Το νοσοκομείο που δέχεται ασθενείς από όλη την Ελλάδα, αποτελώντας τη ναυαρχίδα του συστήματος υγείας, για ακόμη μία φορά γίνεται στόχος, κυρίως, πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου αποτελεί πρότυπο, καθώς έχει καταφέρει να παρέχει υπηρεσίες, ιατρικές και ξενοδοχειακές, εφάμιλλες ή και ανώτερες από ιδιωτικές κλινικές.
Ανέβασε ψηλά τον πήχη για τα υπόλοιπα δημόσια αλλά δημιούργησε και ανταγωνισμό στα ιδιωτικά, καθώς βρίσκεται στην κορυφή προτίμησης των ασθενών και είναι δωρεάν.
Ήταν ακριβώς πριν έναν χρόνο που η ThessNews ανέδειξε τον «πόλεμο» που δεχόταν το νοσοκομείο από την κυβέρνηση, καθώς από την τότε προκήρυξη για πρόσληψη 1666 ατόμων πανελλαδικά στην υγεία, το Παπαγεωργίου ήταν εκτός.
Επιπλέον, ήταν το μόνο στο οποίο ο ΕΟΠΥΥ χρωστούσε 210 εκατομμύρια ευρώ και είχε να καταβάλει χρήματα τουλάχιστον 2,5 χρόνια.
Έτσι, αφού όλες αυτές οι προσπάθειες απαξίωσης του υποδειγματικού νοσοκομείου έπεσαν στο κενό, γίνεται νέα προσπάθεια, πιο οργανωμένη αυτή τη φορά, καθώς το κράτος μέσω των διορισμένων μελών του, ζητά να αλλάξει το επιτυχημένο καθεστώς διοίκησης.
Από την ημέρα ίδρυσης του Γ.Π.Ν. Παπαγεωργίου, πριν σχεδόν 20 χρόνια, ορίστηκε ότι είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πλήρως ενταγμένο στο Ε.Σ.Υ., και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκησή του είναι η μόνη που δεν ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, παρότι τοποθετεί στο ΔΣ τρία μέλη. Τρία ακόμη μέλη ορίζει το ίδρυμα και ένα μέλος ορίζεται από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, διατηρώντας τις ισορροπίες.
Ο νέος «πόλεμος» έχει στο επίκεντρο τρία διαφορετικά θέματα και «στοχοποιεί» τον κ. Βασίλη Παπά, ο οποίος προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του από τη θέση του Προέδρου τα τελευταία 9 χρόνια και εδώ και 18 χρόνια ως μέλος του Δ.Σ.
Τα τρία νέα προβλήματα
Σύμφωνα με τα τρία διορισμένα, από τον υπουργό, μέλη στο Δ.Σ. υπάρχει κωλυσιεργία στην υλοποίηση των αποφάσεων σχετικά με την προκήρυξη για νομικό σύμβουλο, το αίτημά τους για ατομικές συμβάσεις καθαριότητας και φύλαξης και τις μετατάξεις υπαλλήλων οι οποίοι στα χρόνια της εργασίας τους αναβάθμισαν την εκπαίδευσή τους.
Ο Αντιπρόεδρος κ. Ανδρέας Μουρατίδης και τα μέλη κ. Ελένη Χατζηγεωργίου και κ. Παράσχος Λαδάς κατηγορούν τον πρόεδρο του Δ.Σ. ότι «τροφοδοτεί με τη συμπεριφορά του, τις ενέργειές του αλλά και τις εσκεμμένες παραλείψεις του, ένα κλίμα το οποίο είναι κακό έως τοξικό. Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα εκφοβισμού και απειλής αλλά ταυτόχρονα και ευνοιοκρατίας που διαχέεται σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας του Νοσοκομείου».
Επίσης, του καταλογίζουν πως μετά την αποχώρηση ενός μέλους του Δ.Σ., ο κ. Παπάς, συγκάλεσε συνεδρίαση με συμμετοχή του αναπληρωματικού μέλους του παραιτηθέντος συμβούλου.
«Ο λόγος προφανής, ήθελε να ανατρέψει τις αποφάσεις στις οποίες ο ίδιος είχε μειοψηφήσει και να προσβάλει τον νέο εσωτερικό κανονισμό του Νοσοκομείου που έγινε πραγματικότητα μετά από πολλά χρόνια αναμονής και λύνει χρόνια προβλήματα του Νοσοκομείου. Χωρίς αιδώ λοιπόν και χωρίς νόμιμη πλειοψηφία προχώρησε στις ανατροπές αποφάσεων που επιθυμούσε. Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες και παράνομες αυτές μεθοδεύσεις που βαθαίνουν την κρίση στο Δ.Σ. και διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα σε όλο το Νοσοκομείο. Δηλώνουμε ότι θεωρούμε τις αποφάσεις αυτές έωλες και ανατρέψιμες.», σημειώνουν οι ίδιοι.
Συκοφαντούν το Νοσοκομείο
«Είναι θλιβερό αυτό που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα μέλη του Δ.Σ. να χρησιμοποιούν τα Μ.Μ.Ε. εναντίον του Προέδρου του Δ.Σ. και εμμέσως να στρέφονται κατά του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου αναφέροντας αναληθή γεγονότα και αυθαίρετες κρίσεις. Υπηρετώ το Νοσοκομείο εδώ και 18 χρόνια ως μέλος του Δ.Σ. και από τη θέση του Προέδρου τα τελευταία 9 χρόνια αμισθί. Ποτέ μέχρι τώρα από τα προηγηθέντα μέλη του Δ.Σ. δεν υπήρξαν αυτού του είδους οι πρακτικές, που μάλλον συκοφαντούν παρά προάγουν το Νοσοκομείο», αναφέρει ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου, κ. Βασίλης Παπάς.
Όπως ο ίδιος απαντά, «με κατηγορούν για εκφοβισμό και ευνοιοκρατία. Δεν νομίζω ότι στις μέρες μας έχει κανείς να φοβηθεί οποιονδήποτε όταν κάνει σωστά και αξιοπρεπώς τη δουλειά του. Όσο για την ευνοιοκρατία του Προέδρου, μάλλον οι μέχρι σήμερα επί σειρά ετών ευνοηθέντες και επαναπαυθέντες στις θέσεις τους χωρίς όραμα και καινοτόμες ιδέες φοβούνται μήπως χάσουν τα προνόμιά τους».
Έξω οι ιδιώτες – μέσα οι συμβασιούχοι (ψηφοφόροι)
Ένα από τα προβλήματα που θίγουν τα τρία μέλη στην καταγγελία τους είναι ότι πρέπει να απομακρυνθούν οι ιδιώτες που έχουν αναλάβει την καθαριότητα και τη φύλαξη του νοσοκομείου και να προσληφθούν στη θέση τους με ατομικές συμβάσεις εργαζόμενοι.
«Οι εργαζόμενοι στον ιδιώτη παίρνουν 250 ευρώ και εργάζονται για 6 ώρες, όταν η σύμβασή τους είναι για 4. Πρέπει να πάρουμε εργαζόμενους που θα έχουν καλύτερες αποδοχές», ανέφερε στην ThessNews ο Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου, κ. Μουρατίδης, αγνοώντας ότι και οι εργαζόμενοι στον ιδιώτη έχουν ανάγκη τόσο για εργασία όσο και για καλύτερες αποδοχές, γεγονός που δεν το επιτρέπει η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά.
Ταυτόχρονα ο κ. Μουρατίδης παραδέχεται ότι στο δημόσιο είναι καλύτερες οι συνθήκες από ό,τι στον ιδιώτη, προκαλώντας όμως παράλληλα τις αντιδράσεις των εργαζομένων στον ιδιώτη που θα βρεθούν στον δρόμο για να τοποθετηθούν στη θέση τους συμβασιούχοι – εξαρτώμενοι της κυβέρνησης.
Το ζήτημα όμως είναι και οικονομικό, καθώς φαίνεται πως μία τέτοια απόφαση θα κοστίζει περισσότερο στο νοσοκομείο. Όπως αναφέρει ο κ. Παπάς «Ως προς τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας υπηρεσιών καθαριότητας κλπ., που απαιτεί το Υπουργείο Υγείας, ήδη η οικονομική υπηρεσία ερευνά την αγορά από το Νοσοκομείο του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε η μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη να γίνει χωρίς κίνδυνο της υγείας των ασθενών και του προσωπικού και την ποιότητα των παρεχόμενων μέχρι σήμερα υπηρεσιών.»
Ποιος θα πάρει τη θέση του νομικού συμβούλου;
Σύμφωνα με τον κ. Μουρατίδη, ο νυν νομικός σύμβουλος του νοσοκομείου αμείβεται ετησίως με ένα υπέρογκο ποσό και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει συγκριτικά και με τις αμοιβές των νομικών στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία.
Από την πλευρά του ο κ. Παπάς υπογραμμίζει ότι «Για το θέμα της νομικής εκπροσώπησης του Νοσοκομείου, είναι γνωστό πως με την υπ’ αριθ. 498 / 21-09-2017 (Θέμα 27ο) απόφαση Δ.Σ. εξουσιοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου ο Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου κ. Μουρατίδης, όπως για λογαριασμό του Νοσοκομείου: α) υπογράψει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης νομικής υποστήριξης, και β) επιμεληθεί των, προβλεπομένων από τις διατάξεις του άρθρου 43 παρ. 2γ του Ν. 4194 / 2013, κοινοποιήσεων και τοιχοκολλήσεων της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Ο Αντιπρόεδρος με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1239 Δ.Σ. / 25-09-2017 έγγραφό του απευθύνθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης νομικής υποστήριξης του Νοσοκομείου. Μέχρι σήμερα, 5 μήνες μετά, δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση.
Στα χέρια του ιδίου βρίσκεται, επίσης, η επί του θέματος γνωμοδότηση Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ. και αναμένουμε τις περαιτέρω ενέργειές του.
Σε ό,τι αφορά την αμοιβή του γραφείου των νομικών συμβούλων του Νοσοκομείου, που διαχειρίζεται όλες τις νομικές υποθέσεις, είναι μακράν του αναφερόμενου ποσού, παρά το γεγονός ότι χειρίζεται ετησίως 192 περίπου υποθέσεις με διεκδικήσεις άνω των 42 εκατομμυρίων €.»
Στο στόχαστρο ο έλεγχος της Διοίκησης
Εκτός όλων των άλλων, τα διορισμένα κυβερνητικά μέλη ζητούν να αλλάξει η διμερής σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του Ιδρύματος Παπαγεωργίου και του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Υγείας να επιλέγει ο ίδιος τον εκάστοτε Γενικό Διευθυντή του Νοσοκομείου με στόχο τον έλεγχο της Διοίκησης.
«Πιέζουν, με «δημοκρατικό τρόπο», να γίνει αποδεκτή η τροποποίηση της διμερούς σύμβασης. Αυτή η τροποποίηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή παρά μόνο μετά από κοινή συμφωνία των δυο συμβαλλομένων μερών. Το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και το Νοσοκομείο έχουν προσφύγει δικαστικά για την ακύρωση της μη συμβατικής αυτής απόφασης», αναφέρει ο κ. Παπάς.
«Πιστεύω ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. πρέπει να έχουν ως κύριο μέλημά τους τις ευθύνες που απορρέουν από τη θέση τους ως μέλη ενός συλλογικού οργάνου και συμφώνα με τον ιδρυτικό νόμο του Νοσοκομείου θα πρέπει πρωτίστως να υπηρετούν τους σκοπούς και τους στόχους του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για την καλή πορεία του Νοσοκομείου καταθέτει γόνιμες και ανιδιοτελείς προτάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, αποδέχεται την αρχή της πλειοψηφίας και δεν περιφέρεται στα Μ.Μ.Ε. για τη λύση των τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν, γεγονός που μάλλον προκαλεί την κατασυκοφάντηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος που υποτίθεται πως πρέπει να υπηρετεί. Είναι βέβαιο πως το Ίδρυμα Παπαγεωργίου παρακολουθεί με ανησυχία τα γεγονότα και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση του θετικού και παραγωγικού κλίματος στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο, μέχρι σήμερα και χάρις στις προσπάθειες όλων των εργαζομένων, χαίρει της εμπιστοσύνης του Έλληνα πολίτη», καταλήγει ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, κ. Παπάς.
Τι θα έπρεπε να γίνει ώστε να λειτουργεί βέλτιστα το Παπαγεωργίου;
«Σχετικά με το ερώτημά σας για προτάσεις αποδοτικότερης λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και κατά συνέπεια του ίδιου του Νοσοκομείου, η άποψή μου είναι ότι χρειάζεται να καλλιεργηθεί κουλτούρα συνεργασίας και εύρεσης κοινού τόπου για τα καίρια και σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου μεταξύ των μελών του Δ. Σ. που αντιπροσωπεύουν τους δύο πυλώνες του Νοσοκομείου (Πολιτεία και ΄Ίδρυμα Παπαγεωργίου), τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων όπως και σεβασμός στην έκφραση διαφορετικών απόψεων σε κλίμα πολιτισμένου διαλόγου. Δεν είναι αποδεκτά και καθίστανται προβληματικά για τη λειτουργία του Νοσοκομείου φαινόμενα αυταρχικής συμπεριφοράς, έλλειψης σεβασμού στην άλλη άποψη, ευνοιοκρατίας, εμμονής σε θέσεις που καταστρατηγούν κανόνες και προβλεπόμενες διαδικασίες, κωλυσιεργίας στην εκτέλεση αποφάσεων, όταν δεν είναι σύμφωνες με τις απόψεις του Προέδρου και ταυτόχρονα μη εφαρμογής της επίσημης πολιτικής στον τομέα Υγείας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε και λειτουργεί για την επίλυση προβλημάτων και τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέπει “του ενός ανδρός αρχή”», αναφέρει στην ThessNews ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., κ. Μουρατίδης.