• Latest
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: «”Δύο μέτρα και δύο σταθμά” για τον αποκλεισμό καλλιεργειών από το Μέτρο 23»

30 Ιουνίου 2025
Καστοριά: Ενημερωτική Ημερίδα Εκτροφέων Saga Furs

Καστοριά: Ενημερωτική Ημερίδα Εκτροφέων Saga Furs

13 Νοεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Ο αγροτικός κόσμος πληρώνει το τίμημα της κυβερνητικής ανικανότητας»

13 Νοεμβρίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Πρέσπες: Τρία τα νεαρά θύματα του φοβερού τροχαίου. Κατέληξε και ο 18χρονος Νίκο μετά από 11 μήνες

13 Νοεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: «Το 41%, παρελθόν χωρίς επιστροφή για τη ΝΔ»

13 Νοεμβρίου 2025
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μ.Π.Σ Γαλατινής

Εκλογές Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατινής. Το νέο ΔΣ

13 Νοεμβρίου 2025
Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη με τον Διοικητή της ΕΥΔΑΜ, Πελοπίδα Καλλίρη

Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη με τον Διοικητή της ΕΥΔΑΜ, Πελοπίδα Καλλίρη

13 Νοεμβρίου 2025
Επιμελητήριο Κοζάνης: Με επιτυχία  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου η ημερίδα με θέμα «Υποστήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω Τραπεζικών Υπηρεσιών»

Επιμελητήριο Κοζάνης: Με επιτυχία  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου η ημερίδα με θέμα «Υποστήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω Τραπεζικών Υπηρεσιών»

13 Νοεμβρίου 2025
Εκδηλώσεις με τίτλο «Δρόμοι Ασφαλείς για όλους» από την Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης και το Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης

Εκδηλώσεις με τίτλο «Δρόμοι Ασφαλείς για όλους» από την Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης και το Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης

13 Νοεμβρίου 2025
«Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο»: Ο Δεύτερος Ψηφιακός Οδηγός από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

«Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο»: Ο Δεύτερος Ψηφιακός Οδηγός από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

13 Νοεμβρίου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

13 Νοεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Στο πλαίσιο συνεχιζόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης ναρκωτικών ουσιών στη Δυτική Μακεδονία, συνελήφθησαν συνολικά -3- άτομα, στην πόλη της Πτολεμαΐδας

13 Νοεμβρίου 2025
ΔΕΗ: Αναβάθμιση κατά 17 μονάδες από την S&P Global  σε θέματα εταιρικής βιωσιμότητας

Όμιλος ΔΕΗ: Αναβάθμιση αξιολόγησης από τον MSCI σε βαθμίδα “A” για θέματα ESG 

13 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος: «”Δύο μέτρα και δύο σταθμά” για τον αποκλεισμό καλλιεργειών από το Μέτρο 23»

sierafm by sierafm
30 Ιουνίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης
0
SHARES
23
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ερωτήματα για τη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στον αποκλεισμό καλλιεργειών από τις αποζημιώσεις του Μέτρου 23, θέτει ο Πάρις Κουκουλόπουλος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με Ερώτηση και Α.Κ.Ε. (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων) που κατέθεσε την Κυριακή στη Βουλή.

Όπως καταγγέλλει ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, μετά τον αναιτιολόγητο αποκλεισμό των σιτηρών, του καπνού και των κερασιών της Δυτικής Μακεδονίας, και ενώ η Κυβέρνηση στις 26.5.2025 του απάντησε στην Ολομέλεια της Βουλής πως αυτά δεν χώρεσαν στο Μέτρο 23, τρεις εβδομάδες αργότερα (13.6.2025) βρήκε χώρο και πρόσθεσε καλλιέργειες άλλης περιφέρειας (τα ακτινίδια Πιερίας), τροποποιώντας μάλιστα την Πρόσκληση που εν τω μεταξύ είχε εκδοθεί.

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, λοιπόν, καλεί για μία ακόμη φορά την Κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτέλους τη Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης, για να διασφαλίσει με κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως με ad hoc ΚΟΕ, την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:

Ερωτήματα διαφάνειας και αντικειμενικότητας ως προς τα κριτήρια ένταξης / αποκλεισμού πληγεισών καλλιεργειών στις αποζημιώσεις του Μέτρου 23 εγείρει το γεγονός ότι, ενώ ο άρτι παραιτηθείς Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σταμενίτης στις 26.5.2025 μου απάντησε στην Ολομέλεια της Βουλής πως καλλιέργειες σιτηρών, καπνού και κερασιών της Δυτικής Μακεδονίας -οι οποίες πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις- δεν χώρεσαν στο Μέτρο 23, τρεις εβδομάδες μετά (13.6.2025) βρέθηκε χώρος για καλλιέργειες άλλης περιφέρειας (τα ακτινίδια Πιερίας).

Υπενθυμίζω ότι εγκαίρως με δύο κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου, συγκεκριμένα με την αριθμ. 5304/13.5.2025 Ερώτηση και εν συνεχεία με την αριθμ. 913/18.5.2025 Επίκαιρη Ερώτηση ( https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/12939772.pdf ) είχα αναδείξει πως καλλιέργειες της Δυτικής Μακεδονίας όπως καπνού, σιτηρών και κερασιών εξαιρέθηκαν από το Μέτρο 23 «Έκτακτη Προσωρινή Στήριξη Ρευστότητας στους Γεωργούς, που έχουν πληγεί από Φυσικές Καταστροφές, μετά την 1η Ιανουαρίου 2024», ενώ αποδεδειγμένα είχαν όλες τις προϋποθέσεις να ενταχθούν, ήτοι υπέστησαν καταστροφές μετά την 1η.1.2024 και μάλιστα σε ποσοστό τεκμηριωμένης ζημίας άνω του 30%. Πρόκειται για εκτιμήσεις ζημιών περί τα 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 55% αφορά τους παραγωγούς του νομού Κοζάνης.

Στις 26 Μαΐου, ο τέως Υφυπουργός απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής την Επίκαιρη Ερώτησή μου, αποδέχθηκε πως τα στοιχεία τεκμηρίωσης που παρέθεσα ήταν σωστά και αληθινά, σημειώνοντας ότι «θέτετε ζήτημα εξαίρεσης κάποιων καλλιεργειών της περιφέρειάς σας, που πράγματι δεν συμπεριελήφθησαν, όπως βέβαια και άλλες καλλιέργειες άλλων περιοχών. Ενδεικτικά, αναφέρετε τον καπνό, τα σιτηρά, τα κεράσια. Πράγματι είχαμε μείωση παραγωγής για το 2024 λόγω κλιματολογικών συνθηκών. Αυτό προκύπτει πράγματι όπως αναφέρατε από τις Εκθέσεις των Περιφερειακών Επιτροπών, δεν το αμφισβητεί κανένας». Δήλωσε, όμως, πως «γιατί δεν μπορούσαν να ενταχθούν και οι υπόλοιπες καλλιέργειες της δικής σας Περιφέρειας όπως και των υπολοίπων Περιφερειών; Διότι οι πόροι είναι συγκεκριμένοι και περιορισμένοι. Έπρεπε να γίνει μια επιλογή».

Στις 14 Ιουνίου δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια (ΑΔΑ: 6ΞΘΩ4653ΠΓ-2Γ9) η αριθμ. 158577/13.6.2025 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ( https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9E%CE%98%CE%A94653%CE%A0%CE%93-2%CE%939 ), με την οποία τροποποιήθηκε η αριθμ. 156971/12.6.2025 Πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο Μέτρο 23. Ειδικότερα ορίστηκε ότι «στον Πίνακα Επιλέξιμων Καλλιεργειών και Περιφερειακών Ενοτήτων ανά καλλιέργεια, της παρ. 1.3 “Πεδίο και γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής”, προστίθεται για τις περιοχές της Π.Ε. Πιερίας ως είδος καλλιέργειας / τομέας, “τα Ακτινίδια”».

Δεδομένου ότι -όπως τόνισα σε δημόσια ανακοίνωσή μου στις 26.5.2025- η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις για τα ακριβή κριτήρια ιεράρχησης, που συγκριτικά οδήγησαν άλλες καλλιέργειες (που πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Μέτρου 23) σε αποκλεισμό και άλλες σε ένταξη.

Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από το 2020 να εφαρμόζει διυπουργικά Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης με ειδική κατά προτεραιότητα λήψη θετικών μέτρων ιδιαίτερης μέριμνας προς όφελος των κατοίκων στην υπό απολιγνιτοποίηση Δυτική Μακεδονία (προς υλοποίηση της οποίας κατέθεσα την αριθμ. 306/30/22.1.2025 Τροπολογία «Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία»).

Δεδομένου του Συμφώνου Συνεργασίας που έχει υπογράψει και ήδη ανανεώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, με αντικείμενο τις διαφοροποιημένες απαιτήσεις και προκλήσεις στις περιοχές υπό απολιγνιτοποίηση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Βάσει ποιων αντικειμενικών κριτηρίων αποκλείσατε από το Μέτρο 23 καλλιέργειες σιτηρών, καπνού και κερασιών της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες αποδεδειγμένα (και όπως αποδέχθηκε στην Ολομέλεια στις 26.5.2025 ο τέως Υφυπουργός) επλήγησαν από φυσικές καταστροφές μετά την 1η.1.2024 σε ποσοστό ζημίας άνω του 30%, αλλά αντιθέτως μετά από τρεις εβδομάδες τροποποιήσατε την Πρόσκληση για να εντάξετε καλλιέργειες άλλη περιοχής;

2) Πως ακριβώς συνάδει αυτή η επιλογή σας με εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης;

3) Αφού αναιτιολόγητα εξαιρέσατε από το Μέτρο 23 καλλιέργειες της Δυτικής Μακεδονίας που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις, τουλάχιστον σκοπεύετε στο εξής (όπως τόνισα και στην Ολομέλεια στις 26.5.2025) σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσετε αποζημιώσεις για αυτές μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως με ad hoc ΚΟΕ; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας για την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών;

και παρακαλείται ο κ. Υπουργός όπως καταθέσει:

Την «υπ’ αριθμ. 158031/13-6-2025 σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ» η οποία αναγράφεται στο σημείο 18 στα “έχοντας υπόψη” της προμνησθείσας αριθμ. 158577/13.6.2025 Απόφασης περί τροποποίησης της Πρόσκλησης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)

 

Tags: ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Γυμνασιο με Λ.Τ. Τσοτυλίου: Συγχαρητήρια στην Καρπόζηλου Δήμητρα

Next Post

Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοζάνης

Next Post
Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοζάνης

Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοζάνης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Καστοριά: Ενημερωτική Ημερίδα Εκτροφέων Saga Furs
  • Καλλιόπη Βέττα: «Ο αγροτικός κόσμος πληρώνει το τίμημα της κυβερνητικής ανικανότητας»
  • Πρέσπες: Τρία τα νεαρά θύματα του φοβερού τροχαίου. Κατέληξε και ο 18χρονος Νίκο μετά από 11 μήνες
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Το 41%, παρελθόν χωρίς επιστροφή για τη ΝΔ»
  • Εκλογές Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατινής. Το νέο ΔΣ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  5. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr