• Latest
παιδι

Πώς να επαινέσετε σωστά το παιδί

9 Φεβρουαρίου 2019
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης ζουν σε μια μόνιμη ανασφάλεια κι έλλειψη προοπτικών»

17 Δεκεμβρίου 2025
κωστας ντιος

Κώστας Ντιός: «Ο ζωγράφος είναι ένας μεσολαβητής. Μεταφέρει σφραγισμένες επιστολές αγνώστου περιεχομένου σε άγνωστους παραλήπτες που, ενδεχομένως, θα δεχτούν να τις παραλάβουν»

17 Δεκεμβρίου 2025
Νικόλαος Λυσσαρίδης

Απολογισμός Εκθέσεων 2024–2025 και Στρατηγική Εξωστρέφειας 2026 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

17 Δεκεμβρίου 2025
Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

17 Δεκεμβρίου 2025
Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης

Αγροτικές κινητοποιήσεις και ανάδειξη του έργου των γεωπόνων ως βασικών συμπαραστατών του αγροτικού κόσμου

17 Δεκεμβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών για την απώλεια του Στέλιου Ψευτογκά

17 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Ίδρυμα Δημητρίου  και Θεολογίας Τσιστοπούλου – Χρηματική ενίσχυση σε αριστούχους αποφοίτους Λυκείων

Ο Δήμος Βοΐου τιμά την επιθυμία του Ευεργέτη Γεωργίου Καραγιάννη, δίνοντας και φέτος υποτροφίες σε φοιτητές

17 Δεκεμβρίου 2025
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Η ΔΕΗ παρακάμπτει επιχειρήσεις της περιοχής

17 Δεκεμβρίου 2025
ΤΣΑΙ

7 τροφές και ροφήματα με περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι

17 Δεκεμβρίου 2025
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Συνέντευξη Προέδρου ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στην τηλεόραση FLASH

17 Δεκεμβρίου 2025
ΑΝΑΒΟΛΗ της εκδήλωσης “Γουρουνοχαρά Γρεβενών 2025.

ΑΝΑΒΟΛΗ της εκδήλωσης “Γουρουνοχαρά Γρεβενών 2025.

17 Δεκεμβρίου 2025
Ανακαίνιση σπιτιών

Νέο «Ανακαινίζω»: Πλήρης ανακαίνιση του σπιτιού – Ποιες «δουλειές» θα περιλαμβάνει

17 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς να επαινέσετε σωστά το παιδί

sierafm by sierafm
9 Φεβρουαρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
παιδι
5
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Όταν είσαι γονιός και ειδικά όταν μεγαλώνεις το πρώτο σου παιδί, ενημερώνεσαι για διάφορους τρόπους διαπαιδαγώγησης για να καταλήξεις σ’ αυτόν που θεωρείς τον πιο σωστό. Εκτός, λοιπόν, από το πώς να κρατάμε την ψυχραιμία μας με τα παιδιά, πώς να τα πειθαρχούμε και πώς να τα «ακούμε» πραγματικά, τίθεται ένα ακόμα ζήτημα: πώς να τα επαινούμε σωστά στην καθημερινότητά μας. Οι περισσότεροι ενδεχομένως πιστεύουν ότι ένα μικρό δωράκι ή ένα απλό «μπράβο» αρκούν. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι απλώς να δώσουμε τα εύσημα στο παιδί, αλλά να το βοηθήσουμε να καταλάβει ποιες πράξεις του ακριβώς επικροτούμε.

Στο βιβλίο των Adele Faber και Elaine Mazlich “How to talk so kids will listen… And listen so kids will talk”, το οποίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τον τίτλο «Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν και πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν» οι συγγραφείς παρουσιάζουν μια διαφορετική και πιο ουσιαστική  μέθοδο επαίνου που δεν περιορίζεται μόνο στα «συγχαρητήρια».

Τι να αποφύγετε

Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι γονείς είναι ότι συνήθως λένε ένα σκέτο «μπράβο» στα παιδιά όταν θέλουν να τα επιβραβεύσουν. Έτσι, όμως, εκτός του ότι δεν μπορούν να συνδέσουν τη συγκεκριμένη πράξη με το «μπράβο», ο έπαινος μπορεί να τα κάνει να νιώσουν ανασφάλεια για τον εαυτό και τις ικανότητές τους. Αν για παράδειγμα πείτε στην κόρη σας «μπράβο» επειδή πήρε άριστα στο διαγώνισμα των Μαθηματικών, είναι πιθανό να σκεφτεί «έτυχε να πάω τόσο καλά γιατί είχα λύσει τις ίδιες ασκήσεις. Την επόμενη φορά δεν θα είμαι το ίδιο τυχερή». Επομένως, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να την επαινέσετε; Το βασικό είναι να επικεντρωθείτε στην προσπάθειά της, έτσι ώστε να καταλάβει και εκείνη ότι το διάβασμα και ο κόπος που κατέβαλλε είναι αυτά που τη βοήθησαν να πάρει υψηλό βαθμό. Το «συγχαρητήρια που πήρες άριστα» μπορεί να έχει το ίδιο νόημα αλλά είναι αρκετά διαφορετικό από το «προσπάθησες πολύ για το διαγώνισμα. Έδειξες πραγματική επιμονή».

Για τον λόγο αυτό, αποφύγετε τις μονολεκτικές ή γενικόλογες φράσεις όπως «μπράβο» ή «είσαι πολύ έξυπνος/ όμορφος». Ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε αυτός ο τρόπος επαίνου μπορεί να αγχώσει τα παιδιά και να τα κάνει να νιώσουν ανασφάλεια για τις δυνατότητές τους. Επιπλέον, ο φόβος της αποτυχίας και η άρνηση μπορεί να τα αποθαρρύνουν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Το ίδιο ισχύει και για την σύγκριση. Φράσεις όπως «μπράβο που είσαι τόσο καλός όσο ο αδερφός σου» έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε.

Τα 3 βήματα για να επαινέσετε σωστά το παιδί

Βήμα 1ο: Περιγράψτε αυτό που βλέπετε

Αν το παιδί έχει κρατήσει το δωμάτιό του τακτοποιημένο, πείτε του «βλέπω ότι έχεις βάλει τα αυτοκινητάκια στις θέση τους, τα βιβλία στη βιβλιοθήκη και έχεις στρώσει και το κρεβάτι».

Βήμα 2ο: Περιγράψτε τι νιώθετε

Μετά το πρώτο βήμα, πείτε στο παιδί πώς αισθάνεστε γι’ αυτό που βλέπετε: «Είναι πολύ όμορφο να μπαίνεις σε ένα τέτοιο δωμάτιο».

Βήμα 3ο: Συνοψίστε τη συμπεριφορά που θέλετε να επαινέσετε με μια λέξη

Στο ίδιο παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: «ξεχώρισες τα παιχνίδια σου και έβαλες στη θέση τους το μπλοκ ζωγραφικής, τους μαρκαδόρους και τις ξυλομπογιές σου. Αυτό θα πει οργάνωση!».

Η διαφορά ανάμεσα στον αξιολογικό έπαινο και τον περιγραφικό έπαινο είναι ότι δίνετε στο παιδί να καταλάβει ότι έχετε παρατηρήσει προσεκτικά την κατάσταση, ότι η πράξη του σας προκάλεσε ένα συγκεκριμένο θετικό συναίσθημα και ότι δεν διστάζετε να το εκφράσετε.

Τι πρέπει να προσέξετε

–  Την ηλικία του παιδιού. Ανάλογα με την ηλικία του, το παιδί έχει κατακτήσει συγκεκριμένες ικανότητες και δεξιότητες και δεν πρέπει να το ξεχνάτε όταν θέλετε να το επιβραβεύσετε για κάτι.

–  Μην αναφέρεστε σε παλαιότερες «αδυναμίες» του παιδιού, όπως για παράδειγμα «είδες που παλαιότερα δεν έπαιρνες ποτέ άριστα στα Μαθηματικά και τώρα μπορείς;».

– Μην φανείτε υπερβολικοί στις αντιδράσεις σας. Ο υπέρμετρος ενθουσιασμός μπορεί να προκαλέσει πίεση στο παιδί.

– Για να πετύχει αυτή η μέθοδος θα πρέπει να επιμείνετε. Σταδιακά, θα δείτε το αποτέλεσμα που θέλετε και το παιδί θα καταλάβει ποια είναι η αξιέπαινη συμπεριφορά του.

Πηγή:mama365.gr

Tags: ΠΑΙΔΙ
Previous Post

Συνέντευξη του βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη στην πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ»

Next Post

Γαλατινή: Σε νέα συχνότητα η ΕΡΤ!

Next Post
ΕΡΤ

Γαλατινή: Σε νέα συχνότητα η ΕΡΤ!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης ζουν σε μια μόνιμη ανασφάλεια κι έλλειψη προοπτικών»
  • Κώστας Ντιός: «Ο ζωγράφος είναι ένας μεσολαβητής. Μεταφέρει σφραγισμένες επιστολές αγνώστου περιεχομένου σε άγνωστους παραλήπτες που, ενδεχομένως, θα δεχτούν να τις παραλάβουν»
  • Απολογισμός Εκθέσεων 2024–2025 και Στρατηγική Εξωστρέφειας 2026 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  • Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ
  • Αγροτικές κινητοποιήσεις και ανάδειξη του έργου των γεωπόνων ως βασικών συμπαραστατών του αγροτικού κόσμου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr