου διανομής από τη ΡΑΕ από το Νοέμβριο 2016, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την επόμενη πενταετία (2019 – 2023). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν αναφέρεται η Δυτική Μακεδονία στον εν λόγω «Οδικό Χάρτη Φυσικού Αερίου», κάτι που επίσης θα μπορούσε να παρερμηνευθεί.
Οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν μετά την αντίστοιχη έγκριση του τιμολογίου διανομής από τη ΡΑΕ και βάσει των προϋποθέσεων που θα θέτει.
Από το Γραφείο Τύπου της
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας