Είναι σημαντικό για το παιδί να αντιληφθεί από μικρή ηλικία ότι πρέπει να λέμε την αλήθεια.
Τα παιδικά ψέματα είναι τις περισσότερες φορές αθώα, ειδικά στις μικρές ηλικίες. Στοχεύουν συνήθως στην απόκρυψη μιας αταξίας αλλά και στο φόβο της επιβολής μιας τιμωρίας.
Μεγαλώνοντας όμως, η συνήθεια του ψεύδους θα πρέπει να προβληματίσει τους γονείς.
Προκειμένου να βοηθήσετε τα παιδιά σας να είναι ειλικρινή, πρέπει να τους ενσταλάξετε ορισμένες συνήθειες:
Να είστε εσείς ειλικρινείς
Όταν θέλετε να διδάξετε κάτι στα παιδιά σας, συζητάτε μαζί τους και πιστεύετε ότι αυτό είναι αρκετό. Σωστά; Όπως έχει αποδειχθεί και επιστημονικά τα παιδιά έχουν πρότυπο τους γονείς τους, τα μεγαλύτερα αδέλφια ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Έτσι, για να μεγαλώσετε ένα έντιμο παιδί, πρέπει να είστε ειλικρινείς πρώτα με τον εαυτό σας και μετά με τους άλλους, να μη λέτε ψέματα και να αναγνωρίζετε τα λάθη σας.
Να είστε δίπλα τους
Το κύριο κίνητρο πίσω από το ψέμα είναι να αποφευχθεί η τιμωρία που θα ακολουθήσει μετά την αποκάλυψη της αλήθειας. Εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μπροστά στο δίλημμα αλήθεια ή ψέμα θα επιλέξει το σωστό και εσείς θα είστε στο πλευρό του. Για να μεγαλώσετε ένα ειλικρινές παιδί, πρέπει να είστε προσιτοί, ώστε να γνωρίζει ότι λέγοντας την αλήθεια, ακόμα και να δεν σας αρέσει, θα το αντιμετωπίσετε δίκαια και όχι επικριτικά.
Εκτιμήστε την τιμιότητά τους
Δείξτε στο παιδί ότι εκτιμάτε που λέει την αλήθεια προτού θυμώσετε για τις πράξεις του. Εάν η πρώτη σας αντίδραση είναι οι φωνές και η τιμωρία, θα συνεχίσει να πιστεύει ότι είναι καλύτερο να λέει ψέματα παρά την αλήθεια.
Δείξτε τη θετική πλευρά της αλήθειας
Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να ακολουθήσετε για να μεγαλώσετε ένα ειλικρινές παιδί. Δείξτε του ότι η ανεντιμότητα έχει πολλά μειονεκτήματα ενώ η αλήθεια έχει μόνο πλεονεκτήματα. Πείτε του πώς τα ψέματα δεν οδηγούν πουθενά και πάντα αποκαλύπτονται.
Εξηγήστε την διαφορά αλήθειας και αγένειας
Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ του να είσαι ειλικρινής και να είσαι αγενής. Διδάξτε λοιπόν στα παιδιά τιμιότητα αλλά και ευαισθησία, ώστε να μην βλάψουν τα συναισθήματα των άλλων λέγοντας τη γνώμη τους με ειλικρίνεια.
Για παράδειγμα, εάν ένας φίλος τους ρωτήσει πώς μοιάζει η στολή του και τη βρίσκουν απαίσια, θα πρέπει να βρουν ένα έξυπνο τρόπο να πουν τη γνώμη τους χωρίς να τον στεναχωρήσουν.
Πηγή: peacequarters.com