Αύξηση του κατώτατου μισθού από 5% έως και 10% εισηγείται στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η αρμόδια επιτροπή, στο πόρισμά της, το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνεργασία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, οι εμπειρογνώμονες εισηγούνται αυξήσεις μεταξύ 29 και 59 ευρώ.
Η απαιτούμενη υπουργική απόφαση που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των αυξήσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα υπογραφεί, όπως έχει δηλώσει η κ. Αχτσιόγλου εντός του δεύτερου 15ήμερου του Ιανουαρίου και θα είναι ίδιος για όλους, καθώς θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός που καταβάλλεται στους νέους εργαζόμενους ηλικίας έως 25 ετών.
Η παράδοση του πορίσματος της Επιτροπής στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος. Η κυβέρνηση έχει αναγάγει την αύξηση αυτή στο πρώτο εμβληματικό βήμα παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Βέβαια, το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό για την υπουργό Εργασίας ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Στο ενδιάμεσο, δεν αποκλείεται το θέμα να απασχολήσει και τους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, στις 21 Ιανουαρίου.
Η εισήγηση της Επιτροπής σε συνδυασμό με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, οδηγεί τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι η αύξηση θα είναι τουλάχιστον 7%- 8%, πέριξ δηλ. των 50 ευρώ τον μήνα. Έτσι, ο κατώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον στα 630 ευρώ συμπαρασύροντας προς τα πάνω τόσο τις αποδοχές όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές εργασίας όσο και τα επιδόματα και μισθούς που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ και υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο.