Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τον ν.4648/2019 ρυθμίστηκε η διαδικασία συμμετοχής στις Βουλευτικές εκλογές, στις Ευρωεκλογές ή σε δημοψήφισμα εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της επικράτειας, αλλά κατά την ημέρα της εκλογής βρίσκονται στο εξωτερικό.
Απαιτείτο, ωστόσο, με το νόμο αυτό μια σειρά προϋποθέσεων και υποχρεώσεων για υποβολή δικαιολογητικών ιδιαίτερα σύνθετων, στερώντας έτσι στο μεγαλύτερο μέρος των εκλογέων τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους αυτό.
Κύριοι συνάδελφοι,
όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, κατανοώντας την ανάγκη ενίσχυσης του Ελληνισμού της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα, είχαν σαν σκοπό να δώσουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, οι εκτός συνόρων Έλληνες.
Στο άρθρο 51 του Συντάγματος του 1975 υπήρξε ξεκάθαρη κατευθυντήρια πρόνοια για τη δια νόμου ρύθμιση των ζητημάτων αυτών.
Η σημερινή Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019 έβαλε τις βάσεις διευκόλυνσης του δικαιώματος να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.
Ο ν.4648/2019 ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα, όχι όμως, ο επιθυμητός βέλτιστος στόχος.
Ο απόδημος ελληνισμός εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τις δυσκολίες και δυσλειτουργίες του νόμου. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου κατανόησε την ανάγκη διορθωτικών παρεμβάσεων, όπως αυτό δηλώθηκε δημόσια και από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
Η Κυβέρνηση, με γρήγορα αντανακλαστικά, έφερε προς ψήφιση εκείνες τις διατάξεις, που αίρουν τους περιορισμούς και οδηγούν στο στόχο που ελπίζουν και προσδοκούν οι Έλληνες της Διασποράς. Η Νέα Δημοκρατία, σταθερή στις αρχικές της θέσεις, από τις οποίες υποχώρησε το 2019, στην ανάγκη διασφάλισης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, βάσει του Συντάγματος, επανέρχεται, στοχεύοντας πλέον στο ιστορικά σωστό και αναγκαίο.
Και είναι ιστορικά σωστό, γιατί οι Έλληνες της Διασποράς δεν έπαψαν ποτέ να ενδιαφέρονται για την πατρίδα, να τη νοσταλγούν και να την επισκέπτονται.
Κανείς δεν πρέπει να εμποδίζει αυτόν τον δεσμό και να διαχωρίζει τους Έλληνες, περιορίζοντας τα δικαιώματά τους.
Αν υποχρεώνουμε κάποιον να ταξιδέψει από την Αμερική ή την Αυστραλία για να έρθει να ψηφίσει στην Ελλάδα, είναι σαν να του στερούμε το δικαίωμα της ψήφου, γιατί αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, λόγω χρόνου, απόστασης, υποχρεώσεων και οικονομικής δυνατότητας.
Αλλά εξίσου δυσλειτουργικές είναι και οι τόσες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, που οδηγούν κάποιες φορές σε αποκλεισμούς και σε άδικους διαχωρισμούς.
Έτσι προτείνεται η κατάργηση των παραγράφων 2, 6, 7 και 10 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 και η παράγραφος 5 του άρθρου 4 του ίδιου νόμου.
Είναι αναγκαίο, γιατί σήμερα, στην Επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ανεξαρτησία και την Επανάσταση για την Ελευθερία του Γένους, πρέπει να αποδείξουμε πως κατανοούμε ότι το Έθνος, πρέπει να αθροίζει δυνάμεις σε όλα τα μέρη της γης, απέναντι στις ισχυρές προκλήσεις στο εξωτερικό και να συνθέτει παραμέτρους, που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάταξη, μετά τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, αλλά και το βαρύ πλήγμα της πανδημίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με δεδομένο ότι η ισχύς του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παρ. 4 του άρθρ. 51 του Συντάγματος, ήτοι της ψήφισης του παρόντος νόμου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών,
Σας καλώ να διασφαλίσουμε την ιστορική ένωση των Ελλήνων που κατοικούν σε όλες τις χώρες της γης, γιατί ο νόμος αυτός θα δώσει μια δυναμική και μια άλλη προοπτική για την Ελλάδα μας και για τους απανταχού Έλληνες, που αποτελούν τη φωνή μας ανά τον κόσμο, τους υπερασπιστές της αλήθειας μας και των δικαιωμάτων της χώρας μας.
Τη φωνή της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας,
τη γέφυρα για την ανάπτυξη, αλλά και
την επιστροφή πολλών συμπατριωτών μας,
οι οποίοι με την ψήφο τους θα συμμετέχουν και θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση των συνθηκών ζωής και ευκαιριών της πατρίδας τους.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.