Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να μάς αποκαλύψει πολλά για την υγεία μας. Είναι, άλλωστε, ένα από τα τέσσερα ζωτικά σημάδια που κοιτούν οι γιατροί αρχικά. Και, σίγουρα, ξέρουμε πως μια μόλυνση μπορεί να προκαλέσει πυρετό, αλλά η θερμοκρασία μας αλλάζει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, ακόμα και… το αν λέμε κάποιο ψέμα. Για να δούμε μερικές πληροφορίες για την θερμοκρασία μας που ίσως δεν γνωρίζατε.
Τι θεωρείται φυσιολογική θερμοκρασία;
Η φυσιολογική θερμοκρασία του μέσου σώματος ορίζεται στους 37 βαθμούς Κελσίου. Αυτό όμως μπορεί να κυμαίνεται και από 36,1 μέχρι και 37,2 βαθμούς. Δηλαδή, για κάποιους ανθρώπους, το “φυσιολογικό” τους δεν βρίσκεται ακριβώς στους 37. Το σώμα μας πάντα προσαρμόζεται στο περιβάλλον του, συνεπώς η θερμοκρασία μας αυξάνεται όταν γυμναζόμαστε, όπως θα είναι και αυξημένη αργά το μεσημέρι σε σχέση με πολύ νωρίς το πρωί.
Τι είναι ο πυρετός;
Ο πυρετός είναι μια προσωρινή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, και προκαλείται συνήθως από κάποια ασθένεια. Αν το θερμόμετρο δείξει πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, τότε μιλάμε για πυρετό. Ο πυρετός συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες, και ίσως να προκαλέσει και τα εξής συμπτώματα: ρίγος, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, έλλειψη όρεξης, ευερεθισότητα, αφυδάτωση και αίσθηση αδυναμίας. Από 39,4 βαθμούς και πάνω, πρέπει να μιλήσετε αμέσως με έναν γιατρό. Επίσης, μιλήστε με τον γιατρό σας αν ο πυρετός συνοδεύεται από έντονο πονοκέφαλο, εξανθήματα, πιασμένο λαιμό και πόνο στις αρθρώσεις όταν σκύβετε. Επίσης, αν μαζί του υπάρχει επίμονος εμετός, δυσκολία στην αναπνοή και πόνος στο στήθος.
Είναι στα αλήθεια κακό πράγμα ο πυρετός;
Είναι σίγουρα ένα σύμπτωμα που μας έχει κάνει όλους να φοβηθούμε, αλλά ο ρόλος του στον οργανισμό είναι να βοηθά. Όταν το σώμα μας αντιμετωπίζει κάποιο παθογόνο, ο πυρετός συνήθως είναι η αντίδρασή του για να πολεμήσει αυτή την λοίμωξη. Αν ο γιατρός σας υποψιαστεί κάποια βακτηριακή μόλυνση, ίσως να σας γράψει ένα αντιβιοτικό. Αλλά, σε γενικές γραμμές, δεν είναι πάντα η καλύτερη κίνηση να πάρουμε αμέσως αντιπυρετικό – το σώμα μας κάτι θέλει να μας πει.
Και με τον κορωνοϊό τι γίνεται;
Ο πυρετός είναι ένα από τα συμπτώματα της COVID-19, του κορωνοϊού στου οποίου την πανδημία… επιβιώνουμε όλοι μας αυτή τη στιγμή. Αν πιστεύετε ότι έχετε μολυνθεί από τον κορωνοϊό, βάλτε θερμόμετρο δύο φορές την ημέρα, ώστε να δείτε αν υπάρχει σταθερά αυξημένη θερμοκρασία.
Όσο γερνάμε… κρυώνουμε
Η θερμοκρασία του σώματος πέφτει όσο περνούν τα χρόνια. Οι 37 βαθμοί Κελσίου δεν είναι το φυσιολογικό για έναν άνθρωπο που είναι 65 ετών, και μάλλον η θερμοκρασία του σώματος θα πέφτει ακόμα περισσότερο σε έναν άνθρωπο άνω των 85 ετών. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε, καθώς και να γνωρίζετε ποια είναι η σταθερή σας θερμοκρασία σε φυσιολογικές συνθήκες, καθώς ένας ηλικιωμένος μπορεί να έχει πυρετό σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από κάποιον νεότερο.
Οι άνδρες και οι γνυαίκες έχουν διαφορά στη θερμοκρασία του σώματος
Κανείς δεν έχει ιδέα γιατί συμβαίνει, αλλά η θερμοκρασία του σώματος των γυναικών είναι ελαφρώς (πολύ ελαφρώς) πιο μεγάλη σε σχέση με τους άνδρες, αλλά τα χέρια τους είναι αρκετά πιο κρύα από εκείνα των ανδρών. Ξανά, κανείς δεν έχει ιδέα γιατί αυτό συμβαίνει, αλλά την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να κάνετε αστείο για “κρύα χέρια” σε κάποια γυναίκα, σκεφτείτε το ξανά.
Ζακέτα να βάλεις
Η συμβουλή της μαμάς, προφανώς ήταν σωστή. Οι συμβουλές του τύπου, όμως, “βάλε σκουφί επειδή από το κεφάλι χάνουμε περισσότερη θερμότητα” είναι λάθος: Οποιοδήποτε μέρος του σώματος μένει ακάλυπτο σε κρύο καιρό, θα χάνει εξίσου την θερμοκρασία του.
Σούζη, ψεύδεσαι και κοκκινίζεις
Μια μελέτη απέδειξε πως όντως οι άνθρωποι έχουμε ένα κοινό με τον Πινόκιο: Όταν λέμε ψέματα, η μύτη μας… αντί να μεγαλώνει, ψυχραίνεται. Συγκεκριμένα, το άγχος που συνοδεύει ένα ψέμα κάνει την περιοχή της μύτης να κρυώνει, ενώ την περιοχή γύρω από το μέτωπο να ζεσταίνεται. Το κοκκίνισμα δεν το γλιτώνουμε, πάντως.
Η καυτερή πιπεριά ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος
Έχουμε ακούσει αρκετές φορές πως το να τρώμε καυτερά φαγητά μπορεί να έχει οφέλη για τον μεταβολισμό μας. Και αυτό ισχύει, καθώς τα καυτερά φαγητά αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος ελαφρώς, χωρίς όμως να επηρεάζουν τη θερμοκρασία της επιδερμίδας. Συνεπώς, ενώ δεν είναι σίγουρα κάτι στο οποίο θα βασίσουμε τη διατροφή μας, ξέρουμε πως τα καυτερά είναι διαιτητικοί μας… σύμμαχοι.
Η θερμοκρασία του σώματος δείχνει την ώρα θανάτου
Και θα κλείσουμε με μια μακάβρια λεπτομέρεια. Δεν είναι ένα μοτίβο που βλέπουμε μονάχα στις αστυνομικές σειρές: Η θερμοκρασία ενός πτώματος μπορεί να υποδείξει την ώρα θανάτου, καθώς μετά τον θάνατο, σταματά να παράγεται θερμότητα και το σώμα σταδιακά κρυώνει. Βέβαια, δεν είναι απόλυτα ακριβής τρόπος για να το καθορίσουμε αυτό, καθώς η θερμοκρασία ενός σώματος, όπως είπαμε, καθορίζεται και από το περιβάλλον. Ναι, ακόμα και ενός νεκρού σώματος.
Πηγή:iatronet.gr