Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το Φθινόπωρο του 2020 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο “Επανεξετάζοντας την εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή”, o ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει την ευρωπαϊκή οικονομία και την ευρωπαϊκή κοινωνία.
Νέες τεχνικές και δεξιότητες (soft skills) αποκτούν σημασία, τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και ως μέσο για πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία. Ως αποτέλεσμα, αμφισβητούνται οι παραδοσιακοί ρόλοι, το περιεχόμενο και οι μέθοδοι εκπαίδευσης. H εκπαίδευση σήμερα πρέπει να προετοιμάσει τους μαθητές για την αλλαγή καθηκόντων και ρόλων στην αγορά εργασίας, αλλά και στην κοινωνία. Μόνο η εκπαίδευση μπορεί να σχηματίσει ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που είναι προετοιμασμένο για μελλοντικές θέσεις εργασίας σε μια μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας. Η επανεξέταση της εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή αποτελεί επομένως προϋπόθεση για τη μελλοντική παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Επιπλέον, μόνο η εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει τις προϋποθέσεις για την κοινωνική ένταξη και την ίση συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών σε μια “ψηφιακή” δημοκρατία.
Επιπλέον, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης αναδείχθηκε ως μία μεγάλη αναγκαιότητα, αλλά και ευκαιρία, μέσα από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία και στον τομέα της Εκπαίδευσης, η ενίσχυση της διδασκαλίας και η εφαρμογή νέων μεθόδων μάθησης αποτελούν μονόδρομο για την μεταρρύθμιση της Παιδείας. Το αναβαθμισμένο σχολείο των πολλαπλών γνώσεων, των δεξιοτήτων και των προοπτικών, όμως, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης υπέγραψε Πρόσκληση, προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ που αφορά στη χρηματοδότηση δράσεων αναβάθμισης του εξοπλισμού των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2020 και Δικαιούχο την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων/Τομέα Παιδείας.
Η Πρόσκληση αυτή αποτελεί το δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης εξοπλισμού για τις σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία. Η προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού του πρώτου κύκλου, ο οποίος ανήλθε στα 4 εκ. ευρώ, έχει ήδη ολοκληρωθεί και συνολικά 229 Σχολικές Μονάδες όλων των βαθμίδων έχουν παραλάβει, μεταξύ άλλων, 2.340 υπολογιστές, 676 φορητούς υπολογιστές, 682 βιντεοπροβολείς, 1.995 εκπαιδευτικά σετ ρομποτικής, 644 εκτυπωτές, 10 εκτυπωτές 3D κ.ά.
Σημειώνεται ότι ο εξοπλισμός και των δύο Κύκλων καλύπτει τις ανάγκες των Σχολικών Μονάδων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη χαρτογράφηση αναγκών που προηγήθηκε και η οποία διενεργήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.
Οι προτάσεις που θα επιλεγούν θα υλοποιηθούν με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικών Πόρων, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 11 – “ Επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση” του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/, από 18/05/2021 έως 21/06/2021.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πρόσκληση, καθώς και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, το Σύστημα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων, τους Κανόνες Επιλεξιμότητας των δαπανών των Πράξεων κ.λ.π., οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίες Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, στη διεύθυνση www.pepdym.gr.