Τα τρόφιμα που επιλέγουμε μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου μας. Ποια να αποφεύγουμε.
Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής μας, από την απόδοση στην εργασίαςέως και την ασφάλεια στο δρόμο. Η έλλειψη ύπνου μπορεί, επιπροσθέτως, να αυξήσει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Πολλοί παράγοντες – από το στρες έως το αν είστε σωματικά δραστήριοι – μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Καλώς ή κακώς, είμαστε ό,τι τρώμε. “Τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου μας”, λέει ο Yasi Ansari, διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διατροφολογίας που εδρεύει στο Λος Άντζελες.
Αρχικά, προσέξτε πόσο και πότε τρώτε.
Πριν ξαπλώσετε είναι σημαντικό να έχετε προσέξει πόσο τρώτε, καθώς και το πότε.
“Ενθαρρύνω τους πελάτες να είναι προσεκτικοί όταν τρώνε πριν τον ύπνο”, λέει ο Ansari. “Είναι δύσκολο να κοιμηθείτε και να μην διαταράξει τίποτα τον ύπνο σας αν αισθάνεστε πρησμένοι. Η συνέπεια στη διατροφή είναι σημαντική για μια ξεκούραστη νύχτα. Για παράδειγμα, εάν παραλείπουμε τα γεύματα κατά το πρώτο μισό της ημέρας και τρώμε τα πάντα όταν γυρνάμε σπίτι, αυτό θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας».
Με αυτό κατά νου, ιδού μερικά τρόφιμα – και ποτά – τα οποία επηρεάζουν τον ύπνο μα.
Πικάντικα φαγητά – και οτιδήποτε άλλο σας προκαλεί παλινδρόμηση
Τα πικάντικα τρόφιμα όπως το τσίλι μπορούν να συμβάλλουν στην καούρα. “Αν κάποιος νιώσει παλινδρόμηση οξέων από πικάντικα τρόφιμα και ξαπλώνει αμέσως μετά το γεύμα αυτό, τα οξέα από το στομάχι μπορούν να εισχωρήσουν πιο εύκολα στον οισοφάγο, προκαλώντας μια αίσθηση καψίματος στο στήθος η οποία μπορεί να διαταράξει τον ύπνο”, λέει η Jessica Clifford, εγγεγραμμένη διατροφολόγος.
Στα τρόφιμα που μπορούν να συμβάλλουν στην παλινδρόμηση οξέων περιλαμβάνονται
-Καυτερά φαγητά, όπως πικάντικες κόκκινες πιπεριές και τζατζίκι.
-Λιπαρά τρόφιμα – μπέικον, ορισμένα τυριά και τηγανητό κοτόπουλο.
-Εσπεριδοειδή.
-Ντομάτες.
Αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να κοιμηθούν πιο γρήγορα. Ωστόσο το αλκοόλ δεν είναι όπως νομίζουμε.
Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου. Διαταράσσει το σημαντικότερο στάδιο του ύπνου (το επονομαζόμενο REM). Ένας λόγος που νιώθετε ανήσυχος την νύχτα είναι ότι το αλκοόλ αυξάνει τη χημική αδενοσίνη, εξηγεί ο Ansari. Ενώ αυτό βοηθά στο να σας πάρει ο ύπνος αρχικά, μόλις το επίπεδο της χημικής ουσίας μειωθεί στο σώμα, είναι πιο πιθανό να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας.
Burger και πατάτες – και άλλα λιπαρά τρόφιμα
Το πεπτικό μας σύστημα αργεί να χωνέψει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ειδικά τα κορεσμένα, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, λέει η Clifford.
Η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών και η μείωση των ινών συνδέεται με λιγότερο βαθύ και ικανοποιητικό ύπνο, προσθέτει η Marie St-Onge, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικής ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Sleep στο Columbia University Irving Medical Center στη Νέα Υόρκη.
Ζάχαρη
Τα επιδόρπια, τα γλυκά ποτά ή οτιδήποτε άλλο περιέχει ζάχαρη μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σας. Μια έρευνα που διεξήχθη από τον St-Onge και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με διακοπή του ύπνου τη νύχτα, καθώς και με μικρού βαθμού ακράτεια. Ενώ ορισμένες περιστασιακές διαταραχές ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι φυσιολογικές, η κατανάλωση ζάχαρης γύρω από τον ύπνο μπορεί όχι μόνο να μας κρατήσει άγρυπνους, αλλά και να διακόπτει τον ύπνο μας πιο συχνά.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς μπορεί να επηρεάσει η ζάχαρη τον ύπνο.
Πολλά υγρά
Ακριβώς όπως δεν πρέπει να υπερκαταναλώνουμε φαγητό πριν από τον ύπνο, το ίδιο ισχύει και για τα υγρά. Φυσικά, δεν θα πάτε στο κρεβάτι ενώ διψάτε πολύ, ωστόσο δεν πρέπει να το παρακάνετε με τα υγρά.
«Γνωρίζουμε ότι η επαρκής ενυδάτωση σας βοηθά να κοιμηθείτε και να διατηρήσετε έναν ξεκούραστο ύπνο. Ωστόσο, το πότε θα πιείτε νερό είναι σημαντικό, “λέει ο Ansari. “Δεν πρέπει να πίνετε όλα τα υγρά της ημέρας πριν από το κρεβάτι, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την ανάγκη σας να πάτε στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αντ ‘αυτού, πίνετε άφθονο νερό, μη ζαχαρούχα και μη καφεϊνούχα ποτά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.”
Πηγή:iatronet.gr