Στις 11.30, γράφεται η τελευταία πράξη του δικαστικού θρίλερ, που επί δύο χρόνια υπάρχει στα χείλη όλων. Είναι ή όχι η Ρούλα Πισπιρίγκου η δολοφόνος της μεγαλύτερης κόρης της Τζωρτζίνας, αλλά και των δύο μικρότερων παιδιών της;
Ως προς τη δολοφονία της 9χρονης και πρωτότοκης κόρης της κατηγορούμενης από την Πάτρα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, σήμερα θα εκδώσει την ετυμηγορία του, για την 35χρονη μητέρα.
Θα αποφασίσει δηλαδή αν η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι ένοχη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη με χορήγηση θανατηφόρας δόσης κεταμίνης, ενώ η 9χρονη νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και την απόπειρα δολοφονίας αυτής, 9 μήνες νωρίτερα, στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών.
Αναμφίβολα η δίκη αυτή είναι μοναδική στα δικαστικά χρονικά, από πολλές απόψεις. Πρώτον, πραγματεύεται ένα φρικτό έγκλημα, όπου μια μητέρα κατηγορείται ότι αφαίρεσε με τον πλέον απάνθρωπο και βασανιστικό τρόπο τη ζωή της κόρης της. Δηλητηριάζοντάς την λίγο- λίγο με ένα παράνομο στην ελεύθερη αγορά σκεύασμα, που χορηγείται μόνο ενδονοσοκομειακά, ώστε να μη γίνει αντιληπτός ο τρόπος θανάτου της.
Το θρίλερ μάλιστα κορυφώνεται, όταν η ίδια μητέρα κατηγορείται ότι δολοφόνησε και τα άλλα δύο της παιδιά με ασφυκτικό θάνατο, πριν σκοτώσει την πρωτότοκή της .
Το χειρότερο όλων, είναι ότι αν μιλάμε για τριπλό έγκλημα, τότε αυτό αποκαλύφθηκε, μόνο μετά το θάνατο και του τελευταίου παιδιού. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν στο “απυρόβλητο” και έχαιρε της συμπάθειας και συμπόνιας της οικογένειάς της και του περίγυρού της.
Δεύτερον, η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε πολύ περισσότερο από το μέσο όρο εύλογης διάρκειας μιας δίκης με έναν κατηγορούμενο, ή αλλιώς 15 ολόκληρους μήνες.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο συνεδρίασε περίπου 100 φορές, εξετάστηκαν περίπου 60 μάρτυρες, η κατηγορούμενη απολογούνταν επί 9 συνεδριάσεις, ενώ ο συνήγορός της, Αλέξης Κούγιας αγόρευε επί έξι δικασίμους.
Συνέπεια όλων αυτών είναι η δίκη που ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου 2023, να ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου 2024. Τρίτον, υπήρξε η δίκη με τους περισσότερους απλούς πολίτες που ήρθαν να την παρακολουθήσουν. Ρωτώντας μάλιστα πολλούς από αυτούς στις πρώτες συνεδριάσεις, γιατί έρχονται στο δικαστήριο, η απάντηση που λάμβανα ήταν “για να τη δούμε από κοντά”. Οι περισσότεροι δε, δύσκολα συγκρατούσαν την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση για το πρόσωπο της κατηγορουμένης.
Η εισαγγελική αγόρευση- κόλαφος για τη Ρούλα Πισπιρίγκου
Η εισαγγελέας της έδρας κατά την μαραθώνια αγόρευσή της πριν από δύο μήνες, ήταν καταπέλτης για τη 35χρονη μητέρα από την Πάτρα.
Η κ. Ευαγγελία Σπυριδωνίδου εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι η 35χρονη ήταν εκείνη που έδωσε τη θανατηφόρα δόση κεταμίνης στο κοριτσάκι και αποδόμησε τον υπερασπιστικό ισχυρισμό της κατηγορούμενης ότι η τοξική ουσία χορηγήθηκε κατά λάθος από το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παίδων κατά την προσπάθεια ανάνηψης του παιδιού.
«Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα είναι εκείνο της κατηγορούμενης. Το παιδί αυτό είχε μία ατυχία στη σύντομη, αλλά λαμπερή ζωή του. Να έχει μάνα, τροφό και φροντιστή την κατηγορούμενη.
Δυστυχώς η πραγματική ζωή ξεπερνά και το πιο ευφάνταστο σενάριο», είχε σημειώσει με έμφαση η Εισαγγελέας, προκαλώντας την οργή της κατηγορουμένης, όπου αποχώρησε από την αίθουσα, βρίζοντας την εισαγγελική λειτουργό.
