Προχωρά στο Δήμο Κοζάνης η υλοποίηση του Τοπικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς με την επιστημονική συνδρομή , της Εντεταλμένης Ερευνήτριας του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ζωής Μάργαρη και την οργανωτική ευθύνη και τον συντονισμό του ΟΑΠΝ.
Πρόκειται για μια πρόταση την οποία εισηγήθηκε η κ. Μάργαρη τον περασμένο Μάρτιο κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιστημονικής συνάντησης – αφιερώματος στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Κοζάνης και τον ΟΑΠΝ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Λαογραφικό – Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης.
Το ευρετήριο στοχεύει στην καταγραφή, την μελέτη, την προβολή και την προώθηση της ζώσας άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς του Δήμου Κοζάνης.
Η δημιουργία του θα αξιοποιήσει όλο το τοπικό δυναμικό και θα συμβάλει σημαντικά στην αειφορία των μελών των τοπικών κοινοτήτων ώστε να αποτελέσει πεδίο ενδυνάμωσης και προβολής της τοπικής κουλτούρας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το ευρετήριο αυτό θα αποτελέσει το πρώτο του ελλαδικού χώρου, αντανακλώντας την αγάπη των ανθρώπων της Κοζάνης στον λαϊκό πολιτισμό.
Το μεσημέρι της Δευτέρας για το θέμα παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του ΟΑΠΝ Γιάννης Ιωαννίδης και η κα Ζωή Μάργαρη.
«Είναι μια δράση που πρώτη φορά συμβαίνει στη χώρα και ξεκινά εδώ από την Κοζάνη και αφορά τη καταγραφή όλων των δρώμενων, που πραγματοποιούνται στο Δήμο Κοζάνης.
Η συνδρομή όλων των συλλόγων στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη και ουσιαστική στη διαδικασία της καταγραφής.
Καλούμε τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής να βοηθήσουν στην καταγραφή και είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, πιλότο και για την υπόλοιπη χώρα» ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.
Από την πλευρά της η κ. Μάργαρη ευχαρίστησε το Δήμο Κοζάνης για την στήριξη του εγχειρήματος καθώς όπως τόνισε «είναι η πρώτη φορά που ένας Δήμος τολμά τη συστηματική καταγραφή όλων των άυλων εκφάνσεων του λαϊκού πολιτισμού που είναι ζωντανές εντός του Δήμου.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση μου έγινε στο Δήμο Κοζάνης. Πηγάζει από τη χρόνια εμπειρία στο πεδίο, που έχει δείξει ότι ο λαϊκός πολιτισμός στην Κοζάνη είναι ζωντανός, ο κόσμος τα αγαπάει. Στην Κοζάνη έχετε παράδοση στην παράδοση».
Η κα Μάργαρη συμπλήρωσε πως «από το 2003 η Unesco υπέγραψε της σύμβαση για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικά από το 2006 που η σύμβαση κυρώθηκε από την Ελλάδα υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτές τις εκφάνσεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που μέχρι πρόσφατα δεν τις δίναμε και ιδιαίτερη σημασία. .
Το νέο πλαίσιο άλλαξε τα δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα και πιστεύουμε ακράδαντα πως μια τέτοια καταγραφή, η οποία βασίζεται στον εθελοντισμό των ανθρώπων που αγαπούν τα δρώμενα τους μπορούν να πλαισιωθούν με δράσεις που συνδέονται με την αειφορία των κοινοτήτων προσφέροντας στην ανάπτυξη, ενδυναμώνοντας τις τοπικές ταυτότητες και έτσι δε μιλάμε για ένα μουσειακό είδος, αλλά για μια ζώσα παράδοση του τόπου».