• Latest
ΛΑΔΙ ΕΛΑΙΟ

Πώς να ξεχωρίζετε το καλό ελαιόλαδο

2 Σεπτεμβρίου 2025
Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στο δευτερεύον Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο «Πτολεμαΐδα – Ανατολικό – Πύργοι – όρια Π.Ε. Φλώρινας»

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στο δευτερεύον Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο «Πτολεμαΐδα – Ανατολικό – Πύργοι – όρια Π.Ε. Φλώρινας»

11 Νοεμβρίου 2025
Η Κοζάνη άνοιξε τον κύκλο των Ενημερωτικών Συναντήσεων της ΕΥΔΑΜ για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021–2027

Η Κοζάνη άνοιξε τον κύκλο των Ενημερωτικών Συναντήσεων της ΕΥΔΑΜ για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021–2027

11 Νοεμβρίου 2025
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας: Κάλεσμα σε συσκέψεις

11 Νοεμβρίου 2025
Εκκίνηση της υλοποίησης των τριών εμβληματικών έργων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: Τεχνολογικό Πάρκο, Πράσινο Data Center και ενεργειακές αναβαθμίσεις υποδομών

Εκκίνηση της υλοποίησης των τριών εμβληματικών έργων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: Τεχνολογικό Πάρκο, Πράσινο Data Center και ενεργειακές αναβαθμίσεις υποδομών

11 Νοεμβρίου 2025
Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την αείμνηστη  Γεωλόγο – ερευνήτρια Δρ. Άννα Ράσσιου

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την αείμνηστη  Γεωλόγο – ερευνήτρια Δρ. Άννα Ράσσιου

11 Νοεμβρίου 2025
Eνημερωτική Εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ) σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κοζάνης

Eνημερωτική Εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ) σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κοζάνης

11 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Την Μ. Πέμπτη η διεξαγωγή της Λαϊκής Αγοράς.

Δήμος Γρεβενών: Εργασίες κλάδευσης στην οδό Εργατικής Πρωτομαγιάς (πεζόδρομος παλαιού Δασαρχείου) την Τετάρτη 12/11

11 Νοεμβρίου 2025
Κ. Κόλλιας: Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας

Οικονομικό Επιμελητήριο: Ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα: “Εργασιακά θέματα

11 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Ποιος αναλαμβάνει αντιδήμαρχος Οικονομικών

Δήμος Βοΐου: Νέα Αντιδήμαρχος Οικονομικών στο Δήμο Βοΐου η κα Ευανθία Νικολαΐδου

11 Νοεμβρίου 2025
Γαλατινή: Εργασίες στο δημοτικό στάδιο. Φωτογραφίες

Γαλατινή: Εργασίες στο δημοτικό στάδιο. Φωτογραφίες

11 Νοεμβρίου 2025
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με χλωρίνη

11 Νοεμβρίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Στη Βουλή από τον Π. Κουκουλόπουλο η πρόταση για Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο Μποδοσάκειο

11 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 11 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς να ξεχωρίζετε το καλό ελαιόλαδο

sierafm by sierafm
2 Σεπτεμβρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΛΑΔΙ ΕΛΑΙΟ
0
SHARES
33
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το ελαιόλαδο δεν είναι απλώς ένα ακόμη τρόφιμο της μεσογειακής κουζίνας. Αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής, με ιστορία αιώνων και αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία. Ένα πραγματικά καλό ελαιόλαδο μπορεί να απογειώσει τις γεύσεις κάθε πιάτου, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη σωστή θρέψη χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει. Το ζήτημα είναι πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ποιοτικό από το μέτριο. Ακολουθούν τέσσερις βασικοί κανόνες που θα σας καθοδηγήσουν.

Ξεκινήστε από την ετικέτα

Η πρώτη ένδειξη που πρέπει να αναζητάτε είναι το «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο». Ο χαρακτηρισμός αυτός σημαίνει ότι το λάδι έχει παραχθεί αποκλειστικά με μηχανικές μεθόδους, χωρίς χημική επεξεργασία, και με οξύτητα που δεν ξεπερνά το 0,8%. Ωστόσο, επειδή τα διεθνή πρότυπα είναι αρκετά ελαστικά, είναι σημαντικό να εξετάζετε προσεκτικά την ετικέτα. Προτιμήστε μπουκάλια που αναγράφουν ξεκάθαρα τον τόπο παραγωγής, τη χρονιά συγκομιδής και – ιδανικά – το όνομα του παραγωγού. Αυτές οι πληροφορίες δείχνουν διαφάνεια και σοβαρότητα στην τυποποίηση.

Ελέγξτε τη συσκευασία

Η ποιότητα του ελαιολάδου απειλείται κυρίως από το φως, τη θερμοκρασία και τον αέρα. Για αυτό το λόγο τα καλύτερα λάδια συσκευάζονται σε σκούρα γυάλινα μπουκάλια ή μεταλλικά δοχεία που τα προστατεύουν από την οξείδωση. Αν αγοράσετε λάδι σε διάφανο μπουκάλι, φροντίστε να το αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, όπως ένα ντουλάπι ή κελάρι, για να παραμείνει αναλλοίωτη η γεύση και η θρεπτική του αξία.

Δώστε σημασία στην προέλευση

Η ένδειξη «προϊόν Ιταλίας» ή «προϊόν Ισπανίας» συχνά σημαίνει ότι το λάδι εμφιαλώθηκε εκεί, όχι ότι οι ελιές καλλιεργήθηκαν στην αντίστοιχη χώρα. Γι’ αυτό, προτιμήστε ελαιόλαδα που αναφέρουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση ή ακόμη καλύτερα τον παραγωγό και την περιοχή. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το Κρητικό, το Καλαματιανό και τo λάδι της Λέσβου έχουν διεθνή φήμη. Αξίζει επίσης να δοκιμάζετε μονοποικιλιακά ελαιόλαδα (single variety), καθώς προσφέρουν σταθερή ποιότητα και μοναδικά αρώματα.

Αξιολογήστε άρωμα και γεύση

Ένα ποιοτικό ελαιόλαδο ξεχωρίζει από την πρώτη μυρωδιά. Θα πρέπει να αναδίδει αρώματα φρεσκάδας, που θυμίζουν πράσινο μήλο, φρεσκοκομμένο χορτάρι, ντομάτα ή αγκινάρα – πάντα ανάλογα με την ποικιλία. Αντίθετα, αν το άρωμα είναι άτονο ή ανύπαρκτο, πιθανότατα έχει χάσει τη φρεσκάδα του. Αν μυρίζει κερί ή ταγγό, είναι δείγμα οξείδωσης και πρέπει να το αποφύγετε. Στη γεύση, αναζητήστε την ισορροπία ανάμεσα στο φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το λάδι είναι ζωντανό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Το ελαιόλαδο ως ταυτότητα της γεύσης

Το καλό ελαιόλαδο δεν είναι μόνο μια λιπαρή ουσία μαγειρικής, αλλά η βάση της γευστικής μας παράδοσης. Επιλέγοντας αυθεντικό, φρέσκο και ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, δεν εξασφαλίζετε μόνο θρεπτικά οφέλη αλλά και τη γευστική ταυτότητα που κάνει τις ελληνικές συνταγές μοναδικές. Για αυτό, επενδύστε στην ποιότητα: το σωστό ελαιόλαδο θα δώσει χαρακτήρα τόσο σε ένα απλό ψωμί με αλάτι όσο και στο πιο σύνθετο γκουρμέ πιάτο.

ΠΗΓΗ

 

Tags: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Previous Post

Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: Καταφτάνουν ειδοποιητήρια για το 2020 ενόψει παραγραφής – Τι ισχύει για πρόστιμα και ενστάσεις

Next Post

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Κοζάνης: Αναβολή εκδήλωσης

Next Post
ΑΔΕΔΥ

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Κοζάνης: Αναβολή εκδήλωσης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στο δευτερεύον Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο «Πτολεμαΐδα – Ανατολικό – Πύργοι – όρια Π.Ε. Φλώρινας»
  • Η Κοζάνη άνοιξε τον κύκλο των Ενημερωτικών Συναντήσεων της ΕΥΔΑΜ για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021–2027
  • Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας: Κάλεσμα σε συσκέψεις
  • Εκκίνηση της υλοποίησης των τριών εμβληματικών έργων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: Τεχνολογικό Πάρκο, Πράσινο Data Center και ενεργειακές αναβαθμίσεις υποδομών
  • Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την αείμνηστη  Γεωλόγο – ερευνήτρια Δρ. Άννα Ράσσιου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr