• Latest
Κουκουλόπουλος

Π. Κουκουλόπουλος: «Αναξιοποίητα και έρμαια καταπατητών, τα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας»

1 Φεβρουαρίου 2024
Ποιος δήμος της Π.Ε. Κοζάνης πήρε την υψηλότερη βαθμολογία και ποιος την χαμηλότερη στο δείκτη αποτελεσματικότητας;

Νέος αναπτυξιακός νόμος: Ακόμη 150 εκατομμύρια σε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές- Στόχος να «ζωντανέψει» η Δυτική Μακεδονία και παραμεθόριες περιοχές

1 Ιουλίου 2025
Το Γεφύρι στην Κιβωτό Γρεβενών που θάφτηκε και μπορείς να το δεις πλέον σε ένα υπόγειο!!

Το Γεφύρι στην Κιβωτό Γρεβενών που θάφτηκε και μπορείς να το δεις πλέον σε ένα υπόγειο!!

1 Ιουλίου 2025
εξετασεις, αιμοδοσια

Καρκίνος: Η ομάδα αίματός σας μπορεί να αποκαλύψει εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη

1 Ιουλίου 2025
βαπτιση

Χαμός σε βάπτιση: Πιάστηκαν στα χέρια η μητέρα και η νονά – Τις χώρισε ο ιερέας

1 Ιουλίου 2025
Τα SOS για μετεγγραφές φοιτητών – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Πού γίνεται η αίτηση – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

1 Ιουλίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ

Τάιζε τα παιδιά της με ζελεδάκια κάνναβης

1 Ιουλίου 2025
Δρομολόγιο τρόμου για οδηγό λεωφορείου – Του πέταξαν τσιμεντόλιθο στο κεφάλι: «Έχω μια μικρή ρωγμή στο κρανίο»

«Θρίλερ» σε λεωφορείο – Επιβάτης σε κατάσταση αμόκ έβγαλε μαχαίρι

1 Ιουλίου 2025
νοσοκομειο

«Έχει τρύπες σε πνεύμονα, διάφραγμα και του κόπηκαν οι μύες»: Από θαύμα ζει ο 35χρονος που δέχθηκε 18 μαχαιριές σε πανηγύρι

1 Ιουλίου 2025
Στη φυλακή 82χρονος που κρίθηκε ένοχος για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του

Στη φυλακή οδηγός που συνελήφθη να οδηγάει μεθυσμένος

1 Ιουλίου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Η πνευμονορραγία το κοινό εύρημα – «Στερήθηκαν οξυγόνο χωρίς παθολογία»

1 Ιουλίου 2025
Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας Με το Erasmus + στη Ρώμη

Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας Με το Erasmus + στη Ρώμη

30 Ιουνίου 2025
Κινηματογράφος Σινεμά

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Πολίτης Κέιν»

30 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος: «Αναξιοποίητα και έρμαια καταπατητών, τα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας»

sierafm by sierafm
1 Φεβρουαρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Κουκουλόπουλος
0
SHARES
37
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Την ελλιπή αξιοποίηση των βοσκοτόπων της περιφέρειάς μας, αλλά και το θολό τοπίο που επικρατεί με την πληρωμή καταπατητών δημόσιων βοσκοτόπων εις βάρος των κτηνοτρόφων της Δυτικής Μακεδονίας,  φέρνει στο προσκήνιο ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε.) αξιώνει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ελ. Αυγενάκη, απαντήσεις και όλους τους πίνακες με τα ακριβή στοιχεία για τα βοσκοτόπια, τις σχετικές αιτήσεις και τις δεσμεύσεις πληρωμών, αναλυτικά για τους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ και Α.Κ.Ε.

Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί μια περιφέρεια όπου, εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής της Ν.Δ. για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, τα προβλήματα ανάπτυξης και απασχόλησης έχουν οξυνθεί σημαντικά. Ένας από τους τομείς παραγωγής που μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη, είναι ο πρωτογενής τομέας, καθώς το φυσικό περιβάλλον και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων μπορούν να δώσουν διέξοδο σε τμήμα του πληθυσμού της υπαίθρου, πρωτίστως στους νέους που επιθυμούν να παραμείνουν στους ακριτικούς νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, ένας από τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα που μπορούν να αναπτυχθούν, είναι η κτηνοτροφία και ιδιαίτερα  η εκτατική κτηνοτροφία που έχει ως βάση τους πλούσιους και ποιοτικούς βοσκότοπους της Φλώρινας, της Καστοριάς, των Γρεβενών και της Κοζάνης.

Με βάση τα στοιχεία της Νέας ΚΑΠ, στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει περίσσια βοσκοτόπων, που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κατανομής τους στους σημερινούς κτηνοτρόφους και σε νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Η διαδικασία, όμως, εμποδίζεται αφενός μεν γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, αφετέρου διότι αρκετοί βοσκότοποι της περιοχής έχουν παράτυπα καταπατηθεί και δηλωθεί από δήθεν κτηνοτρόφους και μάλιστα χωρίς ζώα.

Αυτή η κατάσταση ανακόπτει την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη Δυτική Μακεδονία, επιφέροντας αδικαιολόγητη γραμμική μείωση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων, μέσω της στρεβλής και αντιπαραγωγικής κατανομής εθνικού αποθέματος. Συνεπεία της εν λόγω κακής διαχείρισης,  η μείωση της βασικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων ξεπερνά το μέσο όρο της χώρας και διαμορφώνεται στο 27-30% μεταξύ 2022 και 2023. Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, μόνο στη Φλώρινα οι εκτάσεις βοσκοτόπων που διάφοροι επιτήδειοι έχουν σφετεριστεί παράνομα, ανέρχονται σε 65.000 στρέμματα. Ανάλογα υψηλά νούμερα υπάρχουν και στην Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά.

Από το 2022 και μετά λόγω εμπλοκής διαφόρων αρχών εκτός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν  δεσμευθεί τέτοιες περιπτώσεις από τις πληρωμές, ενώ το 2023 δεν καταβλήθηκαν ενισχύσεις σε κατόχους βοσκοτόπων χωρίς ζώα.

Από επανειλημμένες δηλώσεις σας το τελευταίο διάστημα προκύπτει ότι έχετε προσδιορίσει τον αριθμό αυτών των δεσμεύσεων σε 16.000. Από την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 24.12.2023, όμως, αυτός ο αριθμός προσδιορίζεται  επ’ ακριβώς για την  κατηγορία «Δεσμεύσεις από Άμεσες Ενισχύσεις» σε 2.875 και το ποσό των ενισχύσεων που έχει δεσμευθεί ανέρχεται σε 8,8 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η μεγάλη διαφορά, λοιπόν, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα ορισμένων πληρωμών και την ενδεχόμενη δικαίωση παράτυπων καταπατητών εις βάρος των υπολοίπων παραγωγών και των κτηνοτρόφων της Δυτικής Μακεδονίας.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποια είναι η κατανομή των 16.000 δεσμευμένων αιτούντων, με τον αριθμό δεσμεύσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα και το αντίστοιχο ύψος της ενίσχυσης; Να κατατεθεί ο πίνακας.
  • Σε πόσους αιτούντες με βοσκότοπους χωρίς ζώα δεν καταβλήθηκε ενίσχυση; Ποιος ο αριθμός αιτούντων ανά Περιφερειακή Ενότητα και ποιο το αντίστοιχο ποσό πληρωμής που δεν καταβλήθηκε λόγω της απαίτησης του ΣΣΚΑΠ; Να κατατεθεί ο πίνακας.
  • Πόσοι αιτούντες δηλώνουν βοσκοτόπια στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας χωρίς να έχουν εντός αυτής έδρα της εκμετάλλευσης; Ποια είναι τα αριθμητικά δεδομένα για αυτούς και για τις αντίστοιχες εκτάσεις που δηλώνουν, ανά Περιφερειακή Ενότητα της Δυτικής Μακεδονίας; Να κατατεθεί ο πίνακας.
  • Από τους 875 που είναι δεσμευμένοι, πόσοι έχουν δηλώσει εκτάσεις βοσκοτόπων στη Δυτική Μακεδονία, ενώ η έδρα τους βρίσκεται αλλού, και ποιες είναι οι αντίστοιχες εκτάσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα; Να κατατεθεί ο πίνακας.
  • Ποιες είναι οι συνολικές εκτάσεις βοσκοτόπων στη Δυτική Μακεδονία ανά Περιφερειακή Ενότητα και πόσες από αυτές αξιοποιούνται από τους κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας; Να κατατεθεί ο πίνακας.
  • Πότε θα ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης των βοσκοτόπων της Δυτικής Μακεδονίας για να αξιοποιηθούν από τους κτηνοτρόφους της περιοχής;
  • Ποια είναι τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης για την αξιοποίηση των βοσκοτόπων της Δυτικής Μακεδονίας;
Tags: ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Δευτέρα 5-2-2024

Next Post

Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την Αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας

Next Post
Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την Αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας

Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την Αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Νέος αναπτυξιακός νόμος: Ακόμη 150 εκατομμύρια σε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές- Στόχος να «ζωντανέψει» η Δυτική Μακεδονία και παραμεθόριες περιοχές
  • Το Γεφύρι στην Κιβωτό Γρεβενών που θάφτηκε και μπορείς να το δεις πλέον σε ένα υπόγειο!!
  • Καρκίνος: Η ομάδα αίματός σας μπορεί να αποκαλύψει εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη
  • Χαμός σε βάπτιση: Πιάστηκαν στα χέρια η μητέρα και η νονά – Τις χώρισε ο ιερέας
  • Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Πού γίνεται η αίτηση – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr