Η συμμετοχή στο Μουντιάλ έχει εκτός των άλλων και σημαντικό οικονομικό αντίκρισμα, καθώς στη σημερινή εποχή η διοργάνωση έχει εξελιχθεί σε μια επιχείρηση με τεράστια έσοδα που προέρχονται από εμπορικές συμφωνίες της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με διάφορες εταιρείες.
Στη Ρωσία, η FIFA θα μοιράσει συνολικά 344 εκατομμύρια ευρώ ως μπόνους στις 32 ομάδες που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στην τελική φάση της διοργάνωσης.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ στην ιστορία του θεσμού.
Σε σχέση με το προηγούμενο Μουντιάλ που διεξήχθη το 2014 στη Βραζιλία, το ποσό έχει αυξηθεί κατά 12%.
Η ομάδα που θα στεφθεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια θα εισπράξει 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη φιναλίστ το πριμ ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ.
Η τρίτη θέση ισοδυναμεί με 21 εκατ. ευρώ και η τέταρτη με 19 εκατ. ευρώ.
Οι Εθνικές που θα αποκλειστούν από τα προημιτελικά θα εισπράξουν από σχεδόν 15 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές που θα ολοκληρώσουν την πορεία τους στη φάση των 16 θα εισπράξουν από 11 εκατ. ευρώ.
Σημαντικό ποσό περιμένει και τις Εθνικές που θα αποχαιρετήσουν τη διοργάνωση στη φάση των ομίλων, καθώς θα λάβουν από 8 εκατ. ευρώ έκαστη.
Χρήματα, όμως, θα λάβουν και οι σύλλογοι των ποδοσφαιριστών που θα αγωνιστούν στη διοργάνωση.
Το συνολικό ποσό σε αυτήν την περίπτωση που διαθέτει η FIFA είναι 177 εκατ. ευρώ (7.083 ευρώ ακαθάριστα για κάθε ποδοσφαιριστή που θα αγωνιστεί), τη στιγμή που προ τετραετίας, στη Βραζιλία, δεν ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ!
Τέλος, έχει προβλεφθεί και ένα ποσό της τάξης των 113 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις σε περίπτωση που κάποιοι ποδοσφαιριστές τραυματιστούν σοβαρά κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης και επηρεαστεί η συμμετοχή τους στους συλλόγους που αγωνίζονται.