Τα σχολεία ξεκινούν και σχεδόν όλοι οι γονείς αγωνιούμε για την πορεία και τη εξέλιξη των μικρών μας. Όταν βρίσκονται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού θέλουμε κυρίως να αγαπήσουν τη μάθηση και το σχολείο και να βρουν τον δικό τους τρόπο ώστε να είναι επιμελείς και συνεπείς. Αργότερα, προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις υποχρεώσεις τους και να πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους.
Η συμβολή και η βοήθεια μας, λοιπόν, τα πρώτα σχολικά χρόνια, είναι εξαιρετικά σημαντική!
Μην αναλαμβάνετε τις δικές τους ευθύνες
Πολλές φορές τα παιδιά κάνουν λάθη, αμελούν τις υποχρεώσεις του και γενικά προσπαθούν να συνδυάσουν τη σχολική ζωή με τον αυθορμητισμό της παιδικότητάς τους. Δεν ολοκληρώνουν το διάβασμά τους επειδή θέλουν να παίξουν, αργούν να ετοιμαστούν για το σχολείο ή ξεχνούν τα βιβλία και τα τετράδιά τους στο σπίτι.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, μην τα καλύπτετε! Αφήστε τα να κάνουν τα λάθη τους και να μάθουν από αυτά. Εξάλλου, κανείς δεν περιμένει από τα παιδιά να είναι τέλεια. Το σχολείο και οι δάσκαλοι είναι εκεί για να τους διδάξουν κυρίως τι σημαίνει ευθύνη και πώς μπορούνε να την αναλάβουν. Αν θέλετε να βοηθήσετε ουσιαστικά το παιδί σας, αντί να βρίσκετε δικαιολογίες και να καλύπτετε τα λάθη του, ενθαρρύνετέ το να διεκπεραιώνει με επάρκεια και υπευθυνότητα τις υποχρεώσεις του.
Σιγουρευτείτε πως έχουν ετοιμαστεί σωστά για το σχολείο
Όλοι οι δάσκαλοι μας συμβουλεύουν να μην διαβάζουμε τα παιδιά, αλλά να είμαστε δίπλα τους όταν χρειάζονται τη βοήθειά μας, και να κάνουμε ένα τελικό τσεκ μόλις ολοκληρώνουν το διάβασμά τους. Με λίγα λόγια, να είμαστε κοντά αλλά όχι από πάνω τους!
Μην του πείτε πόσο κάνει 5 + 8 για παράδειγμα. Βοηθήστε το παιδί να βρει έναν τρόπο για να το υπολογίσει μόνο του και, πριν φυλάξει τα βιβλία στην τσάντα του , κάντε ένα πέρασμα για να βεβαιωθείτε πως δεν έχει ξεχάσει τίποτα. Εάν εντοπίσετε λάθη, πάλι, απλά πείτε του «υπάρχουν 2 λάθη στην αντιγραφή σου» και αφήστε το να τα βρει και να τα διορθώσει μόνο του.
Δημιουργήστε ένα περιβάλλον κατάλληλο για διάβασμα
Το κατάλληλο περιβάλλον για την μελέτη τους είναι πολύ σημαντικό. Φροντίστε να φτιάξετε μια ήσυχη γωνιά, χωρίς πολλά παιχνίδια και αντιπερισπασμούς, στον οποίον το παιδί θα μπορεί να συγκεντρωθεί. Ο καλός φωτισμός, η καθαριότητα και η τάξη θα βοηθήσουν το παιδί να εστιάσει στα μαθήματά του και να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό! Στα μεγαλύτερα παιδιά, προσπαθήστε να διαβάζουν χωρίς το ipad ή το κινητό ανοιχτό ή να ακούν μουσική με τα ακουστικά στα αυτιά.
Δίνετε πρώτοι το καλό παράδειγμα στο σπίτι
Τα παιδιά κάνουν ό,τι βλέπουν! Εάν δεν ασχολείστε ποτέ με τα μαθήματά τους, αργείτε στις υποχρεώσεις σας ή δεν ανοίγετε ποτέ βιβλίο μπροστά τους, το πιθανότερο είναι πως και τα παιδιά δεν θα έχουν ως προτεραιότητά τους το σχολείο και τα μαθήματά τους. Δώστε, λοιπόν, το καλό παράδειγμα και ενθαρρύνετέ τα πρωτίστως να αγαπήσουν τα βιβλία και τη γνώση! Μετά, όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν αβίαστα.
Μην ξεχνάτε ότι οι δάσκαλοι δεν είναι εχθροί, αλλά σύμμαχοί σας
Εάν το παιδί σας πάρει κακό βαθμό ή αν ο δάσκαλος δεν πει τα καλύτερα λόγια για το αγγελούδι σας, πριν ανεβάσετε τους τόνους, σκεφτείτε πως πρέπει να συνεργάζεστε μαζί του για το καλό του παιδιού. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι θέλει να σας πει και εστιάστε στο πώς θα βοηθήσετε στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ακόμα κι αν έχετε κακά γνώμη για κάποιον εκπαιδευτικό, μην την εκφράσετε μπροστά στο παιδί. Ο σεβασμός και η εκτίμηση προς τον δάσκαλο είναι απαραίτητα συστατικά για την σωστή διαπαιδαγώγησή του. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μιλήσετε απευθείας στη δασκάλα, πάντα ευγενικά αλλά ειλικρινά, και μαζί να βρείτε τη λύση που θα ωφελήσει τον μαθητή.
Πηγή:mama365.gr