Η ψυχολόγος κυρία Μαρίνα Μόσχα εξηγεί πώς μπορούμε να ενημερώνουμε τα παιδιά μας, ώστε να είναι σε ετοιμότητα να αποφύγουν πιθανές καταστάσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.
Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα «πάγωσε» μπροστά στην αποκάλυψη της δράσης των δύο «δασκάλων» παιδεραστών, ηλικίας 44 και 51 ετών.
Η ψυχολόγος κυρία Μαρίνα Μόσχα εξηγεί πώς μπορούμε να ενημερώνουμε τα παιδιά μας, ώστε να είναι σε ετοιμότητα να αποφύγουν πιθανές καταστάσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.
Σίγουρα η παιδική σεξουαλική παρενόχληση είναι κάτι που όχι μόνο ηχεί στα αυτιά μας άσχημα, αλλά αφήνει και σημάδια άσχημα. Τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν πως μπορούν να προφυλαχτούν από τέτοιου είδους καταστάσεις. Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσα από την ενημέρωση και τη γνώση σε θέματα γύρω από την σεξουαλικότητά τους και της ενίσχυσης της αυτοπροστασίας τους.
Γενικότερα υποστηρίζουμε ότι στα σεξουαλικά ζητήματα καλό είναι το παιδί να μιλάει με τον ομόφυλο γονιό, που σημαίνει ότι το κορίτσι μιλάει με την μητέρα και το αγόρι με τον πατέρα, επειδή καθώς ανήκουν και οι δύο στο ίδιο φύλο μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα η ταύτιση και να αισθανθεί το παιδί ότι ο γονιός του ξέρει και το καταλαβαίνει, λύνοντάς του τις πιθανές απορίες του. Ας μην ξεχνάμε ότι ο γονιός είναι ο άμεσα υπεύθυνος για την σεξουαλική αγωγή του παιδιού του και μετά το σχολείο.
Έτσι, λοιπόν, το κορίτσι στην ηλικία των 9 ετών, μπορεί να συζητήσει με την μητέρα του θέματα που σχετίζονται με την ανατομία και την φυσιολογία των γεννητικών οργάνων, τις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο φύλων, τους κανόνες υγιεινής και φροντίδας του σώματός του, καθώς και την σημασία του σεβασμού ως προς το σώμα του και τον εαυτό του. Η μητέρα μπορεί να μιλήσει για τα αγγίγματα που επιτρέπεται να δέχεται και εκείνα που δεν επιτρέπεται, τα πρόσωπα από τα οποία μπορεί να τα δεχθεί και που δεν πρέπει να τα δέχεται, για τα όρια της έκφρασης της σεξουαλικότητάς της αλλά και για την οριοθέτηση των άλλων στην έκφραση της σεξουαλικότητάς τους προς την ίδια. Ακόμη, το να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματα και να μιλάει γι αυτό που σκέφτεται και αισθάνεται, ενισχύει την αυτοπροστασίας.
Επίσης σημαντικό είναι η μητέρα να περνάει στην κόρη το μήνυμα με την συμπεριφορά της ότι είναι διαθέσιμη και ανοιχτή στο διάλογο σε ζητήματα σεξουαλικότητας, ώστε το παιδί να εκφράσει τις απορίες του, τα συναισθήματα του και τις ανησυχίες όταν αυτά εμφανιστούν. Οι απαντήσεις χρειάζεται να είναι άμεσες, ξεκάθαρες και ειλικρινείς, χρησιμοποιώντας τις λέξεις που η επίσημη ιατρική έχει ορίσει (π.χ. πέος), προσαρμοσμένες στην ηλικία του παιδιού και να προσφέρονται όταν εκείνο της ζητήσει.
Αντίστοιχα, για το γιο σας ο πατέρας είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο να συζητήσει μαζί του για θέματα σεξουαλικότητας, όπως είναι οι αλλαγές που γίνονται στο σώμα του και στην συναισθηματική του κατάσταση, ο αυνανισμός, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και οι μέθοδοι προφύλαξης καθώς και η έναρξη της σεξουαλικής του ζωής.
Όλα αυτά βοηθούν στο να μην βιώνεται η σεξουαλικότητα με συναισθήματα ντροπής και ενοχής, τα παιδιά και οι έφηβοι να αισθάνονται άνετα να απευθυνθούν στους γονείς τους για οτιδήποτε αισθάνονται ή τους απασχολεί και να σέβονται και να προστατεύουν το σώμα τους και τον εαυτό τους.
Πηγή:ygeiamou.gr