Πάντα η εμπιστοσύνη κερδίζεται με το χρόνο, ακόμα και αν μιλάμε για τη σχέση του παιδιού με τους γονείς. Πάμε να δούμε τι στάση πρέπει να κρατήσετε για να βοηθήσετε το μικρό σας να μοιραστεί μαζί σας σκέψεις και προβληματισμούς:
- Για να νιώσει το παιδί σας άνετα να μοιραστεί μαζί σας ένα μυστικό ή έναν προβληματισμό του, θα πρέπει να του δώσετε χρόνο και χώρο να το κάνει όταν νιώσει έτοιμο.
- Μην το πιέζετε να σας μιλήσει με το που καταλάβετε ότι κάτι απασχολεί το μυαλουδάκι του, γιατί ναι μεν θα το κάνετε από ενδιαφέρον, όμως εκείνο το εισπράττει ως παρεμβατισμό και πίεση.
- Μη φτάσετε όμως και στο άλλο άκρο, αυτό της αδιαφορίας (άθελά σας πάντα). Κάποιες λίγες ερωτήσεις με χαλαρό ύφος συνήθως «ξεμπλοκάρουν» ένα ντροπαλό παιδί να κάνει την αρχή να μιλήσει.
- Όταν έρθει η στιγμή να κάνει το πρώτο βήμα να σας μιλήσει, δώστε μεγάλη προσοχή στη στάση που θα κρατήσετε. Αποφύγετε τις ακραίες αντιδράσεις που θα τρομάξουν το παιδί και φυσικά θα το φέρουν στην πρότερη κατάσταση της εσωστρέφειας.
- Δείξτε μεγάλο ενδιαφέρον σε όσα λέει, κάνοντας διευκρινιστικές ερωτήσεις όπου κρίνετε απαραίτητο και διατυπώστε τη γνώμη σας με διακριτικότητα και με την προϋπόθεση ότι το παιδί επιζητεί με τον τρόπο του να την ακούσει.
- Στο τέλος της κουβέντας, ανεξαρτήτως πόσο ευχάριστα ή όχι ήταν αυτά που σας είπε το παιδί, μην παραλείψετε να εκδηλώσετε τη χαρά σας για το γεγονός ότι σας εμπιστεύθηκε και να το παροτρύνετε να επαναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία στο μέλλον όποτε το θελήσει.
Πηγή:mother.gr