Ως κίνητρο του απεχθούς εγκλήματος, η κ. Σπυριδωνίδου είχε εντοπίσει την “εμμονή της κατηγορουμένης με τον πρώην σύζυγό της”, για τον οποίο, όπως είπε, χρησιμοποιούσε ως “εργαλείο” την άτυχη Τζωρτζινάκη, κάθε φορά που ο Μάνος Δασκαλάκης εγκατέλειπε τη συζυγική στέγη.
«Είχε δηλητηριάσει την ψυχή του παιδιού κατά του πατέρα του», είχε επισημάνει με νόημα η εισαγγελική λειτουργός.
Η κ. Σπυριδωνίδου ήταν κατηγορηματική ότι η θανατηφόρα δόση κεταμίνης δεν δόθηκε στο παιδί από ιατρούς ή νοσηλευτές του νοσοκομείου Παίδων.
«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι οι γιατροί έδωσαν κεταμίνη στο παιδί. Ούτε η ουσία αυτή δόθηκε κατά τη νοσηλεία του παιδιού» και στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι όλοι οι μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο περιέγραψαν μία μητέρα απόλυτα ψύχραιμη στα επεισόδια του παιδιού της.
Αν το δικαστήριο με την απόφασή του, υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση της κ. Σπυριδωνίδου, τότε η Ρούλα Πισπιρίγκου θα κριθεί ένοχη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη και πλέον η “μάχη” για τον συνήγορό της, Αλέξη Κούγια, θα δοθεί για τα ελαφρυντικά, ώστε να καταφέρει η κατηγορουμένη να “σπάσει” τα ισόβια.
Πλήρης άρνηση του κατηγορητηρίου από τη Ρούλα Πισπιρίγκου
Όσο για την 35χρονη κατηγορούμενη μητέρα, διατρανώνει από την πρώτη στιγμή την αθωότητά της, υποστηρίζοντας ότι το παιδί της πέθανε από παθολογικά αίτια, τα οποία ακόμα δε γνωρίζει ή από ιατρικό λάθος.
Στις 9 διαδοχικές συνεδριάσεις που διήρκεσε η απολογία της, προσπάθησε να πείσει τακτικούς δικαστές και ενόρκους ότι δε δηλητηρίασε την 9χρονη κόρη της, την οποία υπεραγαπούσε και φρόντιζε μέχρι το τέλος, αλλά και ότι δεν είχε αναπτύξει εμμονή με τον πρώην άντρα της, αν και συνεχώς περιέστρεφε τις αναφορές της γύρω από το πρόσωπό του.
«Δεν έχω πειράξει ούτε μία τρίχα από το παιδί μου, η Τζωρτζίνα θα φύγει από τη ζωή για μένα όταν δικαιωθεί», είχε πει με κλάματα στο δικαστήριο. «Εγώ δεν γνωρίζω ποιος έβαλε και πότε την κεταμίνη, αν την έβαλε και πόση έβαλε. Έχω φτάσει σε σημείο να αμφισβητώ τα πάντα. Δεν σημαίνει, επειδή έγιναν κάποιες λανθασμένες κινήσεις ή αντιδράσεις ότι πείραξα μία τρίχα από το παιδί μου. Όλη η Ελλάδα μιλούσε γι’ αυτό που είχε συμβεί στην οικογένειά μου. Είχε ξεκινήσει ένας μύθος γύρω από το όνομά μου. Το έλεγαν τότε «στατιστικό παράδοξο», τρία παιδιά να έχουν χαθεί σε τρία χρόνια και έτσι άρχισε όλη αυτή η δημοσιότητα. Με είχαν καταδικάσει πριν καν θεωρηθώ ύποπτη. Με έπαιρναν τηλέφωνα και μου έλεγαν «να σε γδάρουν στο Σύνταγμα και να σου ρίξουν αλάτι, που πείραξες τα παιδιά», και άλλες απειλές», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων, στην απολογία της.
Μόλις ξεκίνησε η δίκη για τις δολοφονίες Μαλένας- Ίριδας
Κι ενώ το πρώτο δικαστικό θρίλερ τελειώνει, το δεύτερο μόλις ξεκινά. Μετά από συνεχείς διακοπές της δεύτερης δίκης, με κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της Μαλένας και Ίριδας, λόγω της αποχής των δικηγόρων, η ακροαματική διαδικασία είναι πλέον σε εξέλιξη, αλλά σε πολύ αρχικό στάδιο.
Στο δικαστήριο έχει καταθέσει ο Μάνος Δασκαλάκης, του οποίου ωστόσο η εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση ολοκλήρωσε την κατάθεσή του, ο δεύτερος κατά σειρά μάρτυρας, ο πατέρας του, Γιώργος Δασκαλάκης.
Και σε αυτή τη δίκη, με επίσης πλήθος μαρτύρων, αναμένεται μακρά αποδεικτική διαδικασία.
Πηγή: dikaiologitka.gr