Ο Προσωπικός Αριθμός αποδίδεται πλέον σε όλους τους ενήλικες πολίτες, με στόχο την απλούστευση των συναλλαγών με το Δημόσιο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο ΕΡΤnews.
Μέχρι στιγμής – όπως ανέφερε – έχουν αποδοθεί περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια αριθμοί, καλύπτοντας περίπου 9,3 εκατομμύρια πολίτες. Η διαδικασία εκτέλεσης ήταν απλή, χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες, και συνδυάζεται με την επιβεβαίωση στοιχείων για πλήρη και ενιαία εικόνα στα μητρώα Δημοσίου.
Ο προσωπικός αριθμός είναι διαθέσιμος μέσω της πλατφόρμας pa.gov.gr, αλλά και στο Wallet όπου κάθε πολίτης μπορεί να δει τον αριθμό του και να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του. Για τους ανήλικους, η απόδοση γίνεται αυτόματα με την έκδοση ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ. Οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω των ελληνικών προξενείων.
Η χρήση του προσωπικού αριθμού δεν συγκεντρώνει όλα τα προσωπικά δεδομένα σε ένα μέρος, ούτε επιτρέπει σε τρίτους την πρόσβαση στα δεδομένα αυτά. Τα προσωπικά δεδομένα συνεχίζουν να φυλάσσονται στα αρμόδια φορολογικά, ασφαλιστικά και υγειονομικά μητρώα, με πλήρη προστασία σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων.
Ποιοι δεν μπορούν να εκδώσουν Προσωπικό Αριθμό
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αναγνωστόπουλος με αφορμή μια ερώτηση τηλεθεατή διευκρίνισε πως αν κάποιος δεν έχει ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ δεν μπορεί να εκδώσει προσωπικό αριθμό.
Επίσης υπογράμμισε ότι «είναι μερικοί συμπολίτες μας οι οποίοι είναι γραμμένοι στα μητρώα αλλοδαπών και θα γίνει στο μέλλον η διαδικασία αυτή όπου θα εκδοθεί Προσωπικός Αριθμός Μητρώου Αλλοδαπών» και επίσης υπήρξαν περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι έχουν μεγάλο πρόβλημα σε ότι αφορά τα στοιχεία τους, τα οποία έχουν καταχωρηθεί μέχρι τώρα, διευκρινίζοντας ότι εδώ και δεκαετίες δεν είχε γίνει σωστά αυτή τη διαδικασία και παρακαλούμε να μπουν να κάνουν μια επιβεβαίωση.
Τέλος να σημειωθεί πως πρέπει οι χρήστες των πλατφορμών gov και wallet πρέπει να προχωρήσουν σε μια διαδικασία επιβεβαίωσης των στοιχείων, προκειμένου όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος «να υπάρχει μια ίδια εικόνα του πολίτη σε όλα τα βασικά μητρώα του Δημοσίου».




























