Είναι πλέον γνωστό και κοινά αποδεκτό, το γεγονός ότι όλα τα προσωπικά μας στοιχεία «κυκλοφορούν», ελεύθερα στο διαδίκτυο. Ο «μεγάλος αδελφός», παρακολουθεί και καταγράφει τα πάντα. Μερικές δε εφαρμογές, καταγράφουν και περισσότερα δεδομένα, από όσα ορίζει ο νόμος. Κάποιες από αυτές μάλιστα, μοιράζουν τα προσωπικά μας δεδομένα σε εταιρείες, για διαφημιστικούς και άλλους σκοπούς.
Μιλήσαμε με την καθηγήτρια ψηφιακής εγκληματολογίας, κ.Κέλλυ Ιωάννου, για το κατά πόσο μπορεί κάποιος να διαγράψει τα προσωπικά του δεδομένα και με ποιο τρόπο.
Η Google, από το 2022, προσέθεσε κάποιες επιλογές για διαγραφή προσωπικών πληροφοριών από την πλατφόρμα της. Έτσι μπορείς να αφαιρέσεις τα στοιχεία σου από εφαρμογές τραπεζών, ιατρικά αρχεία, φωτογραφίες και άλλες προσωπικές πληροφορίες. Όμως, φυσικά, η Google, δεν αφαιρεί όλα τα στοιχεία. Κάποια από αυτά παραμένουν.
Όπως αναφέρει η κ. Ιωάννου, υπάρχουν τρόποι, με τους οποίους μπορεί κάποιος, να ελαχιστοποιήσει ή και να εξαφανίσει το ψηφιακό του αποτύπωμα στο διαδίκτυο.
-Διαγραφή λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα. Διαγράψτε τους λογαριασμούς σας από όσα κοινωνικά δίκτυα δεν συμμετέχετε. Επίσης από εφαρμογές που έχετε στο κινητό σας, αλλά δεν χρησιμοποιείτε. Για αυτές τις εφαρμογές, έχετε δώσει άδειες για προσωπικά στοιχεία.
-Σε όσες εφαρμογές κοινωνικών δικτύων, θέλετε να έχετε συμμετοχή, επεξεργαστείτε τα προσωπικά σας στοιχεία, διαγράφοντας όσες πληροφορίες, δεν είναι απαραίτητες. Διευθύνσεις, αριθμοί τηλεφώνων, emails και άλλα προσωπικά στοιχεία που σας «φωτογραφίζουν», δεν είναι καλό να υπάρχουν σε εφαρμογές.
-Χρησιμοποιήστε ψευδώνυμο: Η δημιουργία ψευδώνυμου, αντίο για το κανονικό σας όνομα, είναι επίσης μία πρακτική ανωνυμίας στο διαδίκτυο.
-Υποβολή αιτήματος για κατάργηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης με το όνομά σας. Μπορείτε να υποβάλλετε αίτημα, στις μεγάλες πλατφόρμες, ώστε να σβηστούν όλες οι πληροφορίες που σας αφορούν και παρουσιάζονται, όταν κάποιος ψάχνει το όνομά σας. Οι πλατφόρμες είναι υποχρεωμένες να το κάνουν και να σας απαντήσουν.
-Χρήση VPN: Χρησιμοποιήστε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) για να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP, που είναι και η ψηφιακή σας ταυτότητά σας και να κρυπτογραφήσετε την κυκλοφορία σας στο Διαδίκτυο.
-Αίτηση σε data brokers, για κατάργηση των προσωπικών σας στοιχείων. Όταν πραγματοποιούμε ηλεκτρονικές αγορές, τα προσωπικά μας δεδομένα, παραμένουν στα δίκτυα των data brokers. Τα στοιχεία αυτά μάλιστα, τις περισσότερες φορές, δίδονται και σε άλλες εταιρείες για διαφημιστικούς λόγους.
-Ανώνυμη περιήγηση: Εκτός από τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης, υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες, που δίνουν προτεραιότητα στην ανωνυμία του χρήστη. Αναζητήστε τέτοιες πλατφόρμες, που σας εξασφαλίζουν «ανώνυμη περιήγηση».
Η κ. Ιωάννου, αναφέρει επίσης, ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε λογισμικό ασφαλείας, τόσο στον υπολογιστή, όσο και στο κινητό μας.
Πηγή: dikaiologitika.gr