Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μερικές συμβουλές για να μάθετε αν λέει ψέματα το έφηβο παιδί σας.
Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας πούμε πώς να καταλάβετε αν λέει ψέματα το έφηβο παιδί σας. Η επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών είναι ένα δημοφιλές θέμα συζήτησης, ειδικά αναφορικά με τα ψέματα και την εξαπάτηση κατά την εφηβεία, το μεταβατικό στάδιο προς την ενηλικίωση.
Αυτό είναι σημαντικό, καθώς τα ψέματα οδηγούν συχνά σε μεγαλύτερα προβλήματα, όπως προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικές διαταραχές, και δυσκολίες στην επικοινωνία της οικογένειας.
Όταν αντιλαμβάνεστε πως λέει ψέματα το έφηβο παιδί σας
Οι γονείς φτάνουν συχνά σε ένα σημείο όπου καταλαβαίνουν πότε τους λέει ψέματα το έφηβο παιδί τους. Ορισμένες φορές αποφεύγουν να μιλήσουν στο παιδί τους από φόβο, πιστεύοντας ότι αγνοώντας το πρόβλημα θα επιδιορθωθεί μόνο του. Ταυτόχρονα, οι έφηβοι νιώθουν έλλειψη εμπιστοσύνης και αποφεύγουν να μιλούν στους γονείς για ό,τι τους συμβαίνει.
Αυτό οδηγεί σε σταδιακή αποξένωση που εμποδίζει τη γονεϊκή επίβλεψη. Αν δεν επιλυθεί, η εφηβική συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, με επιθετική συμπεριφορά, ή έλλειψη αυτοσυγκράτησης, μεταξύ άλλων.
Γι’ αυτόν τον λόγο, το πρώτο βήμα είναι να ανακαλύψετε αν το έφηβο παιδί σας σάς λέει ψέματα συχνά. Σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να αναζητήσετε τη συνδρομή ειδικού για την επίλυση του προβλήματος και την αποκατάσταση ενός υγιούς δεσμού.
Πώς να καταλάβετε αν λέει ψέματα το έφηβο παιδί σας
Ορισμένα σημάδια
Τα ψέματα του έφηβου παιδιού σας ίσως να καλύπτουν άλλα προβλήματα. Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια ώστε να παρέμβετε την κατάλληλη στιγμή και με σωστό τρόπο.
Αρχικά, μάλλον διαβάζετε το άρθρο μας επειδή υποψιάζεστε όταν σας λέει ψέματα το έφηβο παιδί σας. Τότε, ίσως έχετε ήδη ανιχνεύσει ορισμένα σημάδια:
- Το έφηβο παιδί σας υπερβάλλει όταν διηγείται πράγματα που βίωσε.
- Λέει συχνά λευκά ψέματα.
- Δε σας λέει πράγματα που του συμβαίνουν στο σχολείο, όπως αποτελέσματα διαγωνισμάτων.
- Μαθαίνετε από άλλους τι κάνει.
- Αναρτά φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν μόνο πολύ θετικές πλευρές της καθημερινότητάς του.
- Δε γνωρίζετε τι κάνει όταν βγαίνει με φίλους.
- Λέει μόνο ένα μικρό μέρος οποιασδήποτε ιστορίας.
Γλώσσα του σώματος
Πέραν αυτών, όταν μιλάτε στο έφηβο παιδί σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα ανιχνεύσιμα σημάδια από τη γλώσσα του σώματός του. Αυτά θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε αν σας λέει αλήθεια ή όχι. Επίσης, όσο πιο νέο το παιδί τόσο πιο προφανή τα σημάδια.
Παραδείγματος χάρη, θα αποφύγει να σας κοιτά στα μάτια όταν λέει ψέματα. Επιπροσθέτως, ίσως κοιτά λοξά, μια κίνηση των ματιών που σχετίζεται με τη φαντασία ή το ψέμα. Επίσης, ίσως τρέμει η φωνή του και πιθανόν να τρέμουν τα χέρια του.
Ο τρόπος που εκφράζεται
Όταν ρωτάτε κάτι το έφηβο παιδί σας, θα πρέπει να δίνετε προσοχή στον τρόπο που εκφράζεται. Δεν εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο όταν λέει αλήθεια και όταν λέει ψέματα.
Για παράδειγμα, αν λέει ψέματα, ίσως επαναλάβει πολλές φορές το ίδιο πράγμα ή θα δίνει πάρα πολλές λεπτομέρειες για οποιαδήποτε κατάσταση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να δικαιολογήσει κάτι που δεν είναι αλήθεια.
Συναισθηματικές δυσκολίες
Μπορεί να σας λέει ψέματα το έφηβο παιδί σας λόγω προβλημάτων αυτοεκτίμησης, λόγω της δυσκολίας να κοινωνικοποιηθεί, ή από απροσεξία. Αν έχουν έτσι τα πράγματα, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το ζήτημα μέσω καλής επικοινωνίας.
Κάθε έφηβο παιδί έχει πει ψέματα στους γονείς του, τουλάχιστον μία φορά. Η εφηβεία ενδυναμώνει το παιδί, καθώς νιώθει ότι μεγαλώνει και θέλει να δοκιμάσει τα πάντα. Ωστόσο, αν λέει ψέματα το έφηβο παιδί σας συνέχεια, θα πρέπει να αναλύσετε και τη συναισθηματική του κατάσταση.
Ένα έφηβο παιδί που ψεύδεται ίσως βιώνει συναισθηματικές δυσκολίες όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, άγχος, ή έντονο συναίσθημα μοναξιάς. Έτσι, λέει ψέματα για να δείξει πως είναι το άτομο που θα ήθελε να είναι ή για να προστατεύσει τους γονείς του από το ν’ ανησυχούν για αυτό.
Ως γονιός, είναι σημαντικό να ανιχνεύετε τα ψέματα του έφηβου παιδιού σας εγκαίρως. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να αποτρέψετε προβλήματα συμπεριφοράς τα οποία μπορούν να βλάψουν τη σχέση σας με το παιδί και την εμπιστοσύνη στην οικογένεια, καθώς και τις κοινωνικές σχέσεις του παιδιού.
Πηγή:meygeia.gr