• Latest
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο: Ποιες πρέπει κάνετε και πότε

8 Ιανουαρίου 2020
Σιάτιστα: Μοναχές και ιερείς ενημερώθηκαν στην αντιμετώπιση απατεώνων και στην κατάσβεση πυρκαγιών

Σιάτιστα: Μοναχές και ιερείς ενημερώθηκαν στην αντιμετώπιση απατεώνων και στην κατάσβεση πυρκαγιών

12 Μαΐου 2025
Η νεολαία της Δυτικής Μακεδονίας καλείται να πάρει τον λόγο για το μέλλον της

Η νεολαία της Δυτικής Μακεδονίας καλείται να πάρει τον λόγο για το μέλλον της

12 Μαΐου 2025
Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για τη συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα  Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας- Αναρράχης

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για τη συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα  Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας- Αναρράχης

12 Μαΐου 2025
Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Τσοτύλι

Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Τσοτύλι

12 Μαΐου 2025
Συνάντηση Δημάρχου Γρεβενών με το ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας

Συνάντηση Δημάρχου Γρεβενών με το ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας

12 Μαΐου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Εράτυρα την Τρίτη 13 Μαΐου

12 Μαΐου 2025
Δήμος Γρεβενών: Ένα 5ημερο γιορτής για το άθλημα της Πυγμαχίας ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία!

Δήμος Γρεβενών: Ένα 5ημερο γιορτής για το άθλημα της Πυγμαχίας ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία!

12 Μαΐου 2025
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές» στην Εράτυρα Κοζάνης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές» στην Εράτυρα Κοζάνης

12 Μαΐου 2025
Τροχαίο ατύχημα στη Εγνατία Οδό, εντός τούνελ, στο ύψος των Γρεβενών

Τροχαίο ατύχημα στη Εγνατία Οδό, εντός τούνελ, στο ύψος των Γρεβενών

12 Μαΐου 2025
ΕΣΠΑ 

«Παρουσίαση των Δράσεων Επιχειρηματικότητας του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία», ΕΣΠΑ 2021-2027: “Επιχειρηματική Εκκίνηση” και “Επιχειρηματική Ανάκαμψη” στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.»

12 Μαΐου 2025
Τι σημαίνει να κουνάς συνεχώς το πόδι ενώ κάθεσαι, σύμφωνα με την Ψυχολογία

Τι σημαίνει να κουνάς συνεχώς το πόδι ενώ κάθεσαι, σύμφωνα με την Ψυχολογία

12 Μαΐου 2025
Πτολεμαΐδα: Θανατηφόρο τροχαίο – Νεκρός ο 19χρονος συνεπιβάτης δικύκλου

Πότε κατάσχεται άμεσα το αυτοκίνητο -Οι παραβάσεις που οδηγούν σε αφαίρεση οχήματος

12 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο: Ποιες πρέπει κάνετε και πότε

sierafm by sierafm
8 Ιανουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
3
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Mας τρομάζει μόνο και μόνο το άκουσμα της λέξης «καρκίνος», πόσω μάλλον όταν πρόκειται να τον αντιμετωπίσουμε. Παρόλο που η ιατρική έχει προχωρήσει αρκετά και πολλοί καρκίνοι μπορούν να θεραπευτούν, ισχύει πάντοτε το «καλύτερα να προλάβουμε παρά να θεραπεύσουμε». Υπάρχουν εξετάσεις που είναι κοινές και για τα δύο φύλα, και κάποιες που είναι εξειδικευμένες για τους άντρες ή για τις γυναίκες.

Κοινές εξετάσεις

Μια απλή γενική αίματος και μία απλή γενική ούρων όσο και να μας φαίνεται απλοϊκό, μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες που μας παραπέμπουν να ψάξουμε μήπως κάπου υπάρχει ένας καρκίνος. Δηλαδή μια εμμένουσα αναιμία ή μια αιματουρία ακόμη και μικροσκοπική, μπορεί να διαγνώσει ένα καρκινο-θήλωμα ουροδόχου κύστης (συχνότερο στους καπνιστές).

Όλοι οι άνθρωποι πάνω από τα 50, θα πρέπει να κάνουν μια κολονοσκόπηση για ανεύρεση καρκίνου παχέος εντέρου, εκτός εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οπότε πρέπει να γίνει νωρίτερα σε ηλικία και, αναλόγως των αποτελεσμάτων, να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια εάν είναι αρνητική, αλλιώς συχνότερα εάν βρεθούν πολύποδες και αναλόγως της ιστολογικής απάντησης αυτών.

Οι καπνιστές πάνω από 40 ετών θα πρέπει να κάνουν low dose αξονική τομογραφία θώρακος ετησίως ή μαγνητική τομογραφία πνεύμονα, συμπληρώνοντας τον έλεγχο με μια σπιρομέτρηση για την έγκαιρη ανεύρεση Ca πνεύμονα, που είναι ένας από τους κυριότερους καρκίνους που απειλεί και τα δύο φύλα εξίσου, από τη στιγμή που οι γυναίκες καπνίζουν το ίδιο ή και περισσότερο από τους άνδρες και ειδικότερα στην Ελλάδα όπου καπνίζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Επίσης πρέπει να γίνεται συστηματική παρακολούθηση των δερματικών σπίλων, με επισκόπηση από δερματολόγο, χαρτογράφηση και πιθανώς δερματοσκόπηση, όπου είναι αναγκαίο, για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του δέρματος.

Εξετάσεις (check up) ανδρών

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που έχει όλος ο αρσενικός πληθυσμός, όμως με την πάροδο του χρόνου μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα, από μια απλή υπερτροφία, μέχρι καρκίνο του προστάτη. Eάν δε γίνει εγκαίρως η διάγνωση, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μεταστάσεις στους πνεύμονες ή στα οστά. Υπάρχει, όμως, μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του προστάτη εγκαίρως και αυτό είναι το PSA (προστατευτικό αντιγόνο) που πρέπει να κάνουν ετησίως όλοι οι άνδρες άνω των 40 ετών.

Εάν τα αποτελέσματα δείξουν παθολογική τιμή ή υπάρχουν διαδοχικές αυξήσεις του PSA από χρόνο σε χρόνο, τότε ο έλεγχος συμπληρώνεται με επιπλέον αιματολογικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα προστάτη και δακτυλική εξέταση, για να διαχωριστεί η ύπαρξη καρκίνου, απλής υπερτροφίας προστάτη ή μιας προστατίτιδας. Τέλος η διάγνωση τίθεται με βιοψία προστάτη.

Εξετάσεις (check up) γυναικών

Στις γυναίκες ο πιο συχνός καρκίνος είναι ο καρκίνος του μαστού. Μετά τα 40, κάθε γυναίκα οφείλει να κάνει ετησίως μια ψηφιακή μαστογραφία για τον εντοπισμό σε πρώιμο στάδιο κάποιου όγκου στο μαστό. Η μαστογραφία συμπληρώνεται με ένα υπερηχογράφημα μαστών, όπου και γίνεται σύγκριση για καλύτερη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Μια άλλη εξέταση αρκετά διευκρινιστική είναι η μαγνητική τομογραφία μαστών.

Ο καρκίνος του μαστού όπως και των ωοθηκών μπορεί να είναι κληρονομικός, για αυτό σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται ανίχνευση των γονιδίων που αφορούν τους συγκεκριμένους καρκίνους. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία νωρίτερα.

Δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως με τη διενέργεια Pap test. Το pap θα πρέπει να γίνεται ετησίως από κάθε νεαρή γυναίκα από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται κυρίως σε χρόνια λοίμωξη από τον ιό HPV (κονδυλώματα). Ο περιορισμός και η μελλοντική εξάλειψη του προαναφερθέντος καρκίνου, μπορεί να επιτευχθεί με το συστηματικό εμβολιασμό των κοριτσιών από 12 έως 18 ετών με το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας.

Άλλος συχνός καρκίνος στις γυναίκες είναι ο καρκίνος των ωοθηκών, γι’ αυτό ένα υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων θα ήταν καλό να γίνεται ετησίως.

Σε όλες τις περιπτώσεις, όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα όπως ανορεξία, αδικαιολόγητη απώλεια βάρους, εμμένουσα δεκαδική ή πυρετική κίνηση, επίμονο βήχα, παρατεταμένο πόνο σε κάποιο σημείο του σώματός μας, θα πρέπει να επισκεπτόμαστε το γιατρό, αλλά και χωρίς κάποια συμπτώματα έχουμε υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας να κάνουμε ένα check up ετησίως.

Τέλος, το να γνωρίζουμε το οικογενειακό ιστορικό μας, μπορεί να μας βοηθήσει στο να προλάβουμε κακοήθειες.

Πηγή: ygeia.gr/ Γράφει η Μαντώ Κυπριανίδου, Γενική Ιατρός, υπεύθυνη του Τμήματος Check up στο Metropolitan General.

 

Previous Post

Η νυχτερινή συνήθεια που αποκαλύπτει αν έχετε υπέρταση

Next Post

Έκλειψη παρασκιάς στην «πανσέληνο του λύκου» στις 10 Ιανουαρίου – Ορατή και στην Ελλάδα

Next Post
φεγγαρι

Έκλειψη παρασκιάς στην «πανσέληνο του λύκου» στις 10 Ιανουαρίου - Ορατή και στην Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Μοναχές και ιερείς ενημερώθηκαν στην αντιμετώπιση απατεώνων και στην κατάσβεση πυρκαγιών
  • Η νεολαία της Δυτικής Μακεδονίας καλείται να πάρει τον λόγο για το μέλλον της
  • Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για τη συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα  Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας- Αναρράχης
  • Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Τσοτύλι
  • Συνάντηση Δημάρχου Γρεβενών με το ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  2. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  3. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  4. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr