• Latest
Κουκουλόπουλος

Π. Κουκουλόπουλος: «Αναξιοποίητα και έρμαια καταπατητών, τα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας»

1 Φεβρουαρίου 2024
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

22 Οκτωβρίου 2025
«Το κρασί των λέξεων»: Μια εκδήλωση στο πλαίσιο του Συμποσίου Λογοτεχνίας που ένωσε τη λογοτεχνία και τη μουσική με την τοπική παραγωγή 

«Το κρασί των λέξεων»: Μια εκδήλωση στο πλαίσιο του Συμποσίου Λογοτεχνίας που ένωσε τη λογοτεχνία και τη μουσική με την τοπική παραγωγή 

22 Οκτωβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύσκεψη για την οικιακή θέρμανση του Δρεπάνου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύσκεψη για την οικιακή θέρμανση του Δρεπάνου

22 Οκτωβρίου 2025
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Τετάρτη 22/10, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ. Λευκόβρυσης,  για την αποκατάσταση διαρροής.

22 Οκτωβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης με υπολογιστή και παράνομης πρόσβασης σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα σε περιοχή της Καστοριάς

22 Οκτωβρίου 2025
Οργανισμος Ηνωμένων Εθνών

Πρόγραμμα εορτασμού ημέρας των Ηνωμένων Εθνών

22 Οκτωβρίου 2025
Επιμελητήριο Κοζάνης

Πρόσκληση για συμμετοχή σε όλα τα E-shop της Περιφερειακής Eνότητας Κοζάνης για Δωρεάν Διαφήμιση με Google Ads και Meta Αds

22 Οκτωβρίου 2025
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πού πήγαν τα 22,6 εκατ. ευρώ – Σχεδόν 1 εκατομμύριο σε 72χρονο από την Κοζάνη, 620.000 ευρώ σε 69χρονο από τα Τρίκαλα

Δεκάδες συλλήψεις για παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλη την Ελλάδα – Μεγάλη επιχείρηση του ελληνικού FBI

22 Οκτωβρίου 2025
Ροζ Πορεία Ελπίδας στην Κοζάνη την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου

Ροζ Πορεία Ελπίδας στην Κοζάνη την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου

22 Οκτωβρίου 2025
ενοικιαζεται σπιτι φοιτητες

«Kοτέτσι» με ενοίκιο…1650 ευρώ: Η αγγελία που έγινε viral

22 Οκτωβρίου 2025
ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Τι αλλάζει στα διπλώματα οδήγησης – Οι νέοι κανονισμοί και η άδεια από τα 17

22 Οκτωβρίου 2025
σχολειο

Αλλαγές στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Λύκειο – Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τους μαθητές

22 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος: «Αναξιοποίητα και έρμαια καταπατητών, τα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας»

sierafm by sierafm
1 Φεβρουαρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Κουκουλόπουλος
0
SHARES
37
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Την ελλιπή αξιοποίηση των βοσκοτόπων της περιφέρειάς μας, αλλά και το θολό τοπίο που επικρατεί με την πληρωμή καταπατητών δημόσιων βοσκοτόπων εις βάρος των κτηνοτρόφων της Δυτικής Μακεδονίας,  φέρνει στο προσκήνιο ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε.) αξιώνει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ελ. Αυγενάκη, απαντήσεις και όλους τους πίνακες με τα ακριβή στοιχεία για τα βοσκοτόπια, τις σχετικές αιτήσεις και τις δεσμεύσεις πληρωμών, αναλυτικά για τους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ και Α.Κ.Ε.

Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί μια περιφέρεια όπου, εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής της Ν.Δ. για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, τα προβλήματα ανάπτυξης και απασχόλησης έχουν οξυνθεί σημαντικά. Ένας από τους τομείς παραγωγής που μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη, είναι ο πρωτογενής τομέας, καθώς το φυσικό περιβάλλον και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων μπορούν να δώσουν διέξοδο σε τμήμα του πληθυσμού της υπαίθρου, πρωτίστως στους νέους που επιθυμούν να παραμείνουν στους ακριτικούς νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, ένας από τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα που μπορούν να αναπτυχθούν, είναι η κτηνοτροφία και ιδιαίτερα  η εκτατική κτηνοτροφία που έχει ως βάση τους πλούσιους και ποιοτικούς βοσκότοπους της Φλώρινας, της Καστοριάς, των Γρεβενών και της Κοζάνης.

Με βάση τα στοιχεία της Νέας ΚΑΠ, στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει περίσσια βοσκοτόπων, που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κατανομής τους στους σημερινούς κτηνοτρόφους και σε νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Η διαδικασία, όμως, εμποδίζεται αφενός μεν γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, αφετέρου διότι αρκετοί βοσκότοποι της περιοχής έχουν παράτυπα καταπατηθεί και δηλωθεί από δήθεν κτηνοτρόφους και μάλιστα χωρίς ζώα.

Αυτή η κατάσταση ανακόπτει την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη Δυτική Μακεδονία, επιφέροντας αδικαιολόγητη γραμμική μείωση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων, μέσω της στρεβλής και αντιπαραγωγικής κατανομής εθνικού αποθέματος. Συνεπεία της εν λόγω κακής διαχείρισης,  η μείωση της βασικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων ξεπερνά το μέσο όρο της χώρας και διαμορφώνεται στο 27-30% μεταξύ 2022 και 2023. Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, μόνο στη Φλώρινα οι εκτάσεις βοσκοτόπων που διάφοροι επιτήδειοι έχουν σφετεριστεί παράνομα, ανέρχονται σε 65.000 στρέμματα. Ανάλογα υψηλά νούμερα υπάρχουν και στην Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά.

Από το 2022 και μετά λόγω εμπλοκής διαφόρων αρχών εκτός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν  δεσμευθεί τέτοιες περιπτώσεις από τις πληρωμές, ενώ το 2023 δεν καταβλήθηκαν ενισχύσεις σε κατόχους βοσκοτόπων χωρίς ζώα.

Από επανειλημμένες δηλώσεις σας το τελευταίο διάστημα προκύπτει ότι έχετε προσδιορίσει τον αριθμό αυτών των δεσμεύσεων σε 16.000. Από την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 24.12.2023, όμως, αυτός ο αριθμός προσδιορίζεται  επ’ ακριβώς για την  κατηγορία «Δεσμεύσεις από Άμεσες Ενισχύσεις» σε 2.875 και το ποσό των ενισχύσεων που έχει δεσμευθεί ανέρχεται σε 8,8 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η μεγάλη διαφορά, λοιπόν, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα ορισμένων πληρωμών και την ενδεχόμενη δικαίωση παράτυπων καταπατητών εις βάρος των υπολοίπων παραγωγών και των κτηνοτρόφων της Δυτικής Μακεδονίας.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποια είναι η κατανομή των 16.000 δεσμευμένων αιτούντων, με τον αριθμό δεσμεύσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα και το αντίστοιχο ύψος της ενίσχυσης; Να κατατεθεί ο πίνακας.
  • Σε πόσους αιτούντες με βοσκότοπους χωρίς ζώα δεν καταβλήθηκε ενίσχυση; Ποιος ο αριθμός αιτούντων ανά Περιφερειακή Ενότητα και ποιο το αντίστοιχο ποσό πληρωμής που δεν καταβλήθηκε λόγω της απαίτησης του ΣΣΚΑΠ; Να κατατεθεί ο πίνακας.
  • Πόσοι αιτούντες δηλώνουν βοσκοτόπια στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας χωρίς να έχουν εντός αυτής έδρα της εκμετάλλευσης; Ποια είναι τα αριθμητικά δεδομένα για αυτούς και για τις αντίστοιχες εκτάσεις που δηλώνουν, ανά Περιφερειακή Ενότητα της Δυτικής Μακεδονίας; Να κατατεθεί ο πίνακας.
  • Από τους 875 που είναι δεσμευμένοι, πόσοι έχουν δηλώσει εκτάσεις βοσκοτόπων στη Δυτική Μακεδονία, ενώ η έδρα τους βρίσκεται αλλού, και ποιες είναι οι αντίστοιχες εκτάσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα; Να κατατεθεί ο πίνακας.
  • Ποιες είναι οι συνολικές εκτάσεις βοσκοτόπων στη Δυτική Μακεδονία ανά Περιφερειακή Ενότητα και πόσες από αυτές αξιοποιούνται από τους κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας; Να κατατεθεί ο πίνακας.
  • Πότε θα ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης των βοσκοτόπων της Δυτικής Μακεδονίας για να αξιοποιηθούν από τους κτηνοτρόφους της περιοχής;
  • Ποια είναι τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης για την αξιοποίηση των βοσκοτόπων της Δυτικής Μακεδονίας;
Tags: ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Δευτέρα 5-2-2024

Next Post

Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την Αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας

Next Post
Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την Αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας

Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την Αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940
  • «Το κρασί των λέξεων»: Μια εκδήλωση στο πλαίσιο του Συμποσίου Λογοτεχνίας που ένωσε τη λογοτεχνία και τη μουσική με την τοπική παραγωγή 
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύσκεψη για την οικιακή θέρμανση του Δρεπάνου
  • ΔΕΥΑΚ: Τετάρτη 22/10, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ. Λευκόβρυσης,  για την αποκατάσταση διαρροής.
  • Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης με υπολογιστή και παράνομης πρόσβασης σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα σε περιοχή της Καστοριάς

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr