• Latest
ΕΦΚΑ

Πώς θα υπολογίζονται οι εισφορές για εφάπαξ

9 Αυγούστου 2017
Μπλόκο κόμβου Φιλώτα: Προχωρήσαμε σε 48ωρο αποκλεισμό

Κλήσεις σε αγρότες για τις κινητοποιήσεις. Κάλεσμα σε σύσκεψη

2 Απριλίου 2026
Αναρρίχηση: Η Μαρία Ζάβαλη 3η στους αγώνες του 34ου κυπέλλου “Αθανάσιος Λευκαδίτης”

Αναρρίχηση: Η Μαρία Ζάβαλη 3η στους αγώνες του 34ου κυπέλλου “Αθανάσιος Λευκαδίτης”

2 Απριλίου 2026
Σπάρτακος: Μία ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση εθελοντικής αιμοδοσίας

Σπάρτακος: Μία ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση εθελοντικής αιμοδοσίας

1 Απριλίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήρια στον Εκπαιδευτικό Στέφανο Γιαννακόπουλο

1 Απριλίου 2026
Σιάτιστα: Ο Αγιασμός στο Μουσικό Σχολείο.  Βίντεο και φωτογραφίες

Διακρίσεις του ΕΠΑΛ Σιάτιστας στην Α’ Φάση Κλασικού Σχολικού Αθλητισμού

1 Απριλίου 2026
Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»

«Μαζί για την Κοζάνη»: Τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Μαλούτα για το Ληξιαρχείο της Αιανής

1 Απριλίου 2026
Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Κοζάνης: Υλοποίηση δράσης για τη βία στην τρίτη ηλικία 

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Κοζάνης: Υλοποίηση δράσης για τη βία στην τρίτη ηλικία 

1 Απριλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 οι εγγραφές σε Ωδείο, Πανδώρα, Εικαστικό και Φωτογραφικό Εργαστήρι

Λέσχη Ανάγνωσης Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης: Συνάντηση – συζήτηση για το βιβλίο «Χάθηκε Βελόνι» με τη συμμετοχή του συγγραφέα Χρήστου Αρμάντο Γκέζου

1 Απριλίου 2026
Κάλεσμα σε συνάντηση των γουνοποιών που απορρίφθηκαν από τις ενισχύσεις

Εκτόξευση στη δημοπρασία Μαρτίου 2026 της Saga Furs. Αυξήσεις στα δέρματα έως 180%!!!

1 Απριλίου 2026
Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην έκθεση Medwood 2026

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην έκθεση Medwood 2026

1 Απριλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Καστοριά: Ανήλικος και 20χρονος εξαπάτησαν 51χρονο

1 Απριλίου 2026
ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ: Καταγγελία του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για κατάργηση απόφασης του ΣτΕ

Στη διάσκεψη του ΠΑΜΕ το ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ

1 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 2 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πώς θα υπολογίζονται οι εισφορές για εφάπαξ

sierafm by sierafm
9 Αυγούστου 2017
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΦΚΑ
0
SHARES
10
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τι προβλέπει η σχετική εγκύκλιος.

Εκδόθηκε η εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας που αφορά τον υπολογισμό των εισφορών υπέρ κλάδου εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση εισφορών για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, καθώς τον Σεπτέμβριο θα πρέπει μαζί με τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ να πληρώσουν και τις εισφορές για εφάπαξ.

Δεδομένου δε ότι οι εισφορές αυτές θα έπρεπε να καταβάλλονται από την αρχή του χρόνου υπάρχουν εισηγήσεις για καταβολή των αναδρομικών σε τέσσερις δόσεις. Αν αυτό αποφασιστεί, λένε οι ειδικοί, για κάποιους το ποσοστό των εισφορών που θα κληθούν να πληρώσουν θα πλησιάσει το 60% του εισοδήματός του.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Για τους μισθωτούς

Παλαιοί ασφαλισμένοι

α. Για τους παλαιούς ασφαλισμένους εξακολουθούν να ισχύουν τα οριζόμενα στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις των ταμείων/τομέων/κλάδων /λογαριασμών προνοίας που εντάχθηκαν στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. σε ότι αφορά στα ποσοστά (ή ποσά κατά περίπτωση) και στην βάση υπολογισμού τους.

β. Ειδικά για τους παλαιούς ασφαλισμένους μισθωτούς των τομέων του Κλάδου Πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (ήτοι των Τομέων Πρόνοιας Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών, Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης), ισχύουν τα οριζόμενα από τις επιμέρους καταστατικές διατάξεις ποσοστά εισφορών και υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 38 του ν. 4387/2016.

Στο άρθρο 38 καθορίζεται γενικότερα η βάση υπολογισμού των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών για κύρια σύνταξη. Από τον συνδυασμό της παρ. 1 και της παρ. 9, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του αρθ. 27 του ν. 4445/2016, προκύπτει ότι, οι εισφορές που προβλέπονται από τις καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ τομέων πρόνοιας του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, παρακρατούνται επί των πάσης φύσεως αποδοχών, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας, με τα προβλεπόμενα όρια των παρ. 2 α, β και γ.

γ. Συνεχίζουν να είναι σε ισχύ τυχόν εργοδοτικές εισφορές υπέρ των ενταχθέντων στο Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ φορέων.

Νέοι ασφαλισμένοι

α. Για τους νέους ασφαλισμένους το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., ορίζεται, σε ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο επί των ασφαλιστέων αποδοχών, όπως προσδιορίζονται στα άρθρα 5 και 38 του ν. 4387/2016.

Η εν λόγω ρύθμιση αφορά όλους τους ασφαλισμένους που είχαν ασφαλισθεί σε φορέα κύριας ασφάλισης για πρώτη φορά μετά την 1-1-1993, ανεξάρτητα εάν πριν την δημοσίευση του νόμου 4387/2016 καταλαμβάνονταν ή όχι από το αρθ. 37 του ν. 2084/1992 που όριζε την εισφορά για εφάπαξ παροχή των νέων ασφαλισμένων.

Επομένως η παρακράτηση υπέρ πρόνοιας ακολουθεί την βάση υπολογισμού των μισθωτών για κύρια σύνταξη, όπως προβλέπεται από το άρθρο 38 και επιβάλλεται επί των πάσης φύσεως αποδοχών, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους μισθωτούς του δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4354/2015 (νέο ενιαίο μισθολόγιο) και μέχρι τις 31/12/2016 υπάγονταν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, γίνεται χρήση της βάσης υπολογισμού των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη, όπως η βάση αυτή προκύπτει από τον συνδυασμό των άρθρων 5 και 8 του ν. 4387/2016.

β. Τυχόν εργοδοτική εισφορά που ίσχυε υπέρ των εντασσόμενων φορέων στο κλάδο εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ φορέων, καταργείται από 1-1-2017.

Για τους Αυτοτελώς Απασχολούμενους

Το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται από 1-1-2017 σε ποσοστό 4%. Το ποσοστό αυτό ισχύει για παλαιούς ασφαλισμένους και για νέους ασφαλισμένους.

Ως βάση υπολογισμού θεωρείται το εισόδημα, όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στο άρθρο 39 του ν. 4387/2016, (εφαρμοζομένου και του άρθρου 98 του ανωτέρω νόμου για τους αυτοτελώς απασχολούμενους που προέρχονται από το ΕΤΑΑ).

Στους Δικηγόρους, Μηχανικούς και Υγειονομικούς, “παλαιούς” ασφαλισμένους στον Κλάδο Πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΑ, που παρέχουν μισθωτή εργασία ή απασχολούνται με έμμισθη εντολή, δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα του τρίτου εδαφίου του κοινοποιούμενου άρθρου 96, αφού το εδάφιο αυτό αναφέρεται σε “παλαιούς” ασφαλισμένους σε πρώην φορείς πρόνοιας μισθωτών.

Κατόπιν των ανωτέρω, τα πρόσωπα αυτά, που ασφαλίζονταν σε πρώην φορείς αυτοαπασχολουμένων, από 1-1-2017:

– καταβάλλουν την προβλεπόμενη εισφορά 4% των αυτοτελώς απασχολούμενων, και

– βάση υπολογισμού της ανωτέρω εισφοράς αποτελούν οι αποδοχές του άρθρου 38 όπως αντίστοιχα προβλέπεται για την κύρια ασφάλιση των προσώπων αυτών στον ΕΦΚΑ.

Ειδικά για τους απασχολούμενους στο Δημόσιο, ασφαλισμένους στον Κλάδο Πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΑ, Μηχανικούς και Υγειονομικούς που υπηρετούν ή προσλαμβάνονται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, καθώς και σε δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής με το Δημόσιο, ως αποδοχές για την βάση υπολογισμού νοούνται οι ασφαλιστέες αποδοχές για κύρια σύνταξη, όπως αυτές προκύπτουν από τον συνδυασμό των άρθρων 5 και 8 του ν. 4387/2016 και έχει αποτυπωθεί στις περ. Α1 του Κεφαλαίου Ι της υπ. αριθμ. 2/24112/ΔΕΠ/31-03-2017 (ΑΔΑ:7ΦΘΨΗ-ΟΒΛ) κοινής εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (σχετ. η Φ80020/45578/Δ15.780/16-06-2017 εγκύκλιός μας).

Τέλος, για αυτούς που υπηρετούν ή προσλαμβάνονται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), βάση υπολογισμού για τον υπολογισμό της εισφοράς, αποτελούν οι αποδοχές που προσδιορίζονται στο αρθ. 38 του ν. 4387/2017, ήτοι οι πάσης φύσεως αποδοχές, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΕΦΚΑ
Previous Post

Οι έξι συμπεριφορές των γονιών που εκνευρίζουν το παιδί

Next Post

Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία -Ισχυροί άνεμοι σε όλη την χώρα

Next Post
ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙΡΟΣ

Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία -Ισχυροί άνεμοι σε όλη την χώρα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κλήσεις σε αγρότες για τις κινητοποιήσεις. Κάλεσμα σε σύσκεψη
  • Αναρρίχηση: Η Μαρία Ζάβαλη 3η στους αγώνες του 34ου κυπέλλου “Αθανάσιος Λευκαδίτης”
  • Σπάρτακος: Μία ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση εθελοντικής αιμοδοσίας
  • Συλλυπητήρια στον Εκπαιδευτικό Στέφανο Γιαννακόπουλο
  • Διακρίσεις του ΕΠΑΛ Σιάτιστας στην Α’ Φάση Κλασικού Σχολικού Αθλητισμού

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr