Κάθε τέτοια εποχή οι περισσότεροι από εμάς παρατηρούμε πως τα μαλλιά μας είναι πιο αδύναμα, εξασθενημένα και ταλαιπωρημένα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιλαμβάνονται την παρουσία μιας πιο έντονης τριχόπτωσης.
Αρχικά, θα πρέπει να επισημάνουμε πως η εποχιακή τριχόπτωση είναι κάτι το σύνηθες και φυσιολογικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το θέμα όμως που θα πρέπει να μας προβληματίσει, είναι το πόσο έντονη είναι.
Πότε η τριχόπτωση είναι φυσιολογική;
Η τριχόπτωση μπορεί σε ορισμένες περιόδους του χρόνου να αποτελεί ένα συνηθισμένο φαινόμενο, όμως δεν είναι αθώα.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να χάνουν περίπου 100 τρίχες την ημέρα. Αν χάνουμε περισσότερες, τότε σίγουρα υπάρχει κάποιος άλλος λόγος.
Προφανώς, δεν προτείνουμε να μετράτε τις τρίχες που πέφτουν μία-μία, αλλά μπορείτε εύκολα να παρατηρήσετε εάν χάνετε περισσότερες τρίχες απ’ ότι συνήθως, κυρίως μετά το λούσιμο ή κατά το βούρτσισμα των μαλλιών.
Τα αίτια ποικίλουν
Τα αίτια της τριχόπτωσης ποικίλουν. Μπορεί να οφείλεται στην εποχικότητα – που είναι και η φυσιολογική, σε έλλειψη βιταμινών, σε ορμονικές διαταραχές, στην κληρονομικότητα ή σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως το άγχος ή κάποια σφιχτά χτενίσματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση από έλξη.
Επίσης, υπάρχουν και ορισμένες παθήσεις που είναι υπεύθυνες για την τριχόπτωση όπως αναιμία, η έλλειψη σιδήρου, ο διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς ή κάποια αυτοάνοσα νοσήματα.
Το σημαντικό είναι να μην περιμένουμε να φτάσουμε στο στάδιο της αραίωσης για να αναζητήσουμε την αιτία. Η τριχόπτωση, παρά τα όσα μπορεί να πιστεύουμε, είναι αναστρέψιμη και με την έγκυρη διάγνωση και τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, μπορούμε να αποκαταστήσουμε την πυκνότητα των μαλλιών μας.
100.000-150.000 τρίχες
Η τριχόπτωση ξεκινάει όταν διαταραχθεί ο φυσιολογικός κύκλος ζωής της τρίχας και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Συνηθέστερα βέβαια επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής.
Ένας ενήλικας έχει κατά μέσο όρο 100.000-150.000 τρίχες, οι οποίες περνάνε από έναν κύκλο ανάπτυξης, ανάπαυλας, πτώσης και αναγέννησης. Αν αυτός ο κύκλος διαταραχθεί ή κάποια τριχοθυλάκια καταστραφούν, τότε μπορεί να δείτε τις τρίχες να πέφτουν πιο γρήγορα από ότι αναγεννιούνται.
Πολλοί είναι εκείνοι που αφήνουν την τριχόπτωση χωρίς θεραπεία, θεωρώντας ότι δεν πρόκειται για μία πάθηση.
Στην πραγματικότητα όμως, η τριχόπτωση μπορεί να είναι το σύμπτωμα μιας διαταραχής του οργανισμού που χρήζει αντιμετώπισης. Μόλις αντιμετωπίσουμε την αιτία, η υγεία και η πυκνότητα των μαλλιών μας μπορεί να αποκατασταθεί.
Πώς μπορούμε να βρούμε τα αίτια;
Αρχικά, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον εξειδικευμένο δερματολόγο. Μετά την εξέταση, θα πρέπει να κάνουμε μια σειρά εξετάσεων: αιματολογικές, ορμονικές, υπέρηχο κοιλίας, έτσι ώστε να αποκλειστούν διάφορα αίτια που μπορεί να την προκαλούν.
Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητη και η εξέταση της τριχοσκόπησης, όπου καταγράφεται η κατάσταση της υγείας των τριχοθυλακίων ανά τετραγωνικό εκατοστό.
Αφού συλλεχθούν οι απαραίτητες πληροφορίες, θα διαμορφωθεί ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Η επιλογή των θεραπειών, η συχνότητα και η δοσολογία προσαρμόζονται ανάλογα την περίπτωση του κάθε οργανισμού.
Τι θεραπείες υπάρχουν κατά της τριχόπτωσης;
Οι σύγχρονες θεραπείες για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι μη-επεμβατικές και μπορούν να στοχεύσουν απευθείας στη ρίζα του προβλήματος. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να εφαρμοστούν συνδυαστικά ή μεμονωμένα.
Πολύ καλά αποτελέσματα έχουν οι μεσοθεραπείες (απλές και αυτόλογη Magellan®). Δεν έχουν καμία απολύτως παρενέργεια και μπορούν να αναζωογονήσουν τους ιστούς στο τριχωτό της κεφαλής.
Κατά τη μεσοθεραπεία αξιοποιούνται τα πιο θρεπτικά συστατικά του αίματος, καθώς και οι μηχανισμοί ανανέωσης του ίδιου του οργανισμού, έτσι ώστε να παραταθεί η φάση ανάπτυξης της τρίχας και να αποκατασταθεί η πυκνότητα των μαλλιών.
Μία άλλη μέθοδος είναι η φωτοθεραπεία, κατά την οποία χρησιμοποιούνται εξελιγμένα LASER χαμηλής ισχύος. Η φωτοθεραπεία διεγείρει την τριχοφυΐα, αυξάνοντας τη μικροκυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής, και αποκαθιστά την πυκνότητα στοχεύοντας τις ρίζες των μαλλιών. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η απορρόφηση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών από τα τριχοθυλάκια.
Εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα έχει και η θεραπεία με βιομιμητικά πεπτίδια. Τα πεπτίδια μπορούν να ενισχύσουν την κυκλοφορία του αίματος, να προκαλέσουν ενδυνάμωση και αύξηση του πάχους των τριχών και να αποκαταστήσουν τη λάμψη τους. Το αποτέλεσμα είναι πιο πυκνά, νεανικά και υγιή μαλλιά.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις πάντα αποτελεσματικές θεραπείες με φαρμακευτικές ουσίες με τριχογενετικές ιδιότητες (μινοξιδίλη, φιναστερίδη, ντουταστερίδη, προστακινόνη, λατανοπρόστη, κ.α.).
Εφαρμόζονται τοπικά σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, αλλά και πιο εντατικά εκεί όπου παρατηρείται αραίωση των μαλλιών. Τέλος, μία ακόμα δημοφιλής θεραπεία είναι η αποκατάσταση της έλλειψης βιταμινών με ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία κατασκευάζονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού.
Η σύγκριση είναι πάντα η καλύτερη απόδειξη
Στις κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics, που λειτουργούν υπό την επιστημονική διεύθυνση του δερματολόγου και συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) Dr. Χριστόφορου Tzερμιά, μετά το τέλος των θεραπειών γίνεται πάντα συγκριτική τριχοσκόπηση.
Με αυτό τον τρόπο, παρακολουθείται η αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού πλάνου κάνοντας εφικτό το να υπάρχουν τροποποιήσεις ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικές είναι οι θεραπείες για τον κάθε οργανισμό.
Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, οι κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics, υποστηρίζουν την υγεία των μαλλιών εφ’ όρου ζωής χωρίς οικονομική επιβάρυνση μέσω της υπηρεσίας IQ/e-Hair.Health.
Dr. Τζερμιάς
Δερματολόγος εξειδικευμένος στην Οξφόρδη
Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD)
Επιστημονικός Διευθυντής στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics
www.iqskinclinics.com
www.tzermias.gr
e-mail: [email protected]
Πηγή: EleftherosTypos.gr