Έως την Παρασκευή αναµένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρµα των αιτήσεων για το µεγάλο πρόγραµµα της επιδότησης ενοικίου, που απευθύνεται σε 260.000 νοικοκυριά.
Στην πρώτη πληρωµή, που αναµένεται να πραγµατοποιηθεί τον Απρίλιο, θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα επιδόµατα που δικαιούνται για τους µήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, καθώς το επίδοµα θα δοθεί αναδροµικά από 1ης Ιανουαρίου 2019. Η ψηφιακή αίτηση θα ολοκληρώνεται µε απλές διαδικασίες και έξι «κλικ», στο πρότυπο των αιτήσεων για το κοινωνικό µέρισµα και το ΚΕΑ:
- Η είσοδος στην πλατφόρµα θα γίνεται µε τους κλειδάριθµους του Τaxisnet.
- Θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ του ασφαλισµένου.
- Θα εµφανίζονται προσυµπληρωµένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσωπικά, επικοινωνίας, εισοδήµατα, περιουσιακά στοιχεία, σύνθεση νοικοκυριού κ.ά.).
- Ο δικαιούχος θα πρέπει να συµπληρώνει τον αριθµό του µισθωτηρίου συµβολαίου του.
- Εφόσον απαιτείται συναίνεση από άλλα µέλη του νοικοκυριού (π.χ. φιλοξενούµενοι ή άλλα µέλη που υποβάλλουν αυτοτελή φορολογική δήλωση), αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται πριν υποβληθεί η αίτηση.
- Τελευταίο βήµα η οριστική υποβολή της αίτησης.
Προσοχή, αν κάποιο από τα προσυµπληρωµένα στοιχεία δεν είναι επικαιροποιηµένο, θα δίνεται η δυνατότητα επικαιροποίησής του στα Κέντρα Κοινότητας µε την υποβολή των κατάλληλων δικαιολογητικών.
Το νέο πρόγραµµα για την επιδότηση στέγης, όπως και το σύνολο των προνοιακών προγραµµάτων που µπαίνουν σε τροχιά το 2019, παρουσίασε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, µαζί µε τον διοικητή του Οργανισµού Προνοιακών Επιδοµάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Στέλιο Πλιάκη, τον γενικό γραµµατέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ?ηµήτρη Καρέλλα, και τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, Τάσο Τάγαρη.
Το επίδομα ενοικίου θα είναι από 70 ευρώ τον µήνα για µονοπρόσωπο νοικοκυριό έως και 210 ευρώ τον µήνα ανάλογα µε τη σύνθεση του νοικοκυριού (για κάθε επιπλέον µέλος προστίθεται προσαύξηση 35 ευρώ µηναίως). Η κλιµάκωση που επιλέχθηκε δίνει έµφαση στο παιδί, µε στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική µέριµνα υπάρχει για τις µονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά µε απροστάτευτα τέκνα. Το συνολικό εισόδηµα δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόµενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος και έως τα 21.000 ευρώ.
Στη µονογονεϊκή οικογένεια και στα νοικοκυριά µε απροστάτευτα τέκνα, για το πρώτο ανήλικο µέλος ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόµενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο µέλος και έως τα 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία µετοχών, οµολόγων κ. λπ. δεν µπορούν να υπερβαίνουν τα 7.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόµενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος.
«Με τον ΟΠΕΚΑ αλλάζουµε το προνοιακό µοντέλο. Αντίθετα από τη νεοφιλελεύθερη άποψη που θεωρεί ότι οι δαπάνες για την πρόνοια γίνονται µόνο σε εποχές ευµάρειας, εµείς πιστεύουµε ότι είναι αναπτυξιακές. Εχουν δηµοσιονοµικό πολλαπλασιαστή, δηλαδή κάθε ευρώ που δίνεται στην πρόνοια επιστρέφει στο ΑΕΠ έως 1,03 ή 1,6 ευρώ» τόνισε η κυρία Φωτίου, αποκαλύπτοντας πως οι δανειστές απαίτησαν κατά την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση να περικοπούν τα περίπου 200 προνοιακά επιδόµατα κατά 1 δισ. ευρώ ώστε να χρηµατοδοτηθεί το ΚΕΑ: «Εµείς αντιπροτείναµε να χρηµατοδοτηθεί το ΚΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισµό και συγχρόνως υποσχεθήκαµε και υλοποιήσαµε την ψηφιακή µετατροπή και οργάνωση του ανύπαρκτου κράτους πρόνοιας. Ετσι διασώθηκαν όλα τα προνοιακά επιδόµατα».