• Latest
ΛΑΔΙ ΕΛΑΙΟ

Πώς να ξεχωρίζετε το καλό ελαιόλαδο

2 Σεπτεμβρίου 2025
Κοζάνη: Γαϊδούρα 23 ετών έφερε στη ζωή δυο πανέμορφα γαϊδουράκια

Κοζάνη: Γαϊδούρα 23 ετών έφερε στη ζωή δυο πανέμορφα γαϊδουράκια

20 Οκτωβρίου 2025
Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Η Σιάτιστα. Ευχαριστήριο

Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Η Σιάτιστα. Ευχαριστήριο

20 Οκτωβρίου 2025
Ευχαριστήρια Επιστολή και Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Μακεδονίας – Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας  συνολικά και ανά περιφερειακή ενότητα

Ευχαριστήρια Επιστολή και Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Μακεδονίας – Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας  συνολικά και ανά περιφερειακή ενότητα

20 Οκτωβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η απάντηση Φλωρίδη για τη δομή φιλοξενίας ανηλίκων της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Κοζάνης και την επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας

Στάθης Κωνσταντινίδης: Η απάντηση Φλωρίδη για τη δομή φιλοξενίας ανηλίκων της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Κοζάνης και την επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας

20 Οκτωβρίου 2025
Όλγα Μαρκογιαννάκη

Η Όλγα Μαρκογιαννάκη εξελέγη στο Εκτελεστικό Γραφείο των PES Women

20 Οκτωβρίου 2025
Άγιος Δημήτριος

Σιάτιστα: Το πρόγραμμα εορτασμού του πολιούχου Αγίου Δημητρίου

20 Οκτωβρίου 2025
Σιάτιστα: Μόνιμα στο Ναό Αγίου Δημητρίου λείψανα του Αγίου

Σιάτιστα: Μόνιμα στο Ναό Αγίου Δημητρίου λείψανα του Αγίου

20 Οκτωβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση παρατηρεί, ΄΄συμπάσχει΄΄, ΄΄κάνει εκκλήσεις και παραινέσεις΄΄ στις τράπεζες, αντί να παρέμβει και να προστατεύσει το συμφέρον των πολιτών

20 Οκτωβρίου 2025
Ολοκλήρωση του έργου με τίτλο «Συνδυασμένη αξιοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείου και χοιροτροφείου για την παραγωγή οργανικού λιπάσματος υψηλής ποιότητας»

Ολοκλήρωση του έργου με τίτλο «Συνδυασμένη αξιοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείου και χοιροτροφείου για την παραγωγή οργανικού λιπάσματος υψηλής ποιότητας»

20 Οκτωβρίου 2025
Νικόλαος Λυσσαρίδης

Παράταση Προθεσμίας Υποβολής Δηλώσεων Συμμετοχής Επιχειρήσεων σε Εκθέσεις Εσωτερικού και Εξωτερικού για το έτος 2026

20 Οκτωβρίου 2025

Επιιμορφωτικό πρόγραμμα «Ασφάλεια και Ποιότητα Τροφίμων στην Πράξη – Εκπαίδευση σε ISO 22000:2018 και HACCP»

20 Οκτωβρίου 2025
«Χρήσιμες Συμβουλές για το gov.gr» Πρώτος Ψηφιακός Οδηγός από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

«Χρήσιμες Συμβουλές για το gov.gr» Πρώτος Ψηφιακός Οδηγός από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

20 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς να ξεχωρίζετε το καλό ελαιόλαδο

sierafm by sierafm
2 Σεπτεμβρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΛΑΔΙ ΕΛΑΙΟ
0
SHARES
33
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το ελαιόλαδο δεν είναι απλώς ένα ακόμη τρόφιμο της μεσογειακής κουζίνας. Αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής, με ιστορία αιώνων και αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία. Ένα πραγματικά καλό ελαιόλαδο μπορεί να απογειώσει τις γεύσεις κάθε πιάτου, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη σωστή θρέψη χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει. Το ζήτημα είναι πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ποιοτικό από το μέτριο. Ακολουθούν τέσσερις βασικοί κανόνες που θα σας καθοδηγήσουν.

Ξεκινήστε από την ετικέτα

Η πρώτη ένδειξη που πρέπει να αναζητάτε είναι το «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο». Ο χαρακτηρισμός αυτός σημαίνει ότι το λάδι έχει παραχθεί αποκλειστικά με μηχανικές μεθόδους, χωρίς χημική επεξεργασία, και με οξύτητα που δεν ξεπερνά το 0,8%. Ωστόσο, επειδή τα διεθνή πρότυπα είναι αρκετά ελαστικά, είναι σημαντικό να εξετάζετε προσεκτικά την ετικέτα. Προτιμήστε μπουκάλια που αναγράφουν ξεκάθαρα τον τόπο παραγωγής, τη χρονιά συγκομιδής και – ιδανικά – το όνομα του παραγωγού. Αυτές οι πληροφορίες δείχνουν διαφάνεια και σοβαρότητα στην τυποποίηση.

Ελέγξτε τη συσκευασία

Η ποιότητα του ελαιολάδου απειλείται κυρίως από το φως, τη θερμοκρασία και τον αέρα. Για αυτό το λόγο τα καλύτερα λάδια συσκευάζονται σε σκούρα γυάλινα μπουκάλια ή μεταλλικά δοχεία που τα προστατεύουν από την οξείδωση. Αν αγοράσετε λάδι σε διάφανο μπουκάλι, φροντίστε να το αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, όπως ένα ντουλάπι ή κελάρι, για να παραμείνει αναλλοίωτη η γεύση και η θρεπτική του αξία.

Δώστε σημασία στην προέλευση

Η ένδειξη «προϊόν Ιταλίας» ή «προϊόν Ισπανίας» συχνά σημαίνει ότι το λάδι εμφιαλώθηκε εκεί, όχι ότι οι ελιές καλλιεργήθηκαν στην αντίστοιχη χώρα. Γι’ αυτό, προτιμήστε ελαιόλαδα που αναφέρουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση ή ακόμη καλύτερα τον παραγωγό και την περιοχή. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το Κρητικό, το Καλαματιανό και τo λάδι της Λέσβου έχουν διεθνή φήμη. Αξίζει επίσης να δοκιμάζετε μονοποικιλιακά ελαιόλαδα (single variety), καθώς προσφέρουν σταθερή ποιότητα και μοναδικά αρώματα.

Αξιολογήστε άρωμα και γεύση

Ένα ποιοτικό ελαιόλαδο ξεχωρίζει από την πρώτη μυρωδιά. Θα πρέπει να αναδίδει αρώματα φρεσκάδας, που θυμίζουν πράσινο μήλο, φρεσκοκομμένο χορτάρι, ντομάτα ή αγκινάρα – πάντα ανάλογα με την ποικιλία. Αντίθετα, αν το άρωμα είναι άτονο ή ανύπαρκτο, πιθανότατα έχει χάσει τη φρεσκάδα του. Αν μυρίζει κερί ή ταγγό, είναι δείγμα οξείδωσης και πρέπει να το αποφύγετε. Στη γεύση, αναζητήστε την ισορροπία ανάμεσα στο φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το λάδι είναι ζωντανό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Το ελαιόλαδο ως ταυτότητα της γεύσης

Το καλό ελαιόλαδο δεν είναι μόνο μια λιπαρή ουσία μαγειρικής, αλλά η βάση της γευστικής μας παράδοσης. Επιλέγοντας αυθεντικό, φρέσκο και ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, δεν εξασφαλίζετε μόνο θρεπτικά οφέλη αλλά και τη γευστική ταυτότητα που κάνει τις ελληνικές συνταγές μοναδικές. Για αυτό, επενδύστε στην ποιότητα: το σωστό ελαιόλαδο θα δώσει χαρακτήρα τόσο σε ένα απλό ψωμί με αλάτι όσο και στο πιο σύνθετο γκουρμέ πιάτο.

ΠΗΓΗ

 

Tags: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Previous Post

Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: Καταφτάνουν ειδοποιητήρια για το 2020 ενόψει παραγραφής – Τι ισχύει για πρόστιμα και ενστάσεις

Next Post

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Κοζάνης: Αναβολή εκδήλωσης

Next Post
ΑΔΕΔΥ

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Κοζάνης: Αναβολή εκδήλωσης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Γαϊδούρα 23 ετών έφερε στη ζωή δυο πανέμορφα γαϊδουράκια
  • Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Η Σιάτιστα. Ευχαριστήριο
  • Ευχαριστήρια Επιστολή και Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Μακεδονίας – Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας  συνολικά και ανά περιφερειακή ενότητα
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: Η απάντηση Φλωρίδη για τη δομή φιλοξενίας ανηλίκων της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Κοζάνης και την επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας
  • Η Όλγα Μαρκογιαννάκη εξελέγη στο Εκτελεστικό Γραφείο των PES Women

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr