• Latest
Παρασκευή Βρυζίδου

Π. Βρυζίδου: Ομιλία για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής,

19 Μαΐου 2020
ΓΑΜΟΣ, ΝΥΦΗ

Γαμπρός το έσκασε από τη γαμήλια δεξίωση – Εγκατέλειψε τη νύφη για την ξαδέλφη της λίγα λεπτά μετά την τελετή

1 Ιουνίου 2025
ασθενοφορο

50χρονος με τζιπ μπέρδεψε το γκάζι με το φρένο και καρφώθηκε σε φούρνο σκοτώνοντας βρετανίδα τουρίστρια

1 Ιουνίου 2025
Κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης για αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης

Κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης για αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης

31 Μαΐου 2025
Νίκος Παπαθανάσης

Νέο και σημαντικό πρόγραμμα ενίσχυσης 1000 πολύ μικρών επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Οικονομίας Ν. Παπαθανάσης – Με 70% επιδότηση – Πότε θα ξεκινήσει – Βίντεο

31 Μαΐου 2025
Σε Αιανή και Λευκοπηγή οι συνοδοί των αντιπροσώπων τψν Επιμελητηρίων

Σε Αιανή και Λευκοπηγή οι συνοδοί των αντιπροσώπων τψν Επιμελητηρίων

31 Μαΐου 2025
Αγροβόιο: Οι νέες τεχνολογίες με τη χρήση Drone παρουσιάστηκαν με επιτυχία. Βίντεο και φωτογραφίες

Αγροβόιο: Οι νέες τεχνολογίες με τη χρήση Drone παρουσιάστηκαν με επιτυχία. Βίντεο και φωτογραφίες

31 Μαΐου 2025
Με βραβεύσεις έκλεισε η πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος το βράδυ της Παρασκευής 30 Μαΐου στα Πετρανά Κοζάνης

Με βραβεύσεις έκλεισε η πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος το βράδυ της Παρασκευής 30 Μαΐου στα Πετρανά Κοζάνης

31 Μαΐου 2025
Κοζάνη – Γενική Συνέλευση Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος – Πρόγραμμα Συνοδών Παρασκευή 30 Μαΐου

Κοζάνη – Γενική Συνέλευση Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος – Πρόγραμμα Συνοδών Παρασκευή 30 Μαΐου

31 Μαΐου 2025
Καστοριά: Έψαχνε παράνομα για λίρες και αρχαία

Καστοριά: Έψαχνε παράνομα για λίρες και αρχαία

31 Μαΐου 2025
Ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Γιάννη Μητλιάγκα στην Γενική Συνέλευση της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ): Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει από τα Επιμελητήριά της»

Ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Γιάννη Μητλιάγκα στην Γενική Συνέλευση της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ): Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει από τα Επιμελητήριά της»

31 Μαΐου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Βοΐου

31 Μαΐου 2025
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Κέντρο Υγείας Σιάτιστας: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Ιούνιο 2025

31 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Βρυζίδου: Ομιλία για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής,

sierafm by sierafm
19 Μαΐου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Παρασκευή Βρυζίδου
7
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Η Βουλή των Ελλήνων με απόφασή της, 26 χρόνια πριν, με το Ν. 2193/1994 αναγνωρίζει ομόφωνα την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

19 Μαΐου ημέρα μνήμης και τιμής στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Πόντου, που χάθηκαν 101 χρόνια πριν, αλλά και δήλωση της αμείωτης και σταθερής προσπάθειας μας για την αναγνώριση της θυσίας τους.

Οι Πόντιοι των ακτών του Εύξεινου Πόντου, επί χιλιάδες χρόνια υπήρξαν το απόμακρο ανατολικό άκρο του Ελληνικού κόσμου.

Επιβίωσαν για αιώνες υπό ξένη κυριαρχία, διατήρησαν όμως αναλλοίωτο τον πολιτισμό τους, την πίστη τους στην Ορθοδοξία, τη γλώσσα τους, που ήταν συνέχεια της Αρχαίας Ελληνικής, και κυριάρχησαν στην απεραντοσύνη της γης, με τον δυναμισμό, την αισιοδοξία και δημιουργικότητά τους.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός μεγαλούργησε σε οικονομικό, πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο, τα εκπαιδευτήρια του Πόντου, με πρώτο το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, υπήρξαν φωτεινά κέντρα παιδείας στην ευρύτερη περιοχή και μαζί με τη διατήρηση και διάδοση του λαμπρού Ελληνικού Πολιτισμού, κατάφεραν να ακτινοβολήσουν πολύ πέραν των δικών τους ορίων.

Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, όπως αποκαλυπτικά ανέφερε ο καθοδηγητής των Τούρκων, Γερμανός συνταγματάρχης Σάντερς, αλλάζει το σκεπτικό των Τούρκων: «Η Τουρκία δεν έχει ουδεμία ασφάλεια, ούτε δύναται να οργανωθεί ελευθέρως στο μέλλον, λόγω της παρουσίας των Ελλήνων, γι΄ αυτό πρέπει να διωχθούν και να εξοντωθούν. Για να μη προκληθεί αντίδραση στον πολιτισμένο κόσμο, προτείνω ως τελική λύση το λευκό θάνατο, τις ατελείωτες οδοιπορίες. Σας διαβεβαιώνω ότι το κρύο, οι παγωνιές, οι βροχές, η ζέστη, οι κακουχίες, η ασιτία και οι αρρώστιες θα φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις σφαγές που λογαριάζετε να κάνετε εσείς».

Έτσι ξεκίνησε η συστηματική Τουρκική εκδίωξη του Ποντιακού Ελληνισμού και των λοιπών Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την ιστορική πατρίδα τους.

 

Έτσι συντελέστηκε το μαζικό έγκλημα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι μνήμες δεν ξεθωριάζουν, οι Έλληνες του Πόντου, που εγκαταστάθηκαν στη νέα τους πατρίδα, που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, δεν ξέχασαν ποτέ τη γη τους, την ιστορική τους κοιτίδα, τον Πόντο και την Τραπεζούντα, τα Παρχάρια στα οροπέδια, την Παναγία Σουμελά, τα Μοναστήρια του Βαζελώνα και του Περιστερεώτα,  αλλά κυρίως δεν ξέχασαν τον ξεριζωμό των προγόνων τους, τα βασανιστήρια, τις κακουχίες που έζησαν και που είχαν σαν κατάληξη τον αναγκαστικό τους εκπατρισμό και την εξόντωση 353.000 αθώων ψυχών.

Όλοι εμείς οι απόγονοι τους, δεν έχουμε σταματήσει να θρηνούμε τους νεκρούς μας. Έτσι μεγαλώσαμε στις οικογένειές μας και έτσι μεγαλώνουμε και τα παιδιά μας και αγωνιζόμαστε να κερδίσουμε την επίσημη παγκόσμια αναγνώριση για τη γενοκτονία του λαού μας.

Όταν τα φρικιαστικά γεγονότα αποκαλύπτονται

  • δεν μπορείς πλέον να λησμονείς,
  • δεν μπορεί να μη ζητάς την ιστορική δικαίωση των θυμάτων,
  • δεν μπορεί να μην αποζητάς τη συγνώμη των υπευθύνων.

Το έγκλημα της γενοκτονίας δεν αφορά μόνο τα θύματα και τους απογόνους τους, αλλά είναι έγκλημα κατά της ίδιας της ανθρωπότητας, που οφείλει να το καταδικάσει, για να το προλάβει και να το αποτρέψει στο μέλλον.

Η ατιμωρησία των δραστών και η ανοχή των Μεγάλων Δυνάμεων προς την Τουρκία, αφήνει περιθώρια για νέες προκλήσεις, παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, συνέχιση της επιθετικής και επεκτατικής στρατηγικής της εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας.

Όσο νοιώθει ανενόχλητη, τόσο ανοίγει ο δρόμος για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της.

Ακόμη φοβάται ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, θα εγείρει αιτήματα για αποζημιώσεις των κλεμμένων περιουσιών των διωχθέντων.

Την ίδια περίοδο και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και της Θράκης υπέστησαν τα ίδια δεινά.                     Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ομόφωνα, με το Ν.2645/1998, αναγνώρισε τη 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και παραμένει η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης.

Η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών, αποφάσισε ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, έχει συντελεσθεί.

Στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Πανποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 2019, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι:               «η Γενοκτονία στον Πόντο και στη Μικρά Ασία δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την Ελληνική Βουλή. Έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών. Ο κύκλος αυτός όμως οφείλει να διευρυνθεί και γι΄ αυτό τον συγκεκριμένο στόχο η Κυβέρνηση κινείται μεθοδικά».

Κυρίες και Κύριοι,

Με εθνική στρατηγική και κυρίως ενωμένη την κοινωνία, τους θεσμούς, τα κόμματα και με αξιοποίηση του απίστευτου δυναμικού του Οικουμενικού Ελληνισμού, καθώς και την συνεργασία με τους συμμάχους που διακατέχονται με φιλελληνικό πνεύμα και επιθυμούν το δίκαιο, οφείλουμε να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες προώθησης αυτού του Εθνικού καθήκοντος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη Ευρωβουλή, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.   

Σκοπός μας η Διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η επίτευξη ενός κύκλου αναγνωρίσεων από ξένα κοινοβούλια, ώστε η Τουρκία να αναγκαστεί να αναγνωρίσει την ιστορική πραγματικότητα και κυρίως να σταματήσει τις προκλήσεις και την επεκτατική πολιτική της, γιατί το Διεθνές δίκαιο δεν θα την ανέχεται και δεν θα την καλύπτει.

Αυτή η εξέλιξη θα επιβεβαιώσει τους αγώνες μας.

 Θα προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα διασφαλίσει την αποφυγή γενοκτονιών στο μέλλον.

Θα προστατέψει τη χώρα μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Θα δικαιώσει τις ψυχές των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου.

Σας ευχαριστώ.

Tags: Παρασκευή Βρυζίδου
Previous Post

Τρίτη, 19 Μαΐου 2020: 2.541 δείγματα -Τα θετικά παραμένουν 153

Next Post

Κέρκυρα: Νεκρή σε θάλαμο του νοσοκομείου 29χρονη που συνόδευε το ανήλικο παιδί της

Next Post
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Κέρκυρα: Νεκρή σε θάλαμο του νοσοκομείου 29χρονη που συνόδευε το ανήλικο παιδί της

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Γαμπρός το έσκασε από τη γαμήλια δεξίωση – Εγκατέλειψε τη νύφη για την ξαδέλφη της λίγα λεπτά μετά την τελετή
  • 50χρονος με τζιπ μπέρδεψε το γκάζι με το φρένο και καρφώθηκε σε φούρνο σκοτώνοντας βρετανίδα τουρίστρια
  • Κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης για αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης
  • Νέο και σημαντικό πρόγραμμα ενίσχυσης 1000 πολύ μικρών επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Οικονομίας Ν. Παπαθανάσης – Με 70% επιδότηση – Πότε θα ξεκινήσει – Βίντεο
  • Σε Αιανή και Λευκοπηγή οι συνοδοί των αντιπροσώπων τψν Επιμελητηρίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  2. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  3. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  4. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
  5. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr