Σε 150 σημεία σε όλη τη Δυτική Μακεδονία θα τοποθετηθούν από τη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ ειδικοί κάδοι χωρητικότητας 1.100 λίτρων για τη συλλογή φυτοφαρμάκων, ενώ έχει γίνει η καταγραφή για τη χωροθέτησή τους στις περιοχές, όπου υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες.
Πρόκειται μια ακόμη καινοτόμο πρωτοβουλία στην οποία προχωρά η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, καθώς έχει ολοκληρωθεί η μελέτη διαχείρισης συσκευασμένων χρησιμοποιημένων φυτοφαρμάκων και η εφαρμογή της πιλοτικής δράσης, η οποία χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια, ανέρχεται στις 150.000 ευρώ, και εντός των ημερών αναμένεται η σύμβαση.
Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ, Δημοσθένης Μαυρίδης, το πιλοτικό νέο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στη Δυτική Μακεδονία, θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς τα φυτοφάρμακα θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα.
«Η ΔΙΑΔΥΜΑ κάνει δράσεις και πρωτοπορεί σε όλη την Ελλάδα με τα αποτελέσματα να είναι ορατά στη διαχείριση των απορριμμάτων», τόνισε στην ΕΡΤ Κοζάνης ο κ. Μαυρίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη χωριστή συλλογή αποβλήτων με “Διαλογή Στην Πηγή”, των τεσσάρων ρευμάτων (χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλα), δίνοντας έμφαση και στα βιοαπόβλητα, τα υπολείμματα φαγητού και οργανικών αποβλήτων καθώς και των τηγανελαίων (μαγειρικό λάδι) -που συνεχίζεται με επιτυχία. Μάλιστα, όπως ανέφερε, θα τοποθετηθούν 15 αυτόματα μηχανήματα συλλογής τηγανελαίων σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, ενώ συνεχίζεται και η τοποθέτηση των καφέ κάδων όπου η συμμετοχή των πολιτών είναι μεγάλη.
Ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ τόνισε ότι τα τηγανέλαια αποτελούν έναν ρύπο που αν καταλήξει στην αποχέτευση ή στα απορρίμματα προκαλεί σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αν όμως ανακυκλωθούν, μπορεί να παραχθεί βιοκαύσιμο.
Τέλος, θετικός είναι ο απολογισμός και των δύο κέντρων επαναχρησιμοποίησης υλικών που λειτουργούν σε Φλώρινα και Καστοριά, ενώ σύντομα αναμένονται τα εγκαίνια στα Γρεβενά, και υπάρχει η χρηματοδότηση να κατασκευαστούν ακόμα δύο κέντρα σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι διανύοντας τον τέταρτο μήνα λειτουργίας και παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας της COVID, οι πολίτες δείχνουν ενδιαφέρον, και στα δύο κέντρα επαναχρησιμοποίησης που λειτουργούν στις ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς έχουν παραληφθεί περίπου 6.700 τεμάχια υλικών και 8.500 αντίστοιχα.
Οι περισσότερο δημοφιλείς κατηγορίες υλικών που δόθηκαν δωρεάν προς επαναχρησιμοποίηση, είναι τα είδη ένδυσης-υπόδησης, τα είδη επίπλωσης, οι μοκέτες-χαλιά, τα λευκά είδη και τα οικιακά σκεύη. Αρκετοί συμπολίτες επιλέγουν προς επαναχρησιμοποίηση παιχνίδια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και βιβλία.
ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη – Δέσποινα Αμαραντίδου