Δεν υπάρχει παιδί που να μην γκρινιάζει, εκείνο που ποικίλλει όμως είναι η συχνότητα που το κάνει το καθένα. Πάμε να δούμε τι πρέπει να κάνετε όταν τα φαινόμενα γκρίνιας του μικρού σας είναι στην ημερήσια διάταξη:
- Πρώτιστα, προσπαθήστε να κατανοήσετε πότε υπάρχουν συγκεκριμένα ερεθίσματα που προκαλούν την γκρίνια του παιδιού σας και πότε είναι μεμονωμένα περιστατικά. Είναι σημαντικό να κατανοείτε κάθε φορά τι ακριβώς ισχύει.
- Ο καλύτερος τρόπος να ρίξετε τους τόνους είναι να προτάξετε ηρεμία στην γκρίνια του παιδιού. Χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας, παροτρύνετε το μικρό σας να ησυχάσει και να σας πει κόσμια τι ακριβώς θέλει ή τι το απασχολεί.
- Το μόνο εύκολο είναι να υποχωρήσετε και να περάσει το δικό του, μόνο και μόνο για να σταματήσει να γκρινιάζει. Μην το κάνετε όμως γιατί είναι αντιπαιδαγωγική μέθοδος, συν ότι περνάει το μήνυμα στο παιδί ότι το να γκρινιάζει είναι αποδεκτή συμπεριφορά.
- Όταν το παιδί σταματήσει να γκρινιάζει, δείξτε του με συνέπεια εναλλακτικούς, αποδεκτούς τρόπους να εκδηλώνει τα «θέλω» του, όπως κάνουν όλα τα μεγάλα παιδιά.
- Επειδή ορισμένες φορές ενδέχεται να νιώθει παραμελημένο ή ότι δεν ασχολείστε με όσα ζητάει, δώστε του να καταλάβει ότι βασικός σας γνώμονας είναι το καλό του, ακόμα κι αν χρειαστεί περιστασιακά να το κακοκαρδίσετε.
Πηγή:mother.gr