Την 1η ενημερωτική ημερίδα για το έργο LIFE ATIAS διοργάνωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΥΝΑΣ την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 στη Σιάτιστα, στο Συνεδριακό Κέντρο των Εκπαιδευτηρίων ΒΑΝΙΔΗ.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE με κωδικό LIFE 18NAT/GR/000430 και τίτλο : «Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά» και υπήρξε πολύ καλή συμμετοχή ενώ τηρήθηκαν σχολαστικά όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Στην ημερίδα έλαβαν μέρος γουνοποιοί και εκτροφείς της περιοχής, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων κ. Λάγγας Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Βαβλιάρας Γεώργιος, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΟ κα. Κακάλη Ελένη, ως εκπρόσωπος του Δήμου Βοΐου και εκπρόσωποι των φορέων του εταιρικού σχήματος του LIFE ATIAS.
Υπήρξαν δυο πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τον Καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ κ. Παναγιώτου Νικόλαο (βασικό συντελεστή του LIFE ATIAS) και τον κ. Ζιούζιο Δημήτριο, Υποψήφιο διδάκτορα του Εργαστηρίου Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ακολούθησε συζήτηση και εξαγωγή πολύ χρήσιμων συμπερασμάτων και ιδεών.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας κ. Κοσμίδης Δημήτριος δήλωσε : ” Η ΕΟΓ εδώ και δυο χρόνια έχει θέσει στρατηγικό της στόχο να αποδείξει την τεράστια ευαισθησία του κλάδου για την προστασία του περιβάλλοντος και να αναδείξει πόσο φυσική είναι η Ελληνική Γούνα. Η υλοποίηση του LIFE ATIAS έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς διότι όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι η έγκρισή του και διότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναφέρεται αποκλειστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε δυνατούς συμμάχους, όπως τρία Πανεπιστήμια της Χώρας και Συλλογικούς Φορείς, με τους οποίους εργαζόμαστε προσηλωμένοι στο βασικό μας στόχο”.
Στο εταιρικό σχήμα του LIFE ATIAS συμμετέχουν:
Συντονιστής Έργου : Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Άγριας Πανίδας & Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων
Εταίροι Έργου:
1/. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης
2/. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
3/. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας
4/. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας & Θράκης
5/. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
6/. Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας
7/. Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης
8/.Εταιρεία ΓΟΥΝΑΡΗΣ Ν. – ΚΟΝΤΟΣ Κ. Ο.Ε. -“HOMEOTECH Co.”
Θα ακολουθήσει η υλοποίηση 4 ημερίδων σε Καστοριά, Γρεβενά, Πρέσπες, Βέροια.