Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου
ΕΠΑΛ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Εκδόσεις της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης σε ηλεκτρονική μορφή
Η τελετή αποφοίτησης των μαθητών και μαθητριών της Γ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας
Το Φροντιστήριο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ανακοινώνει τους βαθμούς των μαθητών του με την υψηλότερη βαθμολογία. Συγχαρητήρια!!
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΑΤΑ
To Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» χαιρετίζει τη συμμετοχή του λαού
Φεστιβάλ STRANAFEST: 4 και 5 Ιουλίου στο φράγμα Περδίκκα
ΠΡΟΟΔΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ
Νεκρή αρκούδα εντοπίστηκε στους Αμπελόκηπους Καστοριάς
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Πώς θα βγουν στη σύνταξη οφειλέτες με διαδοχική ασφάλιση

Τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν, συνυπολογίζοντας τον χρόνο μόνο από ένα Ταμείο, έχουν όσοι εμπίπτουν στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης και έχουν οφειλές από εισφορές σε έναν από τους δύο ή και περισσότερους φορείς στους οποίους υπήχθησαν κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου

Με νεότερο γενικό έγγραφο της διοίκησης του ΕΦΚΑ, με αφορμή ερωτήματα ασφαλισμένων οι οποίοι εμπίπτουν στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης διευκρινίζονται τα εξής:

1. Στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ υπάγονται υποχρεωτικά οι ασφαλισμένοι των εντασσόμενων στον νέο φορέα πρώην Ταμείων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών καθώς και του Δημοσίου.

2. Η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής δεν είναι υποχρεωτική για χρόνους ασφάλισης που είχαν πραγματοποιηθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

3. Με τον νόμο Κατρούγκαλου εξακολουθεί να παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει τον συνυπολογισμό ή μη του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανύσει σε κάποιον από τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την 1/1/2017 δεν ασφαλίζεται στον νέο φορέα για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του αντίστοιχου πρώην Ταμείου (του οποίου δεν επιθυμεί τον συνυπολογισμό).

4. Η δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος περί διαδοχικής ασφάλισης εξετάζεται στις περιπτώσεις μη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις καταστατικές διατάξεις των ενταχθέντων φορέων. Επίσης, χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί στον ΕΦΚΑ από 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά λαμβάνεται υπόψη υποχρεωτικά για τη θεμελίωση και τον υπολογισμό του ποσού της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης.

5. Με αυτά τα δεδομένα, είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης σε ασφαλισμένο βάσει αυτοτελούς δικαιώματος, με χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιήσει σε πρώην φορέα, εφόσον δεν ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση άλλου πρώην Ταμείου, του οποίου δεν επιθυμεί τον συνυπολογισμό.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος θεμελιώνει αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις του τ. ΙΚΑ με χρόνους ασφάλισης 1983-2016 τ. ΙΚΑ και 2017- 2018 ΕΦΚΑ ως μισθωτός. Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος θέλει να υποβάλει σχετικό αίτημα και δεν επιθυμεί τον συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισής του στον τ. ΟΑΕΕ στον οποίο εκκρεμούν οφειλές. Με βάση τη νομοθεσία δύναται να δικαιούται σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας του τ. ΙΚΑ, διότι δεν ασφαλίζεται στον Ενιαίο Φορέα από την 1η Ιανουαρίου 2017 για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του τ. ΟΑΕΕ. Οι οφειλές του εξακολουθούν να υφίστανται στον πρώην φορέα (τ. ΟΑΕΕ).

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)