Η ζωή είναι σαν μια κυλιόμενη σκάλα, γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Σε κάθε περίοδο της ζωής σας, από παιδί μέχρι την ενηλικίωση, είχατε να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα, είτε μικρά είτε μεγάλα.
Τώρα ως γονιός ενός εφήβου έρχεστε αντιμέτωπος ίσως με την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής σας.
Το να είστε γονιός ενός εφήβου δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν το παιδί σας είναι βίαιο, καταθλιπτικό, κάνει καταχρήσεις ή έχει παραβατική συμπεριφορά. Προφανώς αυτά τα προβλήματα είναι ένας παράγοντας που απλά δεν μπορείτε να αγνοήσετε. Ενώ η γονική φροντίδα ενός «προβληματικού» εφήβου μπορεί συχνά να φαίνεται βουνό, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να απαλλαγείτε από το άγχος που νιώθετε και εσείς και το παιδί σας.
Προβλήματα στην εφηβεία και προτεινόμενες λύσεις
1. Κατάθλιψη:
Η κατάθλιψη είναι το πιο κοινό πρόβλημα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε αυτοκτονία. Οι έφηβοι δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν τη θλίψη από την κατάθλιψη. Πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και η αντίδραση κάθε εφήβου είναι διαφορετική σε τέτοιες καταστάσεις.
Συμπτώματα:
- Προβλήματα ύπνου
- Συχνές μεταπτώσεις στη συμπεριφορά
- Διαταραγμένη ψυχική υγεία
- Συχνά προβλήματα υγείας όπως πονοκέφαλος, κοιλιακό άλγος
- Συχνές προειδοποιήσεις στους γονείς όπως για παράδειγμα “Δεν θα σας είμαι βάρος για πολύ ακόμα”
- Παρατεταμένη θλίψη
- Ξαφνική τακτοποίηση των αντικειμένων στο δωμάτιό του
Αν έχετε εντοπίσει κάποιες απ’ τις παραπάνω συμπεριφορές στο παιδί σας, θα σας προτείναμε να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή. Εσείς σαν γονέας πρέπει να μιλήσετε με ηρεμία και υπομονή στο παιδί σας και να το κάνετε να νιώσει άνετα στο περιβάλλον του. Προσπαθήστε να εντοπίσετε το πρόβλημα του παιδιού σας και να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε.
2. Αλκοόλ, κάπνισμα και ναρκωτικά:
Οι έφηβοι βρίσκουν την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τη χρήση ναρκωτικών πολύ μοντέρνα και τους κάνει να νιώθουν υπερήφανοι, άνετοι και αποδεκτοί αφού συχνά είναι μέρος του συνόλου. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα αποτελεσματικά, προσπαθήστε να μάθετε το λόγο που το παιδί σας κάνει χρήση τέτοιων ουσιών. Οι γονείς πρέπει να νιώθετε άνετα να μιλήσετε με το παιδί σας χωρίς ταμπού για ορισμένα θέματα όπως το σεξ, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Αυτή η αδυναμία να συζητήσετε μαζί τους είναι που τα αναγκάζει να κάνουν λάθος βήματα για να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους. Η πίεση από τους συμμαθητές είναι ίσως η πιο δύσκολη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι έφηβοι. Στατιστικά, τουλάχιστον ένας έφηβος θα ήθελε να μείνει έξω από την παρέα των φίλων του. Όταν πρόκειται για ναρκωτικά, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς είναι να εκφράσετε την αγάπη σας στα παιδιά σας για να τους απαλλάξετε από αυτόν τον εθισμό.
3. Διαδικτυακός εθισμός:
Πολλοί έφηβοι είναι φανατικοί οπαδοί του διαδικτυακού κόσμου. Είναι μονίμως κολλημένοι στην οθόνη του υπολογιστή ή στα κινητά τους τηλέφωνα. Το διαδίκτυο είναι πολύ χρήσιμο, κάνει τα πράγματα πολύ εύκολα, αλλά έχει και τα μειονεκτήματά του. Γνωρίζετε ότι με όλα αυτά τα ελκυστικά πράγματα που έχει να προσφέρει το διαδίκτυο, μπορεί κανείς να παγιδευτεί; Πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά τη χρήση του διαδικτύου μέρα και νύχτα χωρίς να υπερβάλετε. Οι γονείς πρέπει να παρακολουθείτε με έξυπνο τρόπο τι κάνουν τα παιδιά σας και σε ποιο βαθμό εκτίθενται στον έξω κόσμο. Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι αφιερώνετε πολύ χρόνο στο παιδί σας για να χτίσει αυτόν τον δεσμό αγάπης και εμπιστοσύνης, ώστε να μπορεί να μοιράζεται ελεύθερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα προβλήματά του μαζί σας.
4. Ο έφηβος σας κατακρίνει:
Τα παιδιά στην εφηβεία τους τείνουν να απορρίπτουν τους γονείς τους. Δεν τους αρέσει να επικοινωνούν συχνά μαζί τους ή να τους εμπιστεύονται. Νιώθουν πιο άνετα με τους φίλους τους. Πρέπει να καταλάβετε ότι πρόκειται για μια προσωρινή φάση και πως τα παιδιά γνωρίζουν ότι εξακολουθούν να χρειάζονται τους γονείς τους, ανεξάρτητα από το πόσο διστακτικά ενεργούν.
5. Μένει έξω μέχρι αργά-ξενυχτάει:
Σίγουρα πρέπει να έχετε θέσει όρια στα παιδιά σας, αλλά γιατί τα ξεπερνουν ξανά και ξανά; Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί σας δεν αισθάνεται ευχαριστημένο να μένει στο σπίτι. Πρέπει να προσπαθήσετε να μιλήσετε μαζί του ήρεμα και να μάθετε ποιος είναι ο λόγος που το κρατάει έξω τόσο αργά. Πρέπει να θέσετε τους κατάλληλους κανόνες και αν εξακολουθούν να σας αγνοούν, είναι καιρός να καθορίσετε τις συνέπειες!
Μία και μόνη είναι η καλύτερη λύση για αυτά τα προβλήματα, η άνευ όρων αγάπη και φροντίδα σας προς το παιδί. Να είστε ο καλύτερος φίλος τους και να τους καθοδηγείτε χωρίς να είστε απαιτητικοί. Η προσπάθεια να τους ελέγξετε σκληρά ή να επιβάλλετε πράγματα μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και χειρότερες καταστάσεις και για εσάς και για τα παιδιά σας.
Πηγή:mothersblog.gr