Οι ομάδες συνταξιούχων που μένουν εκτός αναδρομικών και αυξήσεων. Την ίδια ώρα, δρομολογούνται από τον e-ΕΦΚΑ η καταβολή των αναδρομικών τα οποία απορρέουν από το νόμο Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.
Εκτός αναδρομικών μένουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν προβλέπεται να λάβουν αναδρομικά από τον e-ΕΦΚΑ.
Ειδικότερα οι ομάδες συνταξιούχων που δε θα λάβουν αναδρομικά είναι:
– Οι συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης. Δεν δικαιούνται να λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης
– Οι συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και διατηρούν προσωπική διαφορά μεγάλου ύψους (π.χ. πάνω από 100 ευρώ). Δικαιούνται να λάβουν αυξήσεις από τους συντελεστές αναπλήρωσης αλλά θα είναι μόνο λογιστικές με συμψηφισμούς με την προσωπική διαφορά, γι αυτό και δεν έχουν να περιμένουν αναδρομικά.
-Οι συνταξιούχοι Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 και έως τις 31/12/2018 και διατηρούν προσωπική διαφορά σημαντικού ύψους. Οι αυξήσεις τους θα συμψηφιστούν με την προσωπική τους διαφορά οπότε δεν έχουν να περιμένουν αναδρομικά ή αυξήσεις στην τσέπη.
– Οι συνταξιούχοι Δημόσιου που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά .Έχουν ήδη λάβει την σύνταξη τους αυξημένη με βάση τους νέους συντελεστές.
Επίσης οι συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν μικρή προσωπική διαφορά (π.χ. έως 50 ευρώ). Δικαιούνται να λάβουν αυξήσεις στην τσέπη και αναδρομικά από τους συντελεστές αναπλήρωσης αλλά θα τα λάβουν σε δεύτερο χρόνο εντός Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου.
Την ίδια ώρα, δρομολογούνται από τον e-ΕΦΚΑ η καταβολή των αναδρομικών τα οποία απορρέουν από το νόμο Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.
Επισημαίνεται ότι τα αναδρομικά των 60.000 συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης θα καταβληθούν τελικά με εμβόλιμη πληρωμή στις 27 Ιουλίου 2021.
Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι περισσότεροι παλιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016), θα έχουν λογιστική αύξηση. Δηλαδή οι αυξήσεις τους θα συμψηφιστούν και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται. Μέσω του επανυπολογισμού και των “παλιών” συντάξεων, μειώνεται η αρνητική “προσωπική διαφορά” τους (επανυπολογισθείσα μείον καταβαλλόμενη) και έτσι θα αποσβεσθεί γρηγορότερα, αφότου (σ.σ. το 2023) “ξεπαγώσουν” οι αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. (σ.σ. το ποσό της προσωπικής διαφοράς αναγράφεται στο μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα του κάθε συνταξιούχοι).
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν ότι το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.
Αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2023, οπότε προβλέπεται το “ξεπάγωμα” των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων, η αρνητική “προσωπική διαφορά” θα αποσβεσθεί πιο γρήγορα, οδηγώντας επίσης πιο γρήγορα σε πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και των “παλιών” συνταξιούχων.
Όπως ορίζεται με τα ισχύοντα(νόμος Βρούτση), από 1-1-2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔτΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3-3,2%.
Πηγή: dikaiologitika.gr