• Latest

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το Φαρδύκαμπο

19 Μαρτίου 2023
Σιάτιστα: Μοναχές και ιερείς ενημερώθηκαν στην αντιμετώπιση απατεώνων και στην κατάσβεση πυρκαγιών

Σιάτιστα: Μοναχές και ιερείς ενημερώθηκαν στην αντιμετώπιση απατεώνων και στην κατάσβεση πυρκαγιών

12 Μαΐου 2025
Η νεολαία της Δυτικής Μακεδονίας καλείται να πάρει τον λόγο για το μέλλον της

Η νεολαία της Δυτικής Μακεδονίας καλείται να πάρει τον λόγο για το μέλλον της

12 Μαΐου 2025
Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για τη συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα  Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας- Αναρράχης

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για τη συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα  Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας- Αναρράχης

12 Μαΐου 2025
Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Τσοτύλι

Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Τσοτύλι

12 Μαΐου 2025
Συνάντηση Δημάρχου Γρεβενών με το ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας

Συνάντηση Δημάρχου Γρεβενών με το ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας

12 Μαΐου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Εράτυρα την Τρίτη 13 Μαΐου

12 Μαΐου 2025
Δήμος Γρεβενών: Ένα 5ημερο γιορτής για το άθλημα της Πυγμαχίας ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία!

Δήμος Γρεβενών: Ένα 5ημερο γιορτής για το άθλημα της Πυγμαχίας ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία!

12 Μαΐου 2025
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές» στην Εράτυρα Κοζάνης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές» στην Εράτυρα Κοζάνης

12 Μαΐου 2025
Τροχαίο ατύχημα στη Εγνατία Οδό, εντός τούνελ, στο ύψος των Γρεβενών

Τροχαίο ατύχημα στη Εγνατία Οδό, εντός τούνελ, στο ύψος των Γρεβενών

12 Μαΐου 2025
ΕΣΠΑ 

«Παρουσίαση των Δράσεων Επιχειρηματικότητας του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία», ΕΣΠΑ 2021-2027: “Επιχειρηματική Εκκίνηση” και “Επιχειρηματική Ανάκαμψη” στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.»

12 Μαΐου 2025
Τι σημαίνει να κουνάς συνεχώς το πόδι ενώ κάθεσαι, σύμφωνα με την Ψυχολογία

Τι σημαίνει να κουνάς συνεχώς το πόδι ενώ κάθεσαι, σύμφωνα με την Ψυχολογία

12 Μαΐου 2025
Πτολεμαΐδα: Θανατηφόρο τροχαίο – Νεκρός ο 19χρονος συνεπιβάτης δικύκλου

Πότε κατάσχεται άμεσα το αυτοκίνητο -Οι παραβάσεις που οδηγούν σε αφαίρεση οχήματος

12 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το Φαρδύκαμπο

sierafm by sierafm
19 Μαρτίου 2023
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή 19 Μαρτίου εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Δυτικής Μακεδονίας για τα 80 χρόνια από την μάχη του Φαρδύκαμπου και την νίκη των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ σε βάρος των Ιταλών κατακτητών.  

Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΕΠ Χριστάνη Νίκο και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης οι υποψήφιοι βουλευτές με το ΚΚΕ στην ΠΕ Κοζάνης, Εγρές Αβραάμ, Κουζιάκη Τίνα και Μωυσιάδης Σταύρο.

Αναφορά σε ιστορικά ζητήματα πριν και μετά την μάχη του Φαρδύκαμπου έκανε ο Μιχάλης Καραμπατζιάς μέλος της ΤΕ Καστοριάς Βοϊου του ΚΚΕ.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Βάγιας αντιπρόεδρος του κεντρικού ΔΣ της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…Χαιρετίζω εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης της Π.Ε.Α.Ε.Α  – Δ.Σ.Ε  ,και σας ευχαριστούμε για την σημερινή εκδήλωση που αφορά την μάχη του Φαρδύκαμπου κορυφαίου γεγονότος της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης.

Απέναντι στην Ιταλό- γερμανική κατοχή ξεσηκώνεται ο λαός που έχει εδώ στην χώρα μας στο πλευρό  του το ΕΑΜ ,τον ΕΛΑΣ , της  νεοσύστατη ΕΠΟΝ και τον εμπνευστή ιδρυτή , καθοδηγητή και αιμοδότη , το ένδοξο Κ.Κ.Ε.

….Τα τμήματα του ΕΛΑΣ από Γρεβενά και Βόιο   ( Βενετσανόπουλος )  φέρνουν το άγγελμα του ξεσηκωμού στα χωριά όπου συγκροτούνται ένοπλες δυνάμεις, 10αρχίες, και η ελπίδα του λαού για γρήγορη λευτεριά γίνεται  ακλόνητη πίστη. Γυναίκες όλων των ηλικιών μεταφέρουν σφαίρες στις ποδιές τους στους  πρωτοπόρους  μαχητές  του ΕΛΑΣ.

…Η Σιάτιστα σε συναγερμό:  Στην παλλαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Γεράνια της πόλης ψηφίζεται κατά 90%  η συμμετοχή στην μάχη. Χαρακτηριστικός εκφραστής της αγωνιστικής διάθεσης  ο ασπρομάλλης γερό Κώστας Σιάγκας σκορπίζει αισιοδοξία για την αυριανή νίκη. Παρόμοια αισιοδοξία στα χωριά Βόιου ( Τσοτύλι κ Τσακνοχώρι με κέντρο πάντα τον Άγιο Γιώργη Σιάτιστας.

… Όλα είναι έτοιμα. Τα όπλα βλέπουν στον δρόμο.  Κορμοί δένδρων φράζουν την 2η γέφυρα. 8.00 μ.μ μπαίνουν τα 10 αυτοκίνητα στην περιοχή της ενέδρας. Προχωρούν αργά με μικρές αποστάσεις. Το σχέδιο είναι τέλειο , η ομαδική πειθαρχία ασύλληπτη. Όταν το 1ο από τα 10 φθάνει στο ξύλινο φράγμα, ο Μπουκουβάλας πυροβολεί. Είναι το σύνθημα. Τα συντονισμένα ομαδικά πυρά από κοντινή απόσταση πανικοβάλλουν τους Ιταλούς , που πηδούν από τα φορτηγά και πυροβολούν στην τύχη. Το 10ο φορτηγό κάνει όπισθεν και γυρίζει στην Κοζάνη.

Στην μάχη του Φαρδύκαμπου παραδίδεται ολόκληρη μονάδα. ΤΑΓΜΑ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Αιχμάλωτοι Ιταλοί 93 Τραυματίες 15 Εμείς 2 τραυματίες.

ΛΑΦΥΡΑ: 9 αυτοκίητα εκ των οποίων 5 σε καλή κατάσταση, 1 μοτοσυκλέτα, 10 οπλοπολυβόλα, 2 πυροβόλα, 1 ατομικός όλμος , πλούσιες τροφές , 8 σακκιάάρβυλα, μισό αυτοκίνητο πυρομαχικά.

Πρώτη φορά ο ΕΛΑΣ , ο εφεδρικός ΕΛΑΣ, οι 10αρχίες, οι λαϊκοί εθελοντές έδρασαν ως οργανωμένος στρατός. Σε αυτή την κατεύθυνση έδρασαν οι οργανωμένες δυνάμεις του ΚΚΕ  από το πρώτο τηλεγράφημα από Αμύνταιο, με τους διοικητές μονάδων και τους καθοδηγητές.

….Η μάχη του Φαρδύκαμπου , ο Γοργοπόταμος, η ανατίναξη τραίνου μέσα στα Τέμπη με νεκρούς 1450 στρατιώτες της ΒΕΡΜΑΧΤ, 50 Αξιωματικούς και 1 στρατηγό που μεταφέρονταν από την Αφρική στο Ανατολικό μέτωπο,  και εξ ολοκλήρου η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση συνθέτουν την τεράστια προσφορά του λαού μας στον  Β’ Παγκόσμιο πόλεμο : Ότι εδώ στην μικρή Ελλάδα οι Έλληνες αγωνιστές καθήλωσαν και υποχρέωσαν σε μόνιμη παραμονή 140.000 Ιταλών , 120.000 Γερμανών και 40.000 Βουλγάρων με ότι συνεπάγεται σε ανεφοδιαστικές ανάγκες και απώλειες.

…Οι πόλεμοι  γενικότερα γίνονται λόγω της επιδίωξης μεγάλων οικονομικών κερδών και αδιεξόδων του καπιταλιστικού συστήματος. Αλλά αποδεικνύεται ότι όταν οι λαοί το  αποφασίσουν νικάνε και τον ποιο δυνατό στρατό, όπως ήταν η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ στρατιωτική μηχανή.  Το κυριότερο καθήκον της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ είναι η υπεράσπιση της ιστορίας του ΕΠΟΥΣ 1941-1949.

…. Αγαπητοί φίλες και φίλοι, συναγωνιστές κ συναγωνίστριες

Η εκδήλωση μας σήμερα γίνεται στην σκιά του πολύνεκρου γεγονότος του τραίνου στα Τέμπη. Η χώρα πενθεί 57 αδικοχαμένους νεκρούς , στην μεγάλη πλειοψηφία τους παιδιά μας. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού μας μπορούν να φέρουν τα «πάνω κάτω» .Το ποτήρι ξεχείλισε από τα μεγάλα εργατικά λαϊκά προβλήματα, από διαχείριση της πανδημίας, τα εργατικά ατυχήματα , τις πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί , φυσικές καταστροφές που αποδείχθηκε  περίτρανα ότι το αστικό κράτος παραμερίζει τον λαό  και δεν θέλει να βλάψει την καπιταλιστική κερδοφορία. Έχει φτιάξει υποδομές για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για το ηλεκτρονικό φακέλωμα του συνδικαλισμού, αλλά όχι για την ηλεκτρονική ασφάλεια των τρένων. Τα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα τα χρησιμοποιεί με ταξικά οικονομικά και πολιτικά κριτήρια.

 Βέβαια αυτά που συμβαίνουν με τα τραίνα είναι επιταγές της ΕΕ που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε από την συμφωνία του Μάαστριχ. Μόνο το 2021 η ΕΕ είχε 1389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, εκ των οποίων 97 μετωπικά με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

Είδαμε σήμερα πως ο λαός με μπροστάρη τους Κομμουνιστές πέτυχε τον Θρίαμβο του Φαρδύκαμπου. Καλούμε λοιπόν στο ίδιο πνεύμα τους φίλους του κόμματος κ της ΚΝΕ να κλιμακώσουν τον αγώνα σε πόλεις και χωριά , σε κάθε χώρο δουλειάς , σε κάθε χώρο νεολαίας, δίπλα στο ΚΚΕ στο μόνο ελπιδοφόρο δρόμο μιας νέας δυναμικής για το αύριο αυτού του τόπου. Σε αυτό τον δρόμο έχουν ένα ισχυρό όπλο. Την συμπόρευση με το ΚΚΕ και την εκλογική του ενίσχυση.»

Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Φαρδυκάμπου και κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο των 9 εκτελεσμένων στελεχών του ΕΑΜ από τους Γερμανούς στην Μπάρα Σιάτιστας.

Tags: ΚΚΕΦΑΡΔΥΚΑΜΠΟΣ
Previous Post

Ο Ορειβατικός στο 34ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα αγωνιστικής Αναρρίχησης- Αγώνισμα Boulder

Next Post

ΑΡΣΥ: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Next Post
Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή

ΑΡΣΥ: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Μοναχές και ιερείς ενημερώθηκαν στην αντιμετώπιση απατεώνων και στην κατάσβεση πυρκαγιών
  • Η νεολαία της Δυτικής Μακεδονίας καλείται να πάρει τον λόγο για το μέλλον της
  • Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για τη συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα  Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας- Αναρράχης
  • Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Τσοτύλι
  • Συνάντηση Δημάρχου Γρεβενών με το ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  2. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  3. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  4. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr