Ανάμεσα στα πολλά πράγματα που επηρεάζουν τη δομή και την εμφάνιση του δέρματός σας, όπως η διατροφή, το περιβάλλον, τα καλλυντικά και άλλα, υπάρχουν και οι συνήθειες ύπνου σας. Πόσο καλά και για πόσο καιρό κοιμάστε, καθώς και πόσο κουρασμένοι είστε, συνθέτουν όλους εκείνους τους παράγοντες που θα επηρεάσουν το δέρμα σας. Δείτε, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία του δέρματός μέσω του ύπνου.
Γνωρίζατε, λοιπόν, ότι ο ύπνος και η νύχτα ενισχύουν τη ροή του αίματός σας; Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή του δέρματος που μπορεί να απορροφήσει οποιαδήποτε προϊόντα περιποίησης είναι μεγαλύτερη. Με άλλα λόγια, η νύχτα είναι η στιγμή που το δέρμα σας απορροφά τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και την υγρασία από τα καλλυντικά, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους.
Εκτός από αυτό, ο ύπνος βελτιώνει την απελευθέρωση της μελατονίνης του οργανισμού, μιας αντιγηραντικής ορμόνης. Αυτή με την σειρά της όταν απελευθερωθεί ενισχύει το έργο των αντιοξειδωτικών ενζύμων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες (χημικές ενώσεις που παράγονται στο σώμα, μετά την έκθεση του οργανισμού σε συγκεκριμένες εξωτερικές συνθήκες ή παθολογικές καταστάσεις).
Ενώ ο καλός ύπνος, λοιπόν, μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις. Όχι μόνο μπορείτε να καταλήξετε με σακούλες ή μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να αποδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αφήνοντας το δέρμα απροστάτευτο από δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα.
Επίσης, αν ξυπνήσετε μετά από έναν κακό ύπνο η παραγωγή και η απελευθέρωση της κορτιζόλης εντείνονται. Αυτό ονομάζεται «ορμόνη του στρες» για προφανείς λόγους και έχει αρκετές επιπτώσεις στο δέρμα. Πρώτον, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα ανοσοκύτταρα στην επιδερμίδα, την προστασία του δέρματος από ρύπους, λοιμώξεις και υπεριώδες φως. Δεύτερον, η κορτιζόλη εμποδίζει την παραγωγή κολλαγόνου, μια πρωτεΐνη που τονώνει και συσφίγγει το δέρμα.
Τέλος, το πόσο καλά κοιμάστε θα επηρεάσει και τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας. Ο κακός ή ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει άγχος και να προκαλέσει παραγωγή νευροπεπτιδίων που επηρεάζει το δέρμα σας, τις περισσότερες φορές οδηγώντας σε ακμή.
Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε αρκετά τη νύχτα, μπορείτε να δοκιμάσετε άλλες δραστηριότητες χαλάρωσης για να έχετε παρόμοια αποτελέσματα. Ο διαλογισμός και άλλες καταπραϋντικές συνήθειες μπορούν επίσης να βελτιώσουν το δέρμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δοκιμάστε αυτές τις απλές τροποποιήσεις στη ρουτίνα του ύπνου σας και απολαύστε τα οφέλη που θα έχει στο δέρμα σας!
Πηγή:Newsbeast.gr