Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αυτή η συζήτηση, σχετικά με τις ΑΠΕ και τον ρόλο τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης συνεχίζεται και μας δίνεται η δυνατότητα να τεκμηριώσουμε την άποψη μας σχετικά με την επιτακτική ανάγκη της ενεργειακής μετάβασης με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια αλλά και την αποθήκευση και την εξοικονόμηση.
Καταρχάς να επισημάνουν ότι, η απάντηση μας όπως και το αρχικό κείμενο του κ. Καρώνη αναρτήθηκε μόνο σε ένα τοπικό ΜΜΕ, ενώ η ανταπάντηση του κ. Πράσου αναρτήθηκε σε όλα σχεδόν τα τοπικά μέσα. Για λόγους δεοντολογίας και να γίνει πλήρως κατανοητό τι υποστηρίξαμε για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των ΑΠΕ παραθέτουμε το λινκ της σχετικής ανακοίνωσής μας: Εγκατάσταση ΑΠΕ με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ξεκινώντας καταθέτουμε για μια ακόμα φορά ένα θεμελιώδες ερώτημα. Αποδεχόμαστε όλοι ότι υπάρχει Κλιματική Αλλαγή και ότι αυτή είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη? Για εμάς η απάντηση είναι σαφής και παραπέμπουμε στην τελευταία έκθεση της διακυβερνητικής διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα[1] που κρούει με κάθε ένταση τον κώδωνα του κινδύνου εκφράζοντας επί της ουσίας το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη έκθεση, καταγράφει την επιτακτική ανάγκη ταχείας μείωσης των εκπομπών CO2 μέσα στην δεκαετία και επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2040 για τις αναπτυγμένες χώρας και μέχρι το 2050 για τις αναπτυσσόμενες προκειμένου να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από το 1,5%.
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως για εμάς η κλιματική κρίση έχει βαθιά κοινωνικά χαρακτηριστικά, αφού όλοι ξέρουμε πως θα πλήξει κυρίως τις φτωχές χώρες του πλανήτη, τους ήδη αδικημένους αυτού του κόσμου. Υπολογίζεται πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα αναγκαστούν να γίνουν πρόσφυγες εξαιτίας μιας κλιματικής κρίσης που προκαλέσαν οι αναπτυγμένες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Αν και από ότι φαίνεται για το σύνολο σχεδόν της επιστημονικής κοινότητας το θέμα, της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον λυμένο, για ορισμένους παραμένει ένα αντικείμενο συνωμοσιολογικών υποθέσεων χωρίς δυστυχώς σοβαρή τεκμηρίωση.
Ίσως γιατί επιθυμούν την συνέχιση της εκμετάλλευσης του λιγνίτη, για μια ζωή, αγνοώντας όμως τις καταστροφικές συνέπειες που αυτό έχει για το κλίμα αλλά και για το τοπικό περιβάλλον.
Ο αγαπητός Σ. Πράσσος αναφέρει ότι η τοποθέτηση μας θα είχε μια αξία προ 15ετίας, να υπενθυμίσουμε πως ίδια ήταν η άποψη μας και προ 15ετίας αν και τότε προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις! Όπως από τότε μιλούσαμε και για μικρές μονάδες Α.Π.Ε., για Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς, Δημοτικές Επιχειρήσεις απέναντι στο συγκεντρωτικό μοντέλο των μεγάλων υποδομών.
Αξίζει να αναφέρουμε πως στα περισσότερα από αυτά που αναφέρει ο κ. Πράσσος έχουν σχολιαστεί ήδη σε κοινή παρέμβαση μας με τους Νίκο Μάντζαρη και Μιχάλη Πετράκο στο άρθρο μας: ΝΑΙ στις ΑΠΕ, αλλά χωρίς αστοχίες που προκαλούν εύλογες αντιδράσεις